16.5 C
Zagreb
Petak, 12 travnja, 2024

Što učiniti ako mačka povraća svoju dlaku

Zašto je mačka povratila dlaku? Opasnost od trihobezoara, simptomi crijevne blokade, prva pomoć i prevencija.

U pravilu, vlasnici se rijetko brinu ako im je mačka povratila komade slijepljene dlake. Ovaj se proces čini potpuno normalnim, jer se pahuljasti ljubimac neprestano liže i nenamjerno proguta dio te dlake. Zapravo, sve nije tako jednostavno. U nekim slučajevima, takvo povraćanje je stvarno opasno i simptom je crijevne blokade.

Je li povraćanje dlake normalno?

Važno je napomenuti da povraćanje nije bolest. Može igrati ulogu simptoma patologije, ali u biti je refleks. Za tijelo je mehanizam povraćanja prikladan način uklanjanja otrovnih i jednostavno neželjenih tvari iz želuca.

Uz povremeno povraćanje i dobro zdravlje, ne biste trebali brinuti. Tako se ljubimac rješava dlaka koje se nisu mogle probaviti i izaći zajedno s izmetom. Učestalost erupcije želučanog sadržaja ovisi o sljedećim čimbenicima:

  1. Novorođeni mačići obično ne povraćaju dlaku jer ih izlizuje njihova majka. Također, mačići se razlikuju od odraslih po strukturi dlake. Prije mladenačkog linjanja njihova dlaka nalikuje paperju i tek nakon nakon njezine obnove mogu se pojaviti “kobasice od dlake”. To se događa otprilike u uzrastu od 6 mjeseci.
  2. Dužina i gustoća dlake. Najveći broj dlaka progutaju dugodlake pasmine s razvijenom poddlakom. Povraćaju dlake svaka 2-3 tjedna.
  3. Za razliku od ljudi, mačke nemaju znojnih žlijezda po tijelu. Znoje se samo na jastučićima šapa. Za vrućeg vremena mačke s gustom dlakom moraju se intenzivnije lizati kako bi se rashladile zbog isparavanja vlage.
  4. Trava potiče refleks povraćanja. Redovita prisutnost mačije trave u prehrani doprinosi periodičnom povraćanju.

Ako povraćanje je prečesto, trebate potražiti pomoć veterinara. U ovom slučaju, povraćanje dlaka može biti posljedica, a ne uzrok. Sličan poremećaj može pratiti parazitska invazija, alergijski dermatitis, kronične bolesti gastrointestinalnog trakta, dijabetes, bolesti bubrega i stres,  koji potiče ljubimca da se pretjerano uređuje.

ZANIMLJIVO!

Odrasle mačke kad su budne troše 10% svog vremena na higijenske postupke.

 Što su trihobezoari i zašto su opasni?

“Kobasice od dlake” koje mačke povrate nazivaju se trihobezoari. Oni su guste nakupine dlaka, neprobavljene hrane i želučane sluzi. Trihobezoari se stvaraju unutar želuca pod utjecajem mišićnih kontrakcija.

Mali fragmenti nakupina dlaka se izbacuju kroz crijeva kao dio izmeta, a veći koji ne prolaze u dvanaesnik izlaze kroz usta uz pomoć refleksa povraćanja koji nastaje zbog iritacije stijenki želuca.

Glavna opasnost od trihobezoara je začepljenje crijeva (crijevna blokada). Prevelika stvaranja začepljuju prohodnost ili čak mogu izazivati zapetljaj crijeva što sprječava izlučivanje izmeta i rezultira upalom. Bez pravovremene pomoći, životinja može umrijeti od peritonitisa kao posljedice rupture crijevnih stijenki ili akutne intoksikacije kao posljedice trovanja proizvodima svog metabolizma.

Uz potpunu blokadu, odrasla mačka može umrijeti u roku od 2 dana, a mačić u roku od nekoliko sati, stoga je važno ne odgađati pružanje pomoći.

Simptomi začepljenja crijeva

Ako pokušaji povraćanja ne daju rezultate, a povraćanje je učestalo, obratite se svom veterinaru. Ovo se stanje razvija kada je lumen crijeva začepljen previše gustim i velikim trihobezoarima.

