13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023
Home Dugodlake Turska Angora

Turska Angora

Država porijekla: Turska Visina: 25 – 35 cm
Dlaka: dugodlaka Težina: mužjaci 4-6kg, ženke 3-5kg
Priznate boje su: bijela, crna, plava, crvena, krem, srebrena, zlatna; dimaste; sa uzorkom; i kombinacije sa bijelim. Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 15-18 godina Cijena: € 600-900

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Kao što slijedi iz naziva, prelijepa Turska Angora dolazi iz Turske, gdje je bila oduvijek cijenjena. Postoje zapisi o tim mačkama koji potječu iz 16. stoljeća. Upravo je ova pasmina mačaka pridonijela razvoju perzijske mačke.

Početkom 20. stoljeća Turska Angora je gotovo izumrla, ali budući da se ova pasmina u Turskoj smatra nacionalnim blagom, bio je razvijen program za uzgoj ovih mačaka u zoološkom vrtu Ankara.

Tijekom 1950-ih, Američke su trupe primijetile ove prekrasne mačke tijekom posjeta zoološkom vrtu u Ankari, ali tek je početkom šezdesetih godina zoološki vrt omogućio supruzi američkog pukovnika Liesa Grant da stekne par životinja koje su nakon toga dovedene u Sjedinjene Države.

Udruženje ljubitelja mačaka registriralo je ovu pasminu tek 1968. godine i odvelo ih da sudjeluju na prvenstvu mačaka 1972. godine. 1979. Pasmina angora dobila je status prvaka u Međunarodnom felinološkom udruženju.

OPIS

Turska Angora prekrasna je mačka koja se može pohvaliti vrlo dugim i na dodir mekanim krznom.

Turska Angora ima manju glavu i velike oči u obliku oraha. Ove mačke uvijek imaju ljubazan, otvoren izraz u očima, što im dodaje atraktivan izgled. Oči mogu biti bilo koje boje i ne moraju odgovarati boji mačjeg krzna. Uši su im u osnovi šire, velike, a na vrhovima su blago zašiljene.

Turska Angora također se ističe svojim dugim vitkim tijelom. Imaju duge, elegantne noge, zadnje noge su malo duže od prednjih. Šape su ovalne i male te proporcionalne nogama mačke.

Mačke ove pasmine mogu živjeti 15-18 godina.

KARAKTER

Turska Angora je vrlo aktivna, okretna i uporna mačka. Vrlo je znatiželjna, pa će je od prvog dana u kući zanimati sve što radite, a istovremeno će vam pružati pomoć na svakom koraku. Njezina duhovitost i energična priroda mogu je učiniti odličnim izborom za obitelji s djecom, kao i za sve ostale, uključujući i starije osobe. Samo treba paziti da je djeca ne vuku za dlaku i rep.

Turska Angora obožava interaktivne igre, a bit će joj jako dosadno ako joj ne posvetite dužnu pažnju. Kako bi mačka mogla trenirati svoje tijelo i svoj lovni instinkt, osigurajte joj igračke koje može loviti, kao i različite mačje penjalice jer Turska Angora voli biti na vrhu.

Pokušajte ne dati ovoj mački priliku da nauči loše navike. Jednom kada nešto nauči, vrlo teško će biti ukinuti tu naviku.

Turska Angora uglavnom dopušta druge kućne ljubimce u svom domaćinstvu, pod uvjetom da drugi prepoznaju tko zaista “upravlja kućom”. Vladat će psima i drugim mačkama željeznom šapom.

Turska Angora smatra se jednim od pravih dragulja mačjeg svijeta.

UOBIČAJENE BOLESTI

Turska Angora prirodna je pasmina i zato se smatra općenito zdravom. Međutim, postoje nasljedne bolesti na koje biste trebali obratiti pažnju ako planirate nabaviti sebi kućnog ljubimca:

  • hipertrofična kardiomiopatija;
  • gluhoća

BRIGA

Turska Angora ima vrlo dug i svilenkasto krzno. Međutim, ona ne zahtijeva posebnu njegu, jer krzno rijetko ima zapetljanosti. Češljajte mačku dva puta tjedno i to je sve kako bi se dlaka održala u izvrsnom stanju.

Turske Angore vole pažnju pa će postupak njege za vlasnika biti jednostavan. Kupati je možete svakih par mjeseci, posebno ako vaš kućni ljubimac ima bijelu ili svijetlu boju. Važno je i redovito provjeravati uši i po potrebi ih čistiti.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

*****

Inteligencija

****

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

***

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

*****

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

*****