13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023

Kako četkati zube vaše mačke?

Jako je pohvalno i važno da ste odlučili prati zube svojoj mački! Niže ćete naći detaljne upute koje će vam biti od pomoći. Svakako ih pročitajte, kao i savjete kako naučiti svoju mačku na četkicu za zube prije nego što je prvi put isprobate.

Ne zaboravite da odvojite dovoljno vremena i odmorite se ako osjećate da ste vi ili vaša mačka pod stresom.

Potreban pribor

  • Mekana četkica za zube za mačke
  • Veterinarska pasta za zube za mačke (imajte na umu da ljudska zubna pasta može biti toksična za mačke!)
  • Mekana spužvica ili krpica od gaze

Ako niste sigurni gdje možete pronaći potreban pribor, pitajte svog veterinara za preporuke.

Kako četkati zube svoje mačke

Zapamtite da je strpljenje najvažnije.

Započnite laganim rukovanjem i manipulacijom s mačjim ustima.

Ako je vaša mačka mirna, počnite s nježnim dodirima usta i dajte joj poslastice.

Sve dok vaša mačka miruje i dozvoljava vam da manipulirate njenim ustima, dajte joj poslastice.  Ako se vaša mačka opire, odnesite poslastice i zasad prestanite.  (Možete pokušati ponovo.)

Polako napredujte od otvaranja usta do prelaženja prstom uz zube i desni. Nakon što je mačka prihvatila prelaženje prstom po zubima i desnima, pokušajte staviti vlažnu, meku spužvicu od gaze oko prsta i prođite njome duž zuba.

Vjerojatno će biti potrebno nekoliko sesija i pokušaja do ovog trenutka. Nagradite mačku više puta tijekom cijelog postupka, završite ga ako se vaša mačka opire i pokušajte ponovno sutra.

Dodajte pastu za zube.

U onom trenutku kada vašoj mački bude ugodno prelaženje spužvicom ili krpicom duž njenih zuba i desni, dodajte veterinarsku pastu za zube ili gel u spužvicu.

Nakon što je prihvatila okus paste i spužvicu, možete preći na uvođenje četkice za zube.

Približite je do mačjeg lica, stavite je ispod usana i pustite da se igra s njom, grize je i upozna. Odaberite četkicu za zube koja vam je jednostavna za korištenje.

Ako vaša mačka voli pastu za zube, pustite joj da je liže s četkice za zube.  Ne zaboravite je nagraditi poslasticama!

Postupak četkanja: kružnim pokretima usmjerite se na liniju desni. U početku se koncentrirajte na vanjske površine zuba, ispod usana, a nakon toga pokušajte četkati cijela usta vaše mačke. Postupak bi trebao trajati oko 2-3 minute, u idealnom slučaju jednom dnevno.

Naučite svoju mačku da prihvaća četkanje zuba

Cilj je jednom dnevno četkati sve vanjske površine zuba vaše mačke, pomoću četkice za zube i veterinarske paste. Možda će proći nekoliko tjedana dok mačka prihvati četkanje zuba. Važno je da se postigne rutina i zadrži pozitivno iskustvo za vas i vašu mačku.

Odaberite određeno vrijeme: Mačke vole rutinu, stoga nastojte da pranje zuba bude u isto vrijeme svakog dana. Izaberite doba dana koje je tiho i kad je vaša mačka obično gladna.

Odredite nagradu: odaberite nagradu koja motivira vašu mačku – hranu koju voli ili nešto drugo što je čini sretnom (tj. igru, maženje ili četkanje). Ako koristite hranu, imajte na raspolaganju sićušne komadiće hrane.

Postavite svoju mačku pored sebe na veliku stolicu, kauč ili u krilo.

Ne zaboravite koristiti miran, nježan ton glasa i održavati pozitivan stav i ponašanje.  Vaša će mačka osjetiti i reagirati na svaku tjeskobu koju imate.

Ako vaša mačka misli da je ovo zabavna igra koja uključuje nagrade, ona će se nestrpljivo igrati.

Ne zaboravite da morate biti uporni, ali imajte razumna očekivanja o tome kako ćete brzo napredovati.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci