13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023
Home Kratkodlake Devon rex

Devon rex

Država porijekla: United Kingdom Visina: 25-30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 3,5-4 kg, ženke 2,5-3 kg
Priznate boje su: Priznate su sve boje i uzorci te kombinacije sa bijelim. Način života: u prostoru
Životni vjek: 10-15 godina Cijena: € 600-900

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Uzgoj pasmine Devon Rex započet je 1960. godine. Devonov praroditelj, divlji, kovrčavi mačak, živio je oko napuštenog rudnika u blizini Buckfastleyja, malog grada u okrugu Devonshire na jugozapadu Engleske, koji graniči s Cornwallom, rodnim krajem Cornish Rexa.

Kovrčavi mačak pario se sa domaćom kratkodlakom mačkom. Kao rezultat toga, pojavili su se mačići, koje je pronašla stanovnica grada Beryl Cox. Jedan od mačića, smeđe-crni mužjak, imao je istu kratku kovrčavu dlaku kao i njegov otac. Beryl je ovog mačića nazvala Curly (s engleskog: kovrčava).

U početku se vjerovalo da mačić ima istu genetsku liniju kao i Cornish Rex, budući da se domovina Cornish Rexa nalazila u blizini okruga Devonshire, ali genetskim testom je ubrzo utvrđeno da je mačić jedinstven, odnosno nastao zbog prirodne genetske mutacije.

Prvi Devon Rex uvezen je u SAD 1968. godine. 1972. godine, ACFA je postala prva američka organizacija koja je primila pasminu za izložbu i natjecanje. TICA je priznala Devon Rexa 1979. CFA je priznao pasminu 1983. Danas sve sjevernoameričke felinološke organizacije i FIFe priznaju pasminu Devon Rex.

OPIS

Devon Rex vrlo je pametna pasmina mačke, jedinstvenog izgleda, poznata po valovitoj dlaci i velikim ušima. Izrasle jagodice i ogromne uši stvaraju karakterističan vilinski izgled. Tijelo je mišićavo, srednje duljine i ima široka prsa.

Njihov svilenkasto, valovito krzno može biti bilo koje boje. Oči Devon Rexa imaju različite nijanse boja i varijacije.

Devon Rex relativno je mala mačka, mužjaci teže od 3,5 do 4,5 kg, a ženke od 2,5 do 3,5 kg. Njihov životni vijek je od 10 do 15 godina.

Za ovu pasminu se misli da je jedna od hipoalergenih mačaka zbog svog tipa dlake. Međutim, tehnički gledano nisu hipoalergeni.

KARAKTER

Devon Rex nevjerojatno je inteligentna pasmina mačaka, poznata po razigranosti i aktivnosti – čak je zovu i “majmun u mačjem kostimu”. Oni vole skakati, pa bi bilo pametno sakriti bilo koje krhke stvari do kojih mačka može doći.

Sve što se može podići ili premjestiti postaje igračka ili meta Devon Rexa. Budan i aktivan Devon Rex pokazuje snažan interes za sve što se nalazi i događa oko njega.

Za razliku od mnogih pasmina mačaka, Devon Rex dobro reagira na trening, tako da ga možete naučiti kako hodati na povodcu, poput Burmanske mačke, a također i kako se igrati skrivača i naučiti neke trikove poput psa.

Devon Rex poznat je i po svojoj nježnosti – vole biti bliski svojim vlasnicima i često se mogu vidjeti na ramenima svojih najmilijih. Oni su pažljivi i druželjubivi, te s užitkom prate svoje članove obitelji po kući.

Zbog svoje razigrane, društvene prirode, dobar je izbor za obitelji sa starijom djecom, drugim kućnim ljubimcima ili čestim gostima. Devon Rex je dobar putnik i divna mačka za terapiju.

UOBIČAJENE BOLESTI

·       Devon Rex općenito je zdrava pasmina mačaka, ali zdravstveni problemi koje su primijetili u pasmini su sljedeći:

·       hipertrofična kardiomiopatija (HCM);

·       dislokacija patele;

·       Hipertrofična kardiomiopatija (HCM) najčešći je oblik srčanih bolesti kod mačaka. To izaziva zadebljanje (hipertrofiju) srčanog mišića. Ehokardiogram može potvrditi da li mačka ima HCM.

·       Dislokacija patele je nasljedni problem u kojem patela ponekad pada s mjesta, što rezultira time da mačka šepa ili skače. Obično se na svoje mjesto vraća samostalno, ali u teškim slučajevima može često ili čak trajno dislocirati i može zahtijevati kiruršku korekciju.

·       Devon rex miopatija. Naslijeđeno stanje koje se počinje pojavljivati ​​u dobi između 3 tjedna i 6 mjeseci uzrokuje mišićnu slabost i letargiju. U ovom slučaju ne postoji tretman i težina stanja može varirati.

BRIGA

Redovito njegujte mačku, kupajte, čistite ga i obrezujte mu nokte.

Na koži nekih mačaka može se pojaviti masnoća, posebno u naborima ili šapama. Ako se to događa, kupajte kućnog ljubimca svakih nekoliko tjedana.

Ostalo je osnovna njega. Obrežite kandže svaki tjedan i četkajte zube veterinarskom pastom za kućne ljubimce. Tjedno provjeravajte njegove uši. Ako izgledaju prljavo, obrišite ih pamučnim tamponom namočenim u blago sredstvo za čišćenje uha koje preporučuje vaš veterinar.

Dodatne informacije

Aktivnost

****

Zaigranost

****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

*****

Potreba za pažnjom

*****

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

***

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

***

POPULARNI ČLANCI