13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023

Kako priviknuti mačića na određeno mjesto za spavanje?

Kada nabave ljubimca, vlasnici često očekuju da će se on pridržavati uobičajenog reda u kući i poštivati ​​određena pravila čak i kada se radi o neovisnom stvorenju poput mačke.
Međutim, za razliku od pasa, s kojima se relativno lako dogovoriti o mjestu za spavanje, s mačkama je to obično malo teže.  Pa kako naučiti mačića da spava tamo gdje bi vlasnik htio, a ne tamo gdje on želi?

Odaberite krevet za mačića

Prije svega, morate uzeti u obzir da mjesto za spavanje koje odredite za mačku u vašoj kući treba biti ugodno, poprilično zatvoreno, s laganim pristupom do hrane i pješčanika.  I, naravno, mačiću se to mjesto mora svidjeti.
U trgovinama za kućne ljubimce postoji veliki izbor krevetića za mačke, no oni se mogu uvjetno podijeliti u tri skupine: zatvorene kućice, košare i viseće ležaljke.  Ako vam financijske mogućnosti to dopuštaju, bilo bi dobro kupiti po jednu od sve tri skupine i pružiti ljubimcu mogućnost da odabere gdje će mu biti ugodnije spavati.  Ako nemate financijske mogućnosti, onda morate pažljivo promatrati kućnog ljubimca.  Ako  voli spavati u otvorenim mekim prostorima (na primjer, na kauču), tada najvjerojatnije neće imati ništa protiv košare.  Ako mačić spava isključivo na osamljenim, zamračenim mjestima (ispod kreveta, u ormaru, kutiji), tada mu je, najvjerojatnije, kućica prikladnija.  Ležaljke se mogu objesiti na radijator, što će zbog topline goditi većini mačaka.
Prilikom odabira stalnog mjesta za spavanje vašeg ljubimca uzmite u obzir njegove sklonosti.  Ako je mačić odabrao kut između sofe i prozora, onda će ga, najvjerojatnije, ako ima krevet, radosno koristiti.  Važno je također zapamtiti da ni u kojem slučaju ne biste trebali postavljati mačji krevet na prolaz ili na mjesto gdje ima stalnog propuha, jer je malo vjerojatno da će mačić u njemu spavati.

Navikavanje mačića na novi krevet

Unoseći u kuću novu stvar, posebice onu koja će, kako se nadate, postati mačje omiljeno odmaralište, pažljivo upoznajte kućnog ljubimca s njom.  Ni u kojem slučaju mačića ne smijete silom smjestiti u kućicu ili u košaru.  To ga može uplašiti i odbiti, nakon čega on nikada neće htjeti spavati u odabranom krevetu.
Najlakši način je ostaviti krevet, kućicu ili viseću ležaljku na vidljivom mjestu i dati mačiću priliku da se upozna s njim.  Da biste privukli pažnju kućnog ljubimca, možete posipati krevetić s mačjom travom.  Mačke vole mirise ovih biljaka i najvjerojatnije će pozitivno prihvatiti novi krevetić.
Također u krevetić možete staviti nešto od stvari s mirisom kućnog ljubimca (na primjer, omiljeni pokrivač ili posteljinu).  Tako će mački biti mnogo lakše prilagoditi se novom krevetu, što će povećati šanse da će ljubimac ondje i spavati.
Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci