13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023
Home Kratkodlake Ocicat

Ocicat

Država porijekla: SAD Visina: 26-32 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 4,5-6 kg, ženke 2,5-4,5 kg
Priznate boje su: crna, plava, čokoladno, cimet, fawn-točkasta, te ove boje u srebrenoj varijanti. Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 12-14 godina Cijena: € 700-1100

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Ocicat je mala mačka koja nalikuje južnoameričkoj divljoj mački Ocelot, međutim usprkos svom divljem izgledu, ocicat je potomak domaćih mačaka.

Moglo bi se reći da je ova pasmina nastala slučajno križanjem dviju domaćih mačaka.

To se dogodilo kada je 1964. uzgajivačica po imenu Virginia Daily križala Sijamsku i Abesinsku mačku s ciljem da dobije Aby-pointed Siamsku mačku. Međutim rezultat nije potpuno odgovarao Virginiji i ona je sparila jednog od mačića ponovo sa sijamskom mačkom.

Rezultat su bili mačići s potpuno neobičnom pjegavom bojom, a upravo su oni postali osnova za novu pasminu mačaka. Nakon toga, ove su mačke križale i s Američkom kratkodlakom mačkom, kako bi dobile veću tjelesnu masu i dodatne nijanse srebrne boje.

Međunarodno udruženje ljubitelja mačaka CFA 1987. godine je službeno registrirala Ocicat mačku po imenu Dalai Dotson. Danas je pasmina Ocicat prihvaćena u svim međunarodnim registrima i uspješno se uzgaja u mnogim zemljama.

OPIS

Pasmina mačaka Ocicat nema izražene lovačke instinkte i dobra je kao kućni ljubimac. Osjećat će se jednako ugodno i u gradskom stanu i u privatnoj kući.

Unatoč svojoj maloj veličini, ove mačke imaju skladnu građu, vrlo su elegantne i razigrane. Zadnje noge su nešto duže od prednjih, a uši su malo veće, što je karakteristično svojstvo sijamskih gena. Uzorak krzna je točkasto tigrasti, mora biti jasan i vidljiv sa svih strana.

Postoje dvije karakteristične vrste boje: sa zlatnim ili srebrnim nijansama.

KARAKTER

Ocicat su vrlo društvene mačke, neće propustiti priliku da vam sjede u krilu ili će se igrati bez obzira da niste to trenutno planirali. Ako se kućni ljubimac odjednom želi igrati s vašom nogom budite sigurni da će to učiniti bez oklijevanja. Njegovo veselo, razigrano raspoloženje i živahna pamet neće dozvoliti da nekomu članu obitelji bude dosadno.

Osobine karaktera Ocicata mogu se izražavati na različite načine, posebno u odnosima s gostima ili nepoznatim ljudima. Neki su pojedinci sramežljiviji i introvertniji s gostima, drugi manje, iako su općenito prema svima dosta prijateljski raspoloženi. Djecu dobro percipiraju ako ih ne stišću i ne muče, već se prema njemu odnose s poštovanjem.

Iznenađujuće, ali ove mačke vole hodati na povodcu sa svojim vlasnikom, osim toga, mogu naučiti ispunjavati neke jednostavne naredbe.

Ocicat mačka vrlo se lako prilagođava novim uvjetima okoliša, međutim, ne voli biti sama. Ako ostaje duže sam možete očekivati ​​da će pažljivo pregledati sve torbe, ruksake i skrivene kutove stana. Ocicat dobro živi s drugim kućnim ljubimcima, zajedno će im biti puno više zabave ako ostanu kod kuće bez vlasnika.

UOBIČAJENE BOLESTI

Pasmina mačaka je Ocicat bez obzira da je umjetno uzgojena nema sklonost genetskim bolestima.

Štoviše, Ocicati imaju dosta dobar imunitet, ali nisu dovoljno izdržljivi. Međutim malo je vjerojatno da ćete imati većih zdravstvenih problema sa svojim kućnim ljubimcem i nećete morati često posjećivati ​​veterinara.

BRIGA

Kako se radi o kratkodlakoj mački, briga o ovom kućnom ljubimcu je dovoljno jednostavna. Jednom tjedno treba ga češljati četkom, a potrebno je pratiti i održavati čistoću ušiju i zuba. Uši se trebaju čistiti barem jednom tjedno, a preporučljivo je četkati zube svaki dan ili barem tri puta tjedno. Kandže se podrezuju jednom tjedno.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

***