19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Pet tipova ponašanja mačaka

1. Nestašna i agresivna mačka

Radi sve što želi.  Podrijetlo takvog ponašanja potiče iz djetinjstva, kada nije znala riječ “nemoguće”.
Što učiniti? Češće uzmajte mačića u naručje.  Nikada ga ne tucite – neće pomoći, već će naprotiv, postati ogorčen.  Ako pusti kandže, samo zaustavite igru ​​i recite “ne”.  Ako to ne pomaže, poslužite se bocom s raspršivačem.  Ponekad se životinje ponašaju vrlo agresivno, te grebu glatku površinu, kao da pokušavaju nešto zakopati.  To se događa zbog straha da su izgubili kontrolu nad situacijom.  Ponudite im neku staru prostirku.  Ili zamotajte cijelu životinju u topli ručnik.  To će također umanjiti strah, kao i dati osjećaj privrženosti, ljubavi i brige … Drugi mogući razlog mačjeg agresivnog ponašanja je zaštita teritorija.  To se događa češće ako imate dvije ili više životinja.  U takvim slučajevima trebate strpljivo privikavati mačke jednu na drugu.

Američki stručnjaci su identificirali pet glavnih problema koji nastaju kod odgajanja mačke.  Kojem tipu ponašanja pripada Vaša mačka?

2. “Neotesane” mačke

koje odbijaju koristiti pješčanik, obilježavaju sve oko sebe, bacaju stvari sa stola.  Prije svega, treba razmišljati o medicinskim razlozima.  Ako je sve u redu, razmislite živi li mačka dobro.  Možda privlači pažnju jer je ogorčena, usamljena i nesretna? Traži ljubav i brigu.  Možda je ljuta na nešto ili nekoga?  Kako biste spriječili mačku da urinira i obilježava određeno mjesto savjetujemo vam da prekrijete folijom to mjesto, a na foliju stavite jos jednu u koju je bila umotana riba.  To će odvratiti mačku. Ili pokušajte nahraniti mačku na mjestu gdje urinira.  Ako i dalje ne možete utvrditi razloge takvog ponašanja, pokušajte zalijepiti ljepljivu vrpcu oko “kobnog” teritorija ili pospite alkoholnim ocatom oko njega.  Samo ne gurajte mačku tamo nosom!  Pješčanik učinite ugodnim mjestom za mačku: čistim, s dobrim upijanjem.

3. Mačka plačljivica

Mijaukanje mačaka prvenstveno je usmjereno na ljude. Ton i visina mijaukanja pomaže Vam razumijevanju njegova značenja. Što je zvuk niži to je mačka razdražljivija. Vremenom, mnogi vlasnici nauče razlikovati “mačje riječi” kao što su “gladan sam” ili “mazi me”. Jedan od najčešćih razloga zašto mačić prekomjerno mijauče je iz razloga što je naučen da će dobiti sve što želi, bilo da je u pitanju hrana, pozornost, pažnja…

Rješenje koje ćete odabrati za problem Vašeg mačića ovisi o uzroku. Potrebno ga je prepoznati, a zatim i eliminirati.

Mačke uče metodom nagrade, ignorirajte mačića u trenucima kad mijauče, a nagradite kad utihne. Tako će povezati ove dvije situacije.

4. Mačka razbojnik

Mačke ovog tipa pokušavaju rastrgati sve što im dođe na put.  Budite strpljivi: neće odmah naučiti da ne može slomiti sve zaredom.  U stanu bi trebao biti objekt na koji bi mačka mogla usredotočiti svoju pozornost, na primjer, grebalica.  Biljke prema kojima ima poseban interes držite podalje.  Umjesto toga, stvorite mu vlastiti vrt- zasadite zdjelicu s mačjom travom, koja obično sadržava zob ili pšenicu.

Kako odbiti mačku od skakanja na namještaj?

Možete se poslužiti najjednostavnijom  metodom – postavljanje aluminijskih folija (bez brige, to uglavnom ne traje dugo). Danas već postoje i automatizirani uređaji koji ispuštaju zrak ili neugodan zvuk kad im mačka priđe, pa je i to jedna od mogućnosti.

Ili postavite boce za sprejanje posvuda. Bojat će se da ih ne pošprica pa će se držati podalje od njih.

Žvakanje žica je smrtonosna navika.  Možete ih pokušati premazati alkoholnim ocatom ili limunskim sokom. Ali prvo provjerite kako vaša mačka reagira na ove mirise.

5. Prima donna mačka

Neke od tipičnih pokazatelja: mora jesti s vama u isto vrijeme, ali samo najbolje od onoga što jedete.  Milostivo vam dopušta da vodite računa o njoj i mazite je. Jednom riječju, razmažena snob mačka.  Što treba imati na umu?  Većina mačaka može se prebaciti na novu prehranu u roku od tri dana.  Mogu  gladovati do nekoliko dana u pokušaju da dobiju što žele i neće se dogoditi ništa loše!  Mjere za odgoj prima donna: ne hranite je sa stola, maskirajte novu hranu miješajući je s omiljenim jelom, postepeno povećavajući dozu, te ne popuštajte dok vas mačka gleda molitvenim očima.  Hranite mačku u određeno vrijeme.  Možete čak i zazvoniti zvonom. Češće je mazite i pokazujte znakove pažnje.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci