16.5 C
Zagreb
Petak, 12 travnja, 2024
Home Kratkodlake Sokoke

Sokoke

Država porijekla: Kenija Visina: do 30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 4-6 kg, ženke 3-4,5 kg
Priznate boje su: sva osjenčanja kao kod crnog “tabby”. Uzorak: mramorasto tigrasti. Nosno ogledalo ciglasto-crvene boje obrubljeno bojom uzorka. Jastučići na nogama crni ili seal. Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 14-16 godina Cijena: € 700-1500

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Naziv pasmine Sokoke dolazi od naziva pokrajine Arabuko Sokoke u Keniji, gdje su ove mačke izvorno živjele i razvijale se. Stručnjaci vjeruju da je ova mačka nastala prirodno, odnosno da je autohtona. 1978. engleskinja Jenny Slater poslovno je boravila u Africi te otkrila ove prekrasne životinje. Toliko su joj se svidjele da se nakon nekog vremena vratila s prijateljicom, imena Gloria Moldrap iz Danske i pokupila sa sobom nekoliko mačaka kako bi ih kasnije započela uzgajati.

Zapravo, zahvaljujući ovim djevojkama danas imamo priliku uživati u Sokoke mačkama. Trenutno je ova pasmina mačaka prepoznata od strane većine felinoloških organizacija širom svijeta.

OPIS

Mačka pasmine Sokoke živopisan je predstavnik autohtonih pasmina mačaka, a podsjeća na manju verziju većih divljih mačaka. To se odnosi kako na izgled tako i na neumorni, aktivni i vrlo radoznali karakter. Najbolji je prijatelj djece i sjajan pratilac odraslih.

Afrička mačka Sokoke ima veličinu nešto manju od prosječne mačke, boja tabby s ogrlicom oko vrata obvezan je atribut ove pasmine. Tijelo je snažno, mišićavo, ali graciozno, uši su veće od prosjeka, a rep je također srednje veličine. Njuška je klinastog oblika, oči su velike i izražajne. Očekivano trajanje života je u prosjeku 15 godina.

KARAKTER

Sokoke se odlikuje ogromnom količinom energije, neumornošću, vrlo veselim i aktivnim karakterom. Na prvi pogled može se činiti da s takvim kućnim ljubimcem nećete imati trenutka odmora, međutim, oni vrlo dobro osjećaju situaciju i raspoloženje svojih najmilijih.

Mačke Sokoke se obožavaju igrati, ali mogu i sami sebi naći zanimaciju, imaju vrlo prijateljski i ljubazan stav, vrlo su vezane za članove svoje obitelji i spremne su dati svaki djelić svoje mačje ljubavi. Vole razne igračke, kuće s više etaža, ljestve. Djeca će biti sretna s takvim kućnim ljubimcem, jer će Sokoke biti neumoran sudionik u svim dječjim igrama. Naravno, djetetu će trebati objasniti kako se pravilno ponašati s mačkom.

Sokoke je znatiželjna i pametna mačka, voli istraživati ​​nova mjesta. Ima dobre lovne reflekse, voli se penjati na stabla i općenito provoditi vrijeme na otvorenom, pa će biti neizmjerno sretna ako njezin budući vlasnik živi u kući s dvorištem. S drugim domaćim životinjama, ove mačke u pravilu nađu zajednički jezik, osim ako nisu glodavci ili ptice, koje će gledati kao potencijalni plijen.

UOBIČAJENE BOLESTI

Kao i druge autohtone pasmine, afrička mačka ima dobro zdravlje, međutim, postoji jedno upozorenje. Činjenica je da se pasmina nalazi u zapadnom svijetu relativno od nedavno i zbog toga nisu razvile imunitet na sve zarazne bolesti.

BRIGA

Afrička mačka ima kratku dlaku, pa ju je dovoljno češljati jednom tjedno. Kućnog ljubimca trebate okupati jednom u dva mjeseca, četkati zube svaki dan ili barem 3 puta tjedno. Također, potrebno je skraćivati ​​kandže jednom u 10 dana, te čistiti uši i oči od naslaga.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

*****

Inteligencija

****

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

***

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

****