19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Zašto mačka češe uši do krvi?

Mačke, kao i mnoge druge životinje, posvećuju veliku pažnju onom dijelu svog tijela na kojem počnu osjećati neke smetnje. Najčešće se to očituje učestalim lizanjem i češanjem, što nerjetko dovodi do ozljeda, krvarenja i dermatitisa.  U slučaju kada mačka ima smetnje u ušima možete primjetitu kako često odmahuje ili trese glavom.

Zašto se to događa?

Razlog je najčešće svrbež uzrokovan vanjskim parazitima (buhe, krpelji i šugarci).
Svrbež može biti posljedica i hormonalnih poremećaja izlučivanja autotoksičnih tvari i kod bolesti jetre i bubrega, alergijske preosjetljivosti, promjena u sastavu krvi ili želučano-crijevnih bolesti, bakterijskih te gljivičnih oboljenja.

Što učiniti?

Prije svega, potrebno je utvrditi uzrok svrbeža pregledom slušnih kanala bolesne mačke od strane veterinara i postaviti dijagnozu.
Ukoliko sam pregled slušnih kanala nije dovoljan može se uzeti nalaz krvi i urina, te kožni test kako bi se napravile dodatne pretrage i ustanovio pravi uzrok svrbeža.
Ako se otkriju određeni paraziti ili patogena mikroflora, propisuje se poseban tretman za borbu protiv utvrđenog problema.

Kako liječiti?

Liječenje se obično sastoji iz kombinacije antiparazitskih lijekova, dezinfekcije ušnih kanala posebnim losionima, a obično se primjenjuju i terapijske kapi.  Koža ušiju oštećenih češanjem redovito se tretira antiseptičkim lijekovima.  Po potrebi će mačka morati nositi veterinarsku ogrlicu. Važno je zapamtiti da je za potpuni oporavak i smanjenje vjerojatnosti recidiva potrebno strpljivo i precizno izvršiti sve preglede liječnika bez prekida tijeka liječenja pri prvim znakovima poboljšanja stanja.
Pri drugom pregledu procjenjuje se prisutnost svrbeža nakon uklanjanja infekcija. Ako je svrbež potpuno prošao, ali postoje lezije, postavlja se dijagnoza patologija koje nisu povezane sa svrbežom.
Ako mačku i nakon svih mjera poduzetih u borbi protiv infekcija i parazita, i dalje svrbi, započinje dijagnoza alergija (hrana i atopija).

Prevencija

Da biste smanjili rizik od pojave svrbeža kod mačke koristite ampule protiv vanjskih parazita. Hranite mačku uravnoteženom, visokokvalitetnom hranom. Izbjegavajte situacije koje uzrokuju dugotrajan stres.  Održavajte čistim mjesto gdje mačka boravi i spava.
Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci