1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Mačka povraća bijelom pjenom: koliko je to opasno i što treba učiniti?

Povraćanje bijelom pjenom kod mačke može ukazivati na probleme s probavom ili biti posljedica normalnih fizioloških procesa.

Svaki vlasnik želi da njegov četveronožni prijatelj bude zdrav, aktivan, pun životne snage i energije. Ponekad se može dogoditi da mačka povraća bijelom pjenom, postaje letargična i apatična te gubi apetit. S jedne strane, jedan incident s povraćanjem smatra se normalnim, ali ukoliko se ponavlja učestalo, vrijeme je za uzbunu.

Uzroci pjenastog povraćanja kod mačaka

Razlozi povraćanja bijelom pjenom kod mačaka vrlo su raznoliki, od prirodnih do smrtonosno opasnih. Ako se ponavlja višestruko, trebalo bi se posavjetovati s veterinarom. Višestruko izbacivanje hrane iz želuca ukazuje na probleme u nekom dijelu tijela, od jednjaka i žučnog mjehura do rektuma.

Rad probavnog sustava kod mačaka odvija se na isti način kao i kod ljudi. Hrana ulazi u želudac i ostaje tamo nekoliko sati. Nakon toga, obrađeni proizvodi odlaze u crijeva. U želucu se stvara posebna zaštitna sluz, ako dođe do interakcije s zrakom, stvaraju se bijele pjenušave izlučevine. Zato mačka povraća bijelom pjenom, to je jednostavno simptom gladi, kao što se događa i kod ljudi. Ukoliko su napada mučnine povremeni, smatraju se  normalnim. Recidiv ne bi smio biti zanemaren, te je potrebno odvesti mačku veterinaru.Mačka povraća bijelom pjenom

Fiziološki uzroci

Prirodni refleks predstavlja važan zaštitni mehanizam. Pomaže životinjama da se riješe štetnih tvari, smeća, progutane dlake, te drugih stranih predmeta koje bi mogla progutati. Među prirodnim razlozima zbog kojih mačka povraća bijelom pjenom, možemo izdvojiti sljedeće:

  1. Često se u želucu nakupljaju i stvaraju grudice dlake, koje se nazivaju trihobezoari. Mačke si više puta dnevno ližu krzno, njihova dlaka se stisne u čvrsti čvor u želucu i ne probavlja se. Pojava velikog trihobezoara izaziva mučninu, i na kraju mačka ili mače povraća bijelom pjenom. Ovo je zaštitni mehanizam koji postoji kod svih sisavaca. Kod dugodlakih životinja takvi se slučajevi češće događaju, pa se preporučuje davanje posebnih lijekova za olakšanje izlaska trihobezoara. Za kratkodlake mačke, obično je konzumacija mačije trave dovoljna.
  2. Povraćanje bijelom pjenom kod mačke može se primijetiti ako je pojela previše hrane u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Često se radi o suhoj hrani, koja počinje bubriti unutra i jednostavno nema dovoljno mjesta u želucu. Zato je važno pažljivo pratiti količine obroka koje se dajete vašem ljubimcu a kod suhe hrane slijediti upute proizvođača . Hranjenja treba pravilno rasporediti kako vaš ljubimac ne bi gladovao i ne bi neumjereno jeo hranu.
  3. Mačke burno reagiraju na glad. Ako hrana dugo ne ulazi u želudac, on će nastaviti proizvoditi potrebne enzime za probavu. Želučani sok iritira sluznicu stijenke želuca i na kraju mačka povraća od gladi slinom s bijelom pjenom.
  4. Neke mačke se znaju pohlepno odnositi prema hrani i ne kontroliraju se, jedu previše i ne osjećaju sitost. Dolazi do prejedanja i mačka povraća bijelom pjenom, koja se miješa s neprobavljenom hranom.
  5. Znatiželjne mačke mogu slučajno progutati strani predmet. Ako zapne u grlu, prirodni proces će biti pojava mučnine te sluz, pjena i drugi sadržaji želuca istisnut će strano tijelo prema van. Ako se predmet pomakne dalje u probavni sustav, bit će potrebna pomoć veterinara jer može doći do potpune ili djelomične opstrukcije crijeva. Ako se sumnja na strano tijelo u probavnom sustavu, važno je odmah potražiti pomoć veterinara. U nekim slučajevima, veterinar može pomoći u uklanjanju stranog tijela bez operacije, ali u drugim slučajevima će biti potrebna kirurška intervencija.
  6. Tijekom trudnoće, kod mačaka se mijenja hormonalna ravnoteža. Sasvim je logično da trudnicu može mučiti mučnina. Toksikoza se može povremeno manifestirati i u kasnijoj fazi trudnoće. To se događa zbog pritiska maternice na probavne organe i zbog koncentracije nekih hormona u krvi.
  7. Tijekom razdoblja spolne aktivnosti dolazi do značajne hormonalne prilagodbe. Ženka postaje nervozna i uznemirena. Mogu se pojaviti poremećaji u radu probavnog sustava, uključujući pjenušavo povraćanje.
  8. Ponekad životinja burno reagira na određene lijekove. Bijela boja i pjenušava konzistencija nastaju kod uzimanja antibiotika i nekih drugih lijekova. Ako povraćanje bijelom pjenom kod mačke ne prestane, obratite se veterinaru i zamolite ga da propiše drugi, prikladniji lijek.
  9. Ne treba zanemariti ni čimbenik stresa. Mučninu mogu izazvati strah, promjena mjesta stanovanja, uznemirenost, a čak i dolazak bučnih gostiju.
  10. Ako je vaš ljubimac nedavno imao operaciju pod anestezijom, mogu se pojaviti napadi mučnine. Unutar 24-48 sati neugodne posljedice anestezije trebale bi potpuno nestati.
  11. Ako je vaš ljubimac nedavno cijepljen, mogu se pojaviti napadi mučnine, povišena temperatura, apatija i pospanost. Uobičajeno, takvo stanje ne bi trebalo trajati dulje od dva ili tri dana.

Osim prirodnih čimbenika, postoji niz bolesti i abnormalnosti na koje treba obratiti najveću pažnju.

Povraćanje bijele pjene kao pokazatelj bolesti

Neobični simptomi koji prate povraćanje bijele pjene mogu ukazivati na bolesti različitih stupnjeva ozbiljnosti. Vlasnik životinje može samo nagađati o vrsti bolesti, ali točnu dijagnozu postavlja isključivo veterinar. Mačka povraća bijelom pjenom

Evo najvjerojatnijih bolesti kod mačaka s povraćanjem bijele pjene:

  1. Infekcije virusnog i bakterijskog podrijetla. One izazivaju ozbiljne poremećaje u svim sustavima tijela i dovode do komplikacija. Najopasnije i smrtonosne bolesti uključuju mačju kugu, kalcivirus, leptospirozu i druge. Osim mučnine, oboljela mačka će pokazivati pasivnost, slabost, nevoljkost za jelo, proljev, povišenu temperaturu, salivaciju i obilni iscjedak iz očiju i nosa. Ove situacije mogu biti vrlo opasne, stoga je nužno odmah posjetiti iskusnog veterinara.
  2. Bolesti probavnog sustava. Gotovo sve bolesti probavnog sustava prate jednokratno ili stalno povraćanje, kao i proljev ili zatvor. Životinja odbija jesti ili, naprotiv, jede vrlo puno. No, čak i s dobrim apetitom, ljubimac može izgubiti na težini.
  3. Infekcija s crvima. Helmintoza (crijevna infestacija uzrokovana crvima) ima cijeli niz simptoma: gubitak dlake, proljev/zatvor, promjene raspoloženja i apetita, smanjenje imuniteta, pojava crva u izmetu ili povraćanju. Ovo stanje je prilično opasno za ljubimca, koji bez liječenja može uginuti.

Možda je najopasnija bjesnoća. U tom slučaju, iz usta ljubimca izlazi pjenušava slina, koja ponekad prati mučnina. U ovom slučaju treba djelovati hitno te u zatvorenom transporteru odvesti životinju veterinaru.

Svako odstupanje od uobičajenog ponašanja praćeno povraćanjem bijele pjene trebalo bi zabrinuti vlasnika. U takvoj situaciji valja promatrati mačku te, ako se sumnje pojačaju, odmah je odvesti veterinaru.

Kakve konzistencije može biti povraćanje s bijelom pjenom?

Pojavu bijele pjene u povraćanju smatra se normalnom tijekom dugih perioda bez hrane ili jakog stresa. U tom slučaju, povraćanje neće imati neugodan miris, a sve nečistoće (osim male količine tekućine) će biti odsutne.

Ako su se grudice progutane dlake dugo nakupljale i zastajale, povraćanje može poprimiti neugodan miris. U tom slučaju poželjno je pregledati ono što je mačka izbacila i uvjeriti se u odsutnost krvi ili sukrvice. Ako ih nema, sve je u redu, tijelo se samo nosi s problemom.

Međutim, ako primijetite prisutnost nečistoća ili promjenu nijanse, osjetite oštar neugodan miris, otkrijete krv ili nejasne ugruške, bolje je odmah potražiti veterinarsku pomoć. Snažan i neprekidan refleks povraćanja dovodi do dehidracije i iscrpljenosti, stoga će vašem ljubimcu definitivno biti potrebna vaša pomoć.

Liječenje kod kuće i kod veterinara

Ako primijetite neobično povraćanje kod svog ljubimca, trebali biste pokušati pomoći prije nego što stignete do veterinarske klinike. Kod kuće je važno stvoriti ugodnu atmosferu. Nikada ne grdite ljubimca zbog nekontroliranih fizioloških reakcija! Pažljivo pratite mačku, zabilježite sve neobične pojave i popratne simptome, veterinar će sigurno pitati o njima.

U zdjelici mora biti čista filtrirana voda sobne temperature, ali hranu je bolje ukloniti za to vrijeme, pogotovo ako sumnjate na neku bolest. Zaštitite ljubimca od gnjavaže drugih kućnih ljubimaca i male djece. Pripremite udoban trasnporter (i toplu dekicu ako je vani hladno), za prijevoz do veterinara.

Mačka povraća bijelom pjenom

Prva pomoć kod kuće

Prvo što trebate učiniti je ograničiti ljubimca u hrani, osim ako se ne radi o povraćanju zbog gladi. Privremeno nemojte davati hranu zbog smanjenja opterećenja na organizam. Obavezno pažljivo pregledajte sadržaj povraćanja kako biste sve točno opisali doktoru. Idealno bi bilo to fotografirati. Promatrajte postoje li popratni zabrinjavajući čimbenici: ponaša li se mačka nemirno, teče li joj slina, čuju li se neki zvukovi itd.

Ako mačku povraća zbog gladi, ponudite joj malo kuhane dijetalne hrane poput pileće ili goveđe juhe, ili malo mokre hrane. Počnite s jednom žlicom hrane, a zatim postupno, tijekom dva dana, povećajte obrok na uobičajeni. Tijekom tog vremena razmak između hranjenja trebao bi biti minimalan, do 3 sata.

Voda uvijek mora biti slobodno dostupna. Koristite samo flaširanu ili filtriranu vodu jer voda iz slavine samo može naštetiti. Kada se stanje stabilizira, možete dati malo kuhane riže.

Ako mučnina ne prestaje, pružite prvu pomoć kako ne bi došlo do dehidracije. Ako ste spriječeni odmah otići do veterinara, možete poduzeti sljedeće:

 1. Dajte mački aktivni ugljen u omjeru 1:10, odnosno jedna tableta na deset kilograma tjelesne težine. Pažljivo slijedite omjer. Razrijedite tabletu u vodi i ubrizgajte u usta špricom bez igle. To će pomoći ako je mučnina nastala zbog trovanja.
 2. Ako su napadi kratkotrajni, možete dati fiziološku otopinu.
 3. Dehidraciju možete spriječiti preparatima kao što je Enterosgel, ali dozu biste trebali provjeriti telefonski s veterinarom.
 4. Ako je mačka vrlo slaba i ne želi piti tekućinu, potrebno je napraviti injekcije Ringerove otopine za infuzije.

Ako sumnjate da je životinja progutala mali predmet, trebate izazvati povraćanje. Možete pripremiti slanu otopinu: za to pomiješajte jednu žlicu soli s 1 čašom tople vode. Nastavite napajati ljubimca dok ne osjeti mučninu.

Ako se stanje životinje brzo ne stabilizira, trebate je odmah odvesti kod veterina.

Posjet veterinara

Mačka povraća pjenom

Liječenje mačke zbog povraćanja bijele pjene započinje pregledom u veterinarskoj ambulanti. Recite veterinaru sve informacije o ljubimcu i njegovom stanju, kada ste počeli primjećivati takve pojave i postoje li neke kronične bolesti. Za postavljanje točne dijagnoze bit će potreban temeljit pregled životinje, laboratorijski testovi, ultrazvuk trbušne šupljine i bubrega. Na temelju rezultata, veterinar će odrediti režim liječenja: obično uključuje terapiju lijekovima i paralelnu prevenciju i uklanjanje dehidracije.

Unaprijed nije moguće reći koje će lijekove veterinar propisati, sve ovisi o primarnoj bolesti. Infektivne bolesti zahtijevat će uzimanje antivirusnih lijekova i antibiotika uz imunostimulirajuću terapiju. U slučaju trovanja potrebno je dati antidot i provesti detoksikaciju organizma. Kod poremećaja u probavnom sustavu, identificiraju se problematični organi i liječe.

Ne zaboravite na posebnu prehranu. Hrana bi trebala biti polutekuća. Najbolje je hraniti često i u malim porcijama. Ako dajete meso, trebate ga prethodno skuhati i usitniti. Nakon što se sve stabilizira, možete postupno prijeći na uobičajenu prehranu.

Preventivne mjere i prehrana

Kako biste izbjegli probleme s probavnim sustavom i druge tegobe, važno je znati i pridržavati se preventivnih mjera:

   1. Provodite cijepljenje i dehelmintizaciju životinje prema rasporedu preporučenom od strane veterinara.
   2. Redovito posjećujte veterinarsku ambulantu, tako ćete biti mirni u pogledu zdravlja svog ljubimca. Za zdrave mačke, planirani posjet trebao bi se odvijati jednom godišnje, za starije ili jedinke s kroničnim bolestima, češće.

Birajte dobre veterinarske ambulante ili klinike. Idealno ako vaša mačka ima svog veterinara koje je stalno prati.

Važna preventivna mjera je pravilno sastavljena prehrana. Hrana za mačke mora biti što kvalitetnija bez žitarica. Ne zaboravite povremeno davati mačju travu za čišćenje i jačanje organizma.

Povremeno obavljajte temeljitu njegu mačje dlake. Trebate češljati vašu mačku, kupati je, posebno ako ima dugu i gustu dlaku. Posvetite posebnu pažnju mačjoj dlaci tijekom perioda linjanja. Ako to ne možete učiniti sami, odvedite je u grooming salon.

Pazite na sigurnost. Pripazite da ne ostavljate male i oštre predmete na mjestima do kojih vaš ljubimac lako može doći, jer ih može progutati. Sve takve predmete držite u zatvorenim ormarima i redovito pregledavajte podove.

Nemojte uvijek paničariti ako je mačka povraćala bijelom pjenom, vrlo je moguće da je to jednokratna fiziološka reakcija. Ako se napadi ponavljaju više puta i pridružuju im se sumnjivi simptomi, posavjetujte se s veterinarom.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci