19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Zašto kupiti čistokrvnu mačku s rodovnicom?

Većina nas ima lijepa sjećanja iz djetinjstva. Netko se sjeća dvorišne mačke s malim razigranim mačićima, a netko zdepastog bakinog mačka. Mnogi od nas donosili su doma vani pronađenog napuštenog mačića te molili majku da ga zadrže.  Neki su imali sreće i odrasli u sretnom susjedstvu s mačkom, dok si drugi mačku mogu priuštiti tek u odrasloj dobi.  U ovom slučaju budući vlasnik mačke mora odlučiti kojeg ljubimca uzeti – čistokrvnu ili običnu domaću mačku.

Izboru se mora pristupiti vrlo odgovorno, jer će mačka biti član obitelji u prosjeku od 10 do 15 godina.  Događa se da se mačka pojavi u kući “sama od sebe”: netko je ostavi ispred vrata, dobijete na poklon ili nađete napuštenog mačića na ulici.

Ako želite imati običnu domaću mačku kao kućnog ljubimca, udomite takvog mačića, možda ćete mu spasiti život.

Međutim događa se da imate određenu predodžbu vaše idealne mačke. U ovom slučaju najbolje je razmatrati samo čistokrvne mačke i odabrati onu pasminu koja će vam najbolje odgovarati.

Čistokrvna mačka namijenjena je onima koji žele u kući imati mačku određene pasmine, karakterističnog izgleda i osobnosti.  Nekima se sviđa perzijska mačka  koja je poput pahuljastog oblaka, drugima – kratkodlake mačke s istaknutim mišićima i strogim linijama tijela.  Također važna je i boja krzna. Neki žele šarenu mačku, drugi tamno-smeđu ili crnu poput pantere, treći lila ili plavu.

Poznato je da svaka pasmina ima različit karakter.  Za vlasnika i mačku vrlo je važno da im se temperamenti poklapaju. Manje aktivnoj osobi odlično će odgovarati flegmatični medvjedić – Britanac ili Perzijanac.  Ekstrovertne osobe vjerojatnije će odabrati burmansku ili orijentalnu mačku. Samozadovoljne osobe vjerojatno će odabrati bobtail-a, sibirsku ili norvešku šumsku mačku.

Neki vole aktivne mačke koje ostaju razigrane do starosti, dok drugi vole manje aktivne pasmine koje bi satima ležale na fotelji.  Postoje i obožavatelji mačke bez dlake, američkog kurla sa uvijenim ušima, munčkina – mačke kratkih nogu.  Glavno je da mačka odgovara vašim željama i idejama o ljepoti i ponašanju.

Nije tajna da za čistokrvnu mačku treba platiti. Raspon cijene za čistokrvne mačke kreće se od 300 do 2000 €. Cijena mačića ne formira se samo od iznosa potrošenog na hranu, pijesak i veterinare  nego već od općih materijalnih, moralnih, emocionalnih i fizičkih troškova uzgajivača za uzgoj SAVRŠENE životinje.  Mačić vrhunske kvalitete od roditelja šampiona biti će znatno skuplji od prosječnog mačića iste pasmine. Suština je da morate platiti za visoku kvalitetu.  Uostalom, ozbiljan kolekcionar umjetnosti neće objesiti u kući jeftinu reprodukciju iz časopisa!  Čistokrvnu mačku visoke kvalitete treba tretirati kao umjetničko djelo, nešto za  uživanje i obožavanje.  Najbolje je kada budući vlasnik mačke napravi  potpuno svjesni izbor i bude zaljubljen u pasminu.

Dakle, što možete dobiti kupnjom čistokrvne mačke? Određeni izgled kućnog ljubimca i predviđeno ponašanje. Osim toga, po želji, set dokumenata koji vam omogućuje da vodite mačku na izložbe i budete ponosni na njena postignuća.

U uzrastu od 2 do 4 mjeseca uzgajivač procjenjuje klasu mačića. Razlikuju se sljedeće klase: mačić za ljubimca, breeding class – mačić za uzgoj, i show class – blisko  idealnom standardu pasmine, za izložbena natjecanja. Cijena takvih mačića je različita: show class može koštati 2-5 puta skuplje od mačića za kućnog ljubimca. Prodaja mačića za  kućnog ljubimaca uključuje njegovu kastraciju (sterilizaciju). Odluka uzgajivača  da određeni mačić ide za kućnog ljubimca ne znači da je mačić lošije kvalitete nego upravo uzgajivač može odabrati određene životinje iz određenih legla za uzgoj u skladu sa svojim programom uzgoja.

Svaki uzgajivač želi da potencijalni kupac ocijeni svoje mogućnosti i odabere pravog mačića za sebe.

U slučaju da kupujete mačku za uzgoj, morate imati na umu da je to složen mukotrpan posao koji zahtijeva potpunu predanost, ozbiljne materijalne i fizičke troškove i posebno znanje.

Renomirani uzgajivači mogu prodati mačiće samo odgovornim, marljivim i zainteresiranim osobama, koje imaju slobodno vrijeme i odgovarajuće stambene uvjete.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci