13.5 C
Zagreb
Petak, 12 travnja, 2024

Rana kastracija mačića

Kastracija i sterilizacija je možda jedna od najčešćih operacija koje obavljaju veterinari.

Kastracija je ne samo nužna za sve životinje koje nisu u uzgojnom programu, nego je i humana.  To je jedna od metoda za suzbijanje populacije mačaka lutalica te ispravljanje problema u ponašanju.

U ovom članku ćemo govoriti o ranoj kastraciji.

Mnogi od nas su čuli da je poželjno kastrirati mačke u uzrastu od 7 do 9 mjeseci, međutim, u posljednjem desetljeću sve češće čujemo i suočavamo se s ranom kastracijom mačića. Inače je malo ili uopće nema znanstvenih dokaza o optimalnoj dobi za sterilizaciju mačaka. 

Pa otkud ja nastala preporuka za dob od 7 do 9 mjeseci?

Prvo, to je bilo dosta prikladno je za veterinare. Do ove dobi, spolni organi mačke su već dovoljno formirani i veterinaru lakše izvoditi zahvat.  Treba uzeti u obzir da je za odraslog mačića lakše izračunati i dozu anestezije.

Uz to ima dosta veterinara koji se jednostavno boje kastrirati male mačiće, najčešće zato što ih tome nisu naučili ili to nikada prije nisu radili.

U slučaju prodaje pasminske mačke, što se uobičajeno događa u uzrastu oko 4 mjeseci, kastracija/sterilizacija predstavlja dodatni trošak i dodatnu brigu za uzgajivača.

Rana sterilizacija mačića potječe iz Sjedinjenih Država, gdje postoji zakon da se samo sterilizirana životinja može premjestiti iz skloništa ili uzgajivačnice u novi dom. Čekanje do 7-9 mjeseci na kastraciju je predugo, a šanse za udomljavanje takvih životinja su puno manje. Stoga su životinje u skloništima kastrirane u dobi od 8-16 tjedana.

Godine 1993. Američka akademija za veterinarsku medicinu preporučila je ranu (8-16 tjedana starosti) kastraciju/sterilizaciju mačaka kako bi se kontrolirala njihova populacija. Od 1993., Američko udruženje veterinarskih klinika i Američki koledž za reprodukciju životinja također su odobrili propise o ranoj kastraciji.

Dakle, koje se predrasude protiv rane kastracije najčešće se čuju?

Mačići koji su kastrirani u dobi od 2,5-3 mjeseca neće narasti.

Ovo apsolutno nije točno. Mačići sterilizirani u dobi od 8-16 tjedana ne razlikuju se od mačića steriliziranih u kasnijoj dobi, a ponekad postaju i veći. Odgođeno okoštavanje epifiznih hrskavica bilježi se kod svih kastriranih mačaka, bez obzira na dob kastracije.

Kastracija / sterilizacija u ranoj dobi dovodi do sužavanja mokraćnog kanala kod mačaka. 

Netočno je mišljenje da rana kastracija dovodi do bolesti uretre. Uretra mačića je gotovo ista kao i kod odrasle mačke. Rana kastracija nije uzrok poremećaja mokraćnog sustava. Osnovni uzrok je višak magnezija, fosfora u hrani i genetska predispozicija. Proizvođači hrane u linijama za kastrirane / sterilizirane mačke imaju smanjenu količinu magnezija i fosfora, a u proizvodnji koriste suvremene metode zakiseljavanja urina. Pravilnim odabirom prehrane i godišnjom preventivnom analizom urina možete smanjiti rizik od razvoja urolitijaze kod životinje.

Nakon rane kastracije postoji rizik od razvoja bolesti genitourinarnog sustava.

Studije provedene tijekom posljednjih 10 godina pokazale su neutemeljenost takvih zabluda. Jasno je da bolesti donjeg genitourinarnog sustava nisu povezane s ranom kastracijom, već ovise o nizu čimbenika, uključujući prehranu.

Mačići kastrirani u ranoj dobi skloni su pretilosti

Još jedna neutemeljena tvrdnja. Pretilost također ovisi o mnogim razlozima: prehrani, tjelesnoj aktivnosti, karakteristikama pasmine, statusu životinje. Studije (Root, Johnston, Olson, 1996.) na nekastriranim i kastriranim životinjama pokazale su da kastrati trebaju manje kalorija, a pretilost može biti povezana s prejedanjem. Kastrirani mužjaci u bilo kojoj dobi zahtijevaju 28% manje kalorija od nekastriranih, a sterilizirane ženke zahtijevaju 33% manje kalorija od nesteriliziranih. 

Koje su prednosti rane kastracije mačaka?

Provođenje kastracije i sterilizacije u ranoj dobi od 3,5 mjeseca ima niz prednosti:

  • U ranoj dobi, anestezija se lakše podnosi;
  • Tkiva mladih mačića puno se brže regeneriraju. Svi postoperativni šavovi brže zacjeljuju;
  • Sama operacija je vremenski brža . Kastracija mužjaka traje u prosjeku 15-20 minuta, a sterilizacija ženki oko 30 minuta;
  • Tijekom operacije, krvarenje u mladih životinja je iznimno nisko;
  • Postoperativnih komplikacija praktički nema. Oporavak i povratak normalnom životu događa se mnogo puta brže nego kod starijih životinja. Nakon 2-3 sata mačići već jedu i igraju se;

Sterilizacija mačaka prije 4 mjeseca starosti jamči izostanak prvog estrusa, što značajno (za 96%) smanjuje rizik od razvoja tumora dojke, značajno povećava duljinu i kvalitetu života.

kastracija mačakaSterilizaciju ženki najbolje je obaviti kod veterinara koji zna raditi zahvat sa unutarnjim šavovima. U tom slučaju korišteni šavni materijal se s vremenom razgrađuje, nije potrebno stavljati zvono na vrat mačke te uklanjati šavove nakon 2 tjedna. Na mjestu operacije ne ostaju tragovi. 

Mnogi uzgajivači pasminskih životinja prakticiraju ranu kastraciju svojih mačića. 

Jedan od razloga je taj da uzgajivač ne može jamčiti da će novi vlasnik slijediti njegove preporuke i kastrirati mačku na vrijeme ili kastrirati uopće. Vrlo često mačići koji se prodaju nekastrirani za ljubimce završavaju kod „štancera“, pare se i rađaju potomstvo. Sa gledišta uzgoja, održavanja i napredovanja pasmine to je apsolutno neprihvatljivo. Stoga, ako se odlučite za kupnju uzgojnog pasminskog mačića od odgovornog uzgajivača, gotovo je sigurno da će on već biti kastriran. I to je apsolutno ispravno!

Zaključci o ranoj kastraciji / sterilizaciji mačaka

Glasine o štetnosti kastracije i sterilizacije u dobi mlađoj od 6 mjeseci nemaju ispod sebi nikakve osnove te nisu potkrijepljeni znanstvenim istraživanjima.

Rana kastracija može se široko preporučiti jer ima niz prednosti u odnosu na kastraciju u starijem uzrastu.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci