Subota, 2 srpnja, 2022
Home Dugodlake Norveška Šumska

Norveška Šumska

Država porijekla: Norveška Visina: 30 – 40 cm
Dlaka: dugodlaka Težina: mužjaci 4-9kg, ženke 3-7kg
Priznate boje su: bijela, crna, plava, crvena, krem, ambra, svijetla ambra; kornjačevine; srebrena, zlatne; dimaste; sa uzorkom i kombinacije sa bijelim Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 14-16 godina Cijena: € 700-1200

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Norveška Šumska mačka jedna je od najstarijih pasmina. Postoje vjerodostojna mišljenja da su preci modernih norveških šumskih mačaka spomenuti u vikinškim sagama, mada je sada to teško utvrditi s točnošću. U drevnim legendama spominju se “vile mačke” (kola božice Freye su bila upregnuta sa šest mačaka). Uz to, poznato je da su mačke živjele s Vikinzima koji su ih jako cijenili zbog hvatanja glodavaca i naklonosti ljudima.

Drugo je autoritativno mišljenje da su ove mačke u Norvešku donijeli trgovinski brodovi iz Turske. U ovom slučaju najbliži predak norveške šume bila bi Turska Angora. Treća varijanta podrijetla su Sibirske mačke. U svakom slučaju, ova pasmina pripada drevnim vremenima, nije umjetno uzgajana, a razvijena je u prirodnom okruženju, u šumama i planinama Skandinavije.

Oštra klima omogućila je ovim kućnim ljubimcima da se razvijaju, da dobiju vrlo dobro krzno sa dugom dlaku i gustom podlakom, koja ih štiti od teških vremenskih uvjeta, kiše i vjetra. Nakon 1930. godine, europska skupina uzgajivača odlučila je stvoriti punokrvnu pasminu s karakterističnim osobinama koja bi se mogla uzgajati prema određenim pravilima kako bi se sačuvale te iste osobine.

Ime pasmine došlo je samo po sebi iako kod kuće se ova mačka zove “Norsk Skaukatt”. Nekoliko takvih „mačaka skauta“ sudjelovalo je u izložbi mačaka u Oslu 1938. godine, neposredno prije početka Drugog svjetskog rata. Zastupao ih je najstariji norveški klub ljubitelja mačaka. Pasmina mačaka Norveška Šumska bila je vrlo dobro prihvaćena i zaslužila je pozitivne povratne informacije od sudaca.

Međutim, s izbijanjem Drugog svjetskog rata 1939., program uzgoja gotovo potpuno je prestao, ogromna populacija je izumrla. Bilo je potrebno skoro 40 godina da uzgajivače ponovno krenu sa uzgojem Scaukattasa. Najveći europski registar čistokrvnih mačaka, Fédération Internationale Féline (FIFe), službeno je priznao Norvešku Šumsku mačku 1977. godine.

OPIS

Norveška Šumska mačka ima jaku tjelesnu građu, zadnje noge su duže od prednjih, ima razvijena prsa i snažne mišiće. Uši su duže nego inače i nalikuju ušima risa. Ove se životinje odlično osjećaju u privatnoj kući sa vrtom i mogućnošću penjanja na drveća i praćenja plijena.

Norveška Šumska mačka bit će sjajan prijatelj za djecu i odrasle. Imaju nježno, ljubazno raspoloženje, praktički se ne razbolijevaju i osjećaju se sjajno u obitelji. Bitno im je omogućiti aktivnost iako živite u stanu. Igrajte se s njima i odvojite za njih vrijeme. Doista, genetski je Norveška Šumska mačka razvila lovačke instinkte, a njezino tijelo zahtijeva barem imitaciju takve aktivnosti. Očekivano trajanje života je 12-16 godina.

KARAKTER

Norveška Šumska mačka ima vrlo stabilan i uravnotežen karakter i visoku inteligenciju. Ovi kućni ljubimci vole se maziti, sjediti na koljenima ili fotelji sa svojim vlasnikom, nemaju pretjeranih zahtjeva za pažnjom, ne smetaju kada ne treba i sami sebi mogu pronaći zanimanje.

Uz dugo razdoblje formiranja pasmine u uvjetima teških norveških šuma ova životinja je razvila niz instinkta, osim toga, to je utjecalo i na njezinu građu. Norveška Šumska mačka imaju jake i duge kandže, snažne šape i dobro razvijene mišiće, obožavaju penjanje po drveću, ogradama i vole loviti plijen. Čak i u gradskom stanu ova mačka će tražiti visoko mjesto, na primjer, ormar. Tamo će sjediti, kao na prijestolju i gledati što se događa okolo.

Zbog svoje stabilne psihe i naravi, Norveška Šumska mačka dobro je prilagođena obiteljima s malom djecom. Također dobro podnosi druge kućne ljubimce. Izuzetak su akvariji s ribama jer prirodno okruženje učinilo mačke neustrašivim lovcima i ona lako može zaroniti u akvarij s ribama.

UOBIČAJENE BOLESTI

Moderna Norveška Šumska mačka može imati različite zdravstvene probleme, od kojih su neki genetske prirode.

  • bolest akumulacije glikogena IV, rijetka je nasljedna bolest koja utječe na metabolizam glukoze;
  • hipertrofična kardiomiopatija, srčane bolesti
  • displazija mrežnice, očna bolest;
  • policistična bolest bubrega.

Osim toga su vrlo zdrave i jake mačke, s odličnim imunitetom, dobrim apetitom i izvrsnim metabolizmom.

BRIGA

Budući da norveška šumska mačka ima gusto krzno i podlaku, potrebno ju je temeljito češljati. Najbolje je to raditi dva puta tjedno češljem od nehrđajućeg čelika ili žičanom četkom. Uz to, imajte na umu da s dolaskom tople sezone Norveška Šumska mačka skida topli zimski kaput. To znači da vlasnike mačke čeka dodatni posao.

Što se tiče pranja, gusto krzno i gustu podlaku nije lako natopiti. Kupati ovog ljubimca možete 2 puta mjesečno. U normalnim uvjetima, to je dovoljno. Kandže se obično obrezuju jednom tjedno.

Također, ne zaboravite da četkate zube vašeg ljubimca barem tri puta tjedno, ili još bolje svaki dan. Sluz nakupljena u kutovima očiju mora se svakodnevno brisati pamučnom krpom. Ne zaboravite da pregledate i čistite uši barem jednom tjedno. Norveška mačka osjećat će se izuzetno neugodno ako joj je pješčanik prljav, treba ga održavati čistim.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

****

Inteligencija

****

Potreba za njegom

****

Potreba za pažnjom

***

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

*****

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

****