13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024
Home Dugodlake Sibirska mačka

Sibirska mačka

Država porijekla: Rusija Visina: do 33 cm
Dlaka: dugodlaka Težina: mužjaci 7-8kg, ženke 5-6kg
Priznate boje su: bijela, crna, plava, crvena, krem, srebrena, zlatna; kornjačevine; dimaste; sa uzrokom i kombinacije sa bijelim. Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 14-18 godina Cijena: € 500-900

Kategorije: ,

Opis

POVIJEST

Sibirska mačka drevna je pasmina koja postoji najmanje 1000 godina. Ove velike i atraktivne mačke mogle su se vidjeti u sibirskim šumama, oko tržnica i kao ulične mačke u Sibiru.

U pisanim izvještajima koje potječu iz 13. stoljeća spominju se ove mačke, međutim, prvi Sibirci izloženi su tek 1870., a potom 1884. na izložbama koje su se održavale u Madison Square Gardens u SAD-u. Vrlo brzo su postale poznate kao autohtone ruske mačke i bile su izložene na mnogim izložbama. Prvi standard pasmine razvijen je 1987. godine, a 1990-ih mačke su se počele izvoziti u druge dijelove svijeta.

Sibirska mačka je vrlo atraktivna, velika mačka s veličanstvenom poludugom dlakom, a poznato je da ima dražesnu, razigranu i nježnu prirodu, zahvaljujući kojoj je postala popularni kućni ljubimac u mnogim zemljama svijeta.

OPIS

Sibirska je moćna mačka, koja nije samo vrlo okretna, već je u stanju skočiti i na velike visine. Veličina ove pasmine mačke se kreće od srednje do velike, imaju lijepe velike šape, koje doprinose njihovoj cjelokupnoj šarmantnoj privlačnosti.

Sibirska mačka na prvi pogled podsjeća na Norvešku Šumsku mačku ili Maine Coona, ali odlikuje je zaobljenije tijelo i glava.

Također se ističe svojim velikim očima, sa čupercima na ušima poput risa i velikim krznenim ovratnikom. Krzno može biti u mnogo boja i uzoraka, ali smeđe prugaste sibirske mačke su najpopularnije.

Oči su okrugle, velike i dobro izražene, obično su zlatne ili zelene nijanse, ali mogu biti i plave. Građa sibirske mačke je kršna i jaka. Rep je srednje duljine, malo kraći od duljine tijela.

Prosječni životni vijek sibirske mačke je od 12 do 15 godina.

KARAKTER

Sibirska mačka je vrlo pametna i brzo uči nove stvari. Obožava igrati interaktivne igre, poput lovljenja loptice. One mogu skakati na velike udaljenosti i visine, uključujući vrh hladnjaka, pa čak i vrata, bez ikakvog vidljivog napora.

Sibirci su pomalo nalik na pse. Primjerice, mnogi od njih trče do ulaznih vrata, veselo pozdravljaju svoje vlasnike, a zatim ih odlučno slijede po kući dok se ne smjeste pokraj njih. Odazivaju se na svoj nadimak i doći će kad budu pozvani. Poznavatelji ove pasmine kažu: “očekujte neočekivano kada svoju kuću dijelite sa sibirskom mačkom.”

Sibirske mačke sa svojim društvenim, simpatičnim, veselim osobnostima odličan su izbor za obitelji s djecom, uključujući i bebe. Izuzetno su tolerantne i strpljive po prirodi kada je u pitanju komunikacija s djecom.

Dobro se slažu i sa psima, pogotovo kada su odrasli zajedno u istoj kući. Međutim, treba biti oprezan prilikom susreta s psima koje još ne poznaju u slučaju da se pas ne slaže sa svojom mačjom braćom.

Sibirske mačke su po prirodi nevjerojatno društvene ali ipak treba paziti kada su pored manjih kućnih ljubimaca, s obzirom na to da su ove mačke vrlo iskusni lovci.

UOBIČAJENE BOLESTI

Sibirska mačka je općenito zdrava pasmina, ali pati i od nekoliko naslijeđenih zdravstvenih problema kojih biste trebali biti svjesni ako planirate podijeliti svoj dom s jednim od ovih pametnih, energičnih kućnih ljubimaca.

Zdravstveni problemi koji se mogu pojaviti:

  • hipertrofična kardiomiopatija;
  • manjak piruvat kinaze.

BRIGA

Unatoč dugoj dlaci Sibirske mačke, njegovanje je relativno jednostavno. Potrebno je tjedno češljanje krzna da se održi u izvrsnom stanju. Izuzetak je proljetno i jesensko vrijeme, kada je potrebna svakodnevna njega kako bi se spriječilo stvaranje zapetljanja.

Sibirske mačke obično ne smeta kupanje. Nemojte se iznenaditi ako vam se vaš ljubimac jednog dana odluči pridružiti pod tušem ili u kupki.

Ostalo je osnovna njega. Skraćujte kandže po potrebi, obično jednom tjedno. Svakog tjedna provjeravajte uši na crvenilo ili neugodan miris koji može ukazivati ​​na infekciju. Četkajte im zube veterinarskom pastom za zube povremeno.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

****

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

*****

Slaganje s djecom

***

Zdravlje i otpornost

*****