1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Prhut Kod Mačaka

Dobivaju li mačke prhut?

Prhut je pojava koja se često povezuje s ljudima, ali zapravo se može pojaviti i kod životinja, uključujući mačke. Prhut se javlja kada se stanice kože na mačkinom tijelu brzo množe i zatim odumiru, ostavljajući mrtve stanice kože da se nakupljaju na koži i dlaci. Prhut se obično pojavljuje u obliku bijelih ili sivih ljuskica na koži i dlaci mačke, a može se pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući leđa, trbuh i rep.

Vanjski znakovi i povezani simptomi

Prhut kod mačaka može se očitovati na različite načine. Jedan od vanjskih znakova su bijeli hrapavi komadići na koži, krznu i rubovima ušiju, što se često primjećuje pri češljanju. U težim slučajevima prhut može biti vidljiva golim okom, izgledajući poput snijega na mačjem krznu. Stalno češkanje i lizanje može uzrokovati iritaciju kože i stvaranje lezija i krasti.

Osim bijelih komadića, postoje i drugi vanjski znakovi koji ukazuju na prisutnost prhuti kod mačaka. Primjećuje se hiperpigmentacija kože (tamnjenje kože), pojava osipa, gnojnih mjehurića, papula, crvenila, svrbeža i ljuštenja kože. prhut kod mačakaTakođer je važno obratiti pažnju na promjene u ponašanju vaše mačke. Popratni simptomi mogu uključivati ​​vrućicu, gubitak apetita, gubitak težine ili pretilost, često mokrenje, povraćanje, proljev i intenzivni svrbež. Često češkanje i lizanje može dovesti do stvaranja rana i infekcija na kozi, što može pogoršati stanje vaše mačke.

Ako primijetite bilo koji od ovih vanjskih znakova ili povezane simptome kod vaše mačke, preporučljivo je što prije zatražiti pomoć veterinara. Stalno obraćanje pažnje na stanje i ponašanje vaše mačke, može vam pomoći da identificirate bilo kakve promjene i da na vrijeme reagirate.

Vrste patologije

Postoje različite vrste prhuti kod mačaka, a to uključuje:

  • Suha prhut: Ovo je najčešći oblik prhuti kod mačaka. Uzrok suhe prhuti može biti loša prehrana, nedostatak vitamina i minerala ili neodgovarajuća higijena kože i dlake.
  • Masna prhut: Masna perut je rezultat prekomjernog izlučivanja masnoće na koži, što može dovesti do infekcije kože i iritacije.
  • Sekundarna prhut: Sekundarna perut je simptom druge kožne bolesti ili infekcije, poput alergija ili gljivičnih infekcija.

Uzroci prhuti kod mačaka

Ektoparaziti

Ektoparaziti, kao što su buhe, uši i grinje, mogu uzrokovati prhut kod mačaka. Buhe i uši se hrane krvlju mačke, što može dovesti do iritacije kože, svrbeža i prhutanja. Grinje poput Cheyletiella mogu uzrokovati slične simptome i mogu se prenositi na druge mačke i ljude.

prhut kod mačaka
Gljivice

Gljivice, poput dermatofita, mogu uzrokovati prhut kod mačaka. Ove gljivice uzrokuju infekciju kože i dlake, a simptomi uključuju prhutanje, svrbež i gubitak dlake.

Poremećaji rada organa ili infekcije

Poremećaji rada jetre, bubrega i štitnjače mogu dovesti do prhutanja kože kod mačaka. Također, nepravilna prehrana, prekomjerno pranje mačke šamponima, stres i nedostatak higijene mogu doprinijeti pojavi prhuti kod mačaka.

U nekim slučajevima, prhut kod mačaka može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema. Stoga je važno konzultirati veterinara ako se prhut često javlja, ima popratnih simptoma ili se stanje ne poboljšava nakon primjene standardnih tretmana.

Lokalizacija patologije: na leđima, repu i drugim dijelovima tijela

Najčešće se prhut kod mačaka lokalizira na leđima i oko repa. To je zbog rasporeda lojnih žlijezda, koje se najviše nalaze u stražnjem dijelu tijela. Međutim, može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela, uključujući uši, vrat i trbuh.

Kod nekih autoimunih bolesti, poput lupusa, prhut se može pojaviti na bokovima, bedrima i preponama. U takvim slučajevima, dlaka koja je ispala vjerojatno se neće obnoviti.

Stoga je važno obratiti pažnju na lokalizaciju peruti na tijelu vaše mačke kako bi se pravodobno dijagnosticirala i liječila. Ako primijetite prhut na neobičnom mjestu ili s drugim simptomima, poput gubitka dlake ili promjena na koži, svakako se obratite veterinaru.prhut kod mačaka

Provođenje dijagnostike

Dijagnostika prhuti kod mačaka zahtijeva temeljan pregled i niz testova kako bi se utvrdio uzrok problema. Ako primijetite prve znakove prhuti kod vaše mačke, preporučuje se da je odmah odvedete veterinaru kako bi se pravodobno dijagnosticirao uzrok i propisao odgovarajući tretman.

Veterinar će početi pregledom vaše mačke kako bi utvrdio vanjske znakove, a također će prikupiti anamnezu kako bi se utvrdili bilo koji prethodni problemi sa zdravljem ili promjene u prehrani koje bi mogle utjecati na pojavu prhuti.

Nakon toga, veterinar može napraviti razne testove, uključujući krvne pretrage koje mogu otkriti prisutnost infekcija ili upalnih procesa, kulturu kože ili test pod lampaom Wooda kako bi se utvrdio uzrok infekcije ili parazita, bakteriološki pregled kako bi se utvrdila osjetljivost bakterija na različite antibiotike, kao i alergijske testove koji mogu otkriti uzrok alergijske reakcije.

Veterinar može također preporučiti ultrazvuk ili rendgen za procjenu stanja unutarnjih organa, jer neki zdravstveni problemi unutarnjih organa mogu uzrokovati prhut.

Ovisno o specifičnim simptomima vaše mačke, veterinar može odlučiti koje će testove provesti kako bi utvrdio uzrok problema. U nekim slučajevima, veterinar može propisati empirijsko liječenje kako bi se olakšali simptomi dok se ne utvrdi točan uzrok problema.

Kako izliječiti prhut kod mačke

Prije nego što se može započeti s liječenjem prhuti kod mačke, važno je da se prvo uspostavi točna dijagnoza. Međutim, do postavljanja dijagnoze, simptomi prhuti mogu biti ublaženi uz pomoć brzih protivozudnih lijekova. Ovi lijekovi uklanjaju svrbež u kratkom vremenu, ali se ne preporučuju za dugotrajnu uporabu. Zato je važno utvrditi uzrok problema i ukloniti ga.

Šamponi

Šamponi koji su formulirani za liječenje prhuti kod mačaka obično sadrže prirodne ekstrakte, salicilnu kiselinu, cink i klorheksidin. Ovi sastojci mogu pomoći u stimulaciji rasta novih dlaka, poticanju regeneracije stanica, ublažavanju iritacije kože i djelovanju kao antibakterijsko sredstvo.

Međutim, važno je napomenuti da neki mačići mogu imati alergijsku reakciju na sastojke u ovim šamponima. Stoga se preporuča prvo testirati proizvod na malom području kože prije upotrebe na cijelom tijelu.

prhut kod mačaka

Sprayevi

Mnogi mačke ne vole kupanje, pa se mogu koristiti sprejevi umjesto šampona. Neki sprejevi su dizajnirani da ublaže prhut i uklone ektoparazite poput buha. Ovi sprejevi mogu se koristiti za tretiranje prostora u kojem se mačka kreće, kao i za tretiranje samog ljubimca.

Pri korištenju spreja, važno je pričekati da se potpuno upije prije nego što mačka počne lizati svoje krzno. Također se preporučuje da se ljubimcu stavi zaštitni ovratnik kako bi se spriječilo lizanje spreja.

Vitamini

Često se prhut kod mačaka javlja zbog loše prehrane. U takvim slučajevima, prvi korak je preispitati prehranu mačke. Kod suhe hrane, preporučuje se prijeći na kvalitetniju marku, dok kod prirodne prehrane treba uključiti sastojke koji sadrže potrebne vitamine za organizam.

Važno je naglasiti da se svaki lijek treba davati mački pod nadzorom veterinara. Kupnja popularnih vitaminskih i mineralnih dodataka na preporuku prijatelja ili poznanika može dovesti do prekomjernog unosa vitamina i minerala u tijelo mačke, što može imati negativne posljedice na zdravlje životinje.

Kada je potrebno uzimati lijekove?

U slučaju potrebe za farmakološkim tretmanom, on se propisuje ovisno o postavljenoj dijagnozi. Uz protivozudne lijekove, može biti potrebno primijeniti i sljedeće terapije: 

  • protivparazitni lijekovi za borbu protiv vanjskih parazita; 
  • antimikotici, antibiotici i antivirusni lijekovi za uklanjanje uzročnika infekcija; 
  • kortikosteroidi i antihistaminici za suzbijanje alergijskih reakcija;
  • imunostimulatori za jačanje imunološkog sustava. 

U slučaju hormonalnih poremećaja, kastacija se može koristiti kao terapijsko rješenje, nakon koje se razina hormona stabilizira samostalno.

Pomažu li prirodni lijekovi?

Postoje mnogi prirodni lijekovi za prhut kod mačaka koji su učinkoviti u liječenju i prevenciji problema. U nastavku su neki od najpopularnijih prirodnih lijekova za prhut kod mačaka:

  • Ulje od lososa. Ovo ulje sadrži omega-3 masne kiseline koje mogu pomoći u poboljšanju zdravlja kože i smanjenju prhuti. Možete dodati malu količinu ulja u hranu vaše mačke ili ga nanijeti izravno na kožu.
  • Kokosovo ulje. Kokosovo ulje ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju peruti i iritacije kože. Možete ga dodati u hranu vaše mačke ili ga nanijeti izravno na kožu.
  • Biljni čajevi. Neki biljni čajevi, poput kamilice i čajevca, imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju prhuti i iritacije kože. Pripremite čaj i pustite ga da se ohladi, a zatim nanesite na kožu vaše mačke.

Važno je napomenuti da, iako su ovi prirodni lijekovi učinkoviti u mnogim slučajevima, uvijek se savjetujte s veterinarom prije nego što upotrijebite bilo koji novi proizvod ili lijek na vašoj mački. Neki prirodni lijekovi mogu biti štetni za mačke ako se koriste na pogrešan način ili u prevelikim količinama.

Događaju li se komplikacije?

U većini slučajeva, prhut kod mačaka nije ozbiljno stanje i lako se liječi. Međutim, ako se ne liječi, može dovesti do drugih problema poput infekcija kože i gubitka dlake. 

U nekim rijetkim slučajevima, prhut može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema poput autoimunih bolesti i karcinoma. Stoga, ako vaša mačka ima prhut i stanje se ne poboljšava, uvijek se savjetujte s veterinarom.prhut kod mačaka

Što učiniti da moja mačka ne dobije prhut?

Kao i kod većine zdravstvenih problema, najbolji način da se spriječi prhut kod mačaka je održavanje njihove higijene i zdravlja. Redovito četkanje i kupanje vaše mačke, korištenje kvalitetne hrane i vode te pravovremeni posjeti veterinaru mogu pomoći u sprječavanju mnogih zdravstvenih problema, uključujući prhut.

Liječenje prhuti ovisi o uzroku, a u nekim slučajevima, prhut može ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem koji zahtijeva brzu reakciju.

Zaključno, prhut kod mačaka može biti neugodan i iritantan problem, ali u većini slučajeva može se uspješno liječiti. Važno je obratiti pozornost na simptome i pružiti pravilnu njegu kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje prhuti. Ako primijetite bilo kakve simptome, uvijek se obratite svom veterinaru kako biste osigurali da vaša mačka dobije najbolju moguću skrb i liječenje.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci