19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
Home Dugodlake LaPerm

LaPerm

Država porijekla: SAD Visina: do 28 cm
Dlaka: dugodlaka Težina: mužjaci 3,5-4,5kg, ženke 3-3,5kg
Priznate boje su: sve boje kao i svi uzorci i kombinacije sa bijelim. Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 10-14 godina Cijena: € 400-800

Kategorija:

Opis

POVIJEST

LaPerm je relativno mlada pasmina mačaka koja se pojavila 1982. godine rođenjem neobičnog mačića. Mačić je bio ćelav, a na njegovom tijelu jasno su se vidjele tamne mrlje. Štoviše, svi ostali mačići u leglu izgledali su potpuno normalno. Nakon otprilike osam tjedana, mačiću je počela rasti dlaka, a ovdje je uzgajivača čekalo iznenađenje. Dlaka mačića je bila kovrčava, iako su njegovi roditelji imali dugodlako krzno standardne teksture.

Mačka je dobila ime Curly, a njezina vlasnica, uzgajivačica Linda Koehl, odlučila je eksperimentirati s tako zanimljivim genom. Nakon toga, Curly se križala s Manksom i Sijamskim mačakom, međutim, pokazalo se da je gen koji je uzrokovao takvu dlaku dominantan, jer su rođeni mačići također bili potpuno ćelavi, ali razvili su mekanu kovrčavu dlaku nekoliko mjeseci nakon rođenja.

Tijekom sljedećeg desetljeća, uzgajivači Linda i Richard Koehl nisu kontrolirali uzgoj Curly-a niti su pratili nijedno proizvedeno leglo tako da se broj kovrčavih dlaka mačića naglo povećao.

1992. godine Linda je uputila jednu od svojih kovrčavih mačaka na izložbu CFA u Portlandu, Oregon. Sudjelovanje na izložbi zahtijevalo je registraciju naziva pasmine, pa ju je Linda registrirala kao LaPerm. Nakon izložbe Linda je započela program praćenja uzgoja kako bi bolje pratila razvoj LaPerm mačaka i stekla priznanje najvećih svjetskih udruga mačaka.

S vremenom su razvijeni osnovni standardi nove pasmine koja je dobila svoje službeno priznanje u WCF-u , iako se to dogodilo tek 2002. godine.

OPIS

Ako vam treba ljubazna, pametna i duhovita domaća mačka – Laperm je odličan izbor. Izuzetak mogu biti osobe alergične na dlaku. Neki izvori govore da je takva kovrčava dlaka hipoalergena, ali nije.

LaPerm je mačka male veličine, skladne i uravnotežene tjelesne građe te u prosijeku ima 3,5 kg.

Ima klinastu glavu, uši i šape srednje duljine i srednji rep. Pasmina je predstavljena u raznim bojama, od obične do kornjačevine, oči mogu imati različite boje. Očekivani životni vijek rijetko prelazi 15 godina.

KARAKTER

LaPerm mačke imaju inventivan, oštar um i sjajan smisao za humor, što je sjajna kombinacija. S ovim kućnim ljubimcem sigurno nećete biti u depresiji, to je jednostavno nemoguće. Voli se šaliti, brzo nauči otvarati vrata soba i ormara, a ulaženje u torbe posebno joj je zanimljivo.

LaPerm mačke su vesele i razigrane, bez imalo agresije. Naprotiv, ti su kućni ljubimci vrlo ljubazni i privrženi, nisu osvetoljubivi i vole svoju obitelj. Međutim, djeca uvijek trebaju razumjeti da je pred njima živo biće, a ne plišana igračka.

LaPerm voli igre, štoviše, može se igrati samostalno, ali i sa svojim vlasnikom. Dobri su s djecom, s gostima koji dolaze u posjet i s drugim životinjama. Između ostalog, pasmina LaPerm savršeno se prilagođava različitim okolišnim uvjetima i situacijama, uključujući preseljenje.

UOBIČAJENE BOLESTI

Mačke pasmine LaPerm uglavnom su zdrave. Njihova genetska abnormalnost ne uzrokuje nikakve bolesti kože ili dlake. Ako se vlasnik dobro brine o svom ljubimcu, osigurava mu kvalitetnu prehranu i pravilnu njegu, malo je vjerojatno da će doći do zdravstvenih problema.

BRIGA

LaPerm mačke imaju dugu kovrčavu dlaku, koja ispada i zahtijeva stalnu njegu. Kućnog ljubimca trebate češljati najmanje jednom tjedno i osigurati redovito kupanje, preporučljivo jednom mjesečno.

Uz to, potrebno je 2 puta mjesečno rezati kandže, zube četkati po mogućnosti svaki dan, i paziti da se naslage i prljavština ne nakupljaju u ušima vaše mačke.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

*****

Inteligencija

****

Potreba za njegom

*****

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

****