13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023
Home Kratkodlake Egzotična mačka

Egzotična mačka

Država porijekla: SAD Visina: do 30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 5-7kg,  ženke 3-5kg
Priznate boje su: bijela, crna , plava, čokoladna, lila, crvena, krem; kornjačevine; srebrene zlatne; dimaste; sa uzorkom u kombinaciji sa bijelim (van, harlekin, bikolor) Način života: u prostoru
Životni vjek: 12-15 godina Cijena: € 500-800

Kategorija:

Opis

KARAKTER

Egzotična kratkodlaka mačka preuzela je od Perzijanaca mnoge navike i karakterne osobine, ali egzota je energičnija i okretnija, razigranija i više prijateljski raspoložena, mada se te mačke ne mogu nazvati previše aktivnim. Vole se igrati sa svojim igračkama, ali s još većim zadovoljstvom promatrat će vodu koja kapa, polako gurati šapom omot od bombona po podu ili ležati u mekanom stolcu.

Ove su mačke nenametljive, neće gnjaviti vlasnika ako nije raspoložen za komunikaciju ili igre.

Egzota je miran kućni ljubimac ali i obožava pažnju, zbog nedostatka koje često pati i može čak postati depresivana.

Mačke ove pasmine dobro se slažu s djecom i kućnim ljubimcima, ali ipak radije komuniciraju i provode vrijeme s odraslima.

BRIGA

Egzote su sklone policističnim bubrežnim bolestima. Ova bolest je nasljedna i može dovesti do bubrežne disfunkcije i smrti kućnog ljubimca, stoga je potrebno napraviti ultrazvuk na vrijeme i pažljivo pratiti promjene u ponašanju kućnog ljubimca. A za prevenciju se preporučuje podvrgavanje DNK testovima koji će pokazati ima li mačka genetsku predispoziciju za ovu bolest.

Kratka dlaka je vrlo gusta te za održavanje nježnog izgleda preporučuje se češljati je jednom dnevno češljem od nehrđajućeg čelika. Ovu pasminu mačke preporučljivo je kupati jednom u dva do tri mjeseca, ali tijekom razdoblja linjanja trebalo bi kupati i čeljati mačku malo češće. Mačke ove pasmine imaju vrlo gustu poddlaku, pa se nakon pranja mora dobro obrisati i osušiti tako da mačka ne uhvati prehladu.

Smatra se da egzote mogu imati problema sa zubima (zubni kamen, parodontalna bolest i druge nevolje) s godinama, zbog čega ih treba redovito čistiti i pregledavati.

Osim toga, posebnu pozornost treba posvetiti njezi očiju: zbog stalnog suzenja, treba ih svakodnevno prati posebnim sredstvima.

PREPORUKE

Budući da ove mačke često imaju problema s disanjem zbog strukturnih karakteristika lubanje, morale bi živjeti u klimatiziranom ili dobro prozračenom prostoru, posebno za vrijeme vrućina.

Dodatne informacije

Aktivnost

***

Zaigranost

***

Inteligencija

***

Potreba za njegom

****

Potreba za pažnjom

*****

Privrženost vlasniku

***

Samostalnost

***

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

**