Ako postoji opasnost bilježe se sljedeći popratni simptomi:

  • odbijanje hrane s prisutnošću apetita (mačka izgleda gladna i prilazi zdjeli, ali zbog nelagode u trbuhu ne uzima hranu u usta);
  • letargija, apatija, produženo trajanje sna, odbijanje igranja i izbjegavanje komunikacije;
  • blijedost krzna;
  • česti kašalj;
  • oticanje i bol u trbuhu;
  • prisutnost dlaka koje se lijepe za desni ili njihovo urastanje u meka tkiva;
  • dugotrajni zatvor ili promjena oblika izmeta u male kuglice;
  • povećanje tjelesne temperature;
  • pojava čestica krvi u sadržaju povraćanja

Kratkodlake mačke imaju više nagona na povraćanje nego dugodlake. Njihove se dlake lošije skupljaju, češće se lijepe za stijenke želuca i teže izlaze prilikom povraćanja.

začepljenje crijeva mačke

Ukoliko uočite takve simptome, ne smijete odgađati s odlazak veterinaru. Problem se rješava isključivo kirurški, stoga ni u kojem slučaju nemojte gubiti vrijeme na samoliječenje.

Nakon dijagnoze, trihobezoar se uklanja endoskopijom ili pomoću abdominalne operacije.

Prevencija i pomoć mački

Nemoguće je spriječiti pojavu trihobezoara kod mačaka, jer je to potpuno normalan fiziološki proces. Bitno je spriječiti njihov rast i prekomjerno zbijanje. U tome će pomoći kompetentna prevencija, usmjerena na smanjenje količine dlaka koje ulaze u želudac i olakšavanje njihovog prirodnog izlučivanja.

Redovito češljanje

Prva preporuka odnosi se na češljanje. Mnogi vlasnici mačaka ne prakticiraju ovaj važan postupak na ispravan način. Za pravovremeno uklanjanje otpale dlake kratkodlake mačke preporuča se češljati jednom tjedno, a dugodlake mačke 3-4 puta tjedno. Tijekom linjanja, navedena učestalost se povećava na 2-3 puta tjedno, odnosno 1 puta dnevno.

Ako vaš ljubimac ima kratku dlaku, koristite češljeve s gustim i sitnim zupcima, a ako ima dugu dlaku, koristite četkice s rijetkim i dugim zupcima. Također preporuka je imati silikonsku četku ili gumiranu rukavicu koja ima ugodan učinak masaže. Postoje varijante za kratkodlake i dugodlake mačke. Ako mačka ima pahuljasti “ovratnik” ili pahuljasti rep, koristite četku „Furminator“.

Pročitajte naš članak : Kako četkati mačku?

Češljanje sprječava ne samo začepljenje crijeva, već i dermatitis s infekcijama. Zahvaljujući redovitom češljanju, krzno poprima lijep sjaj i puno se rjeđe zapetlja. Osim toga se značajno smanjuje količina dlačica koje lete po kući.

Kontraindikacije za češljanje su višestruka zapetljanja, rane na koži, alergije i ekcemi.

Upotreba Malt paste

Sljedeća važna preventivna mjera je korištenje malt paste. Ovaj higijenski proizvod doprinosi prirodnom čišćenju probavnog trakta od dlačica progutanih tijekom lizanja putem njihovog otapanja i izlučivanja zajedno s izmetom. Ako maša mačka ima gustu i dugu dlaku te ste spriječeni redovito češljati mačku, koristite Malt pastu, koja se uvodi u prehranu od ranog djetinjstva, kada se mačići počinju sami lizati.

Pravilna prehrana

Posljednja važna točka je pravilna prehrana. Uklanjanje progutanih dlaka može biti olakšano posebnom hranom koja sprječava nastanak trihobezoara. Takva prehrana sadrže veliku količinu biljnih vlakana. Ove tvari stimuliraju pokretljivost probavnog trakta i olakšavaju uklanjanje dlačica zajedno s izmetom.

mačka se oblizuje

Ako se vaša mačka previše linja, trebate utvrditi ima li dovoljno cjelovitu prehranu. Ako se utvrdi ozbiljan problem, veterinar će definitivno propisati komplekse vitamina i minerala.

Nedostatak vitamina i minerala, osim pothranjenosti, može uzrokovati bakterijske i parazitarne infekcije.

Također, ne zaboravite na prednosti trave konzumacijom koje ulične životinje čiste želuce. Međutim u gradovima se ulična trava često tretira kemikalijama. Najopasnija područja su u blizini zgrada. Da biste izbjegli trovanje, bolje je uzeti svježu travu u trgovini za kućne ljubimce ili je možete sami uzgajati.

Zaključak

Povraćanje krznenih kuglica nije patologija, ali ipak vrijedi pripaziti. Ako primijetite da vaš ljubimac uzastopno kašlje, ali ne može povratiti trihobezoar, nemojte slijediti nekim preporukama i koristiti vazelinsko ulje. Uz začepljenje crijeva, ovaj bezopasni lijek može dovesti do rupture organa.

Pojava ovih alarmantnih simptoma dobar je razlog da odmah kontaktirate veterinara.

Članak je informativnog karaktera. Obratite se svom veterinaru!

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci