13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023

Skraćivanje kandži vaše mačke

Nakon što ste nabavili mačića, morat ćete preuzeti obvezu da se brinete o njemu.

Ta briga uključuje ne samo redovito hranjenje mačića i čišćenje pješčanika, nego i tretmane za kućne ljubimce kako bi mu osigurali dug i sretan život.

Stoga, svaki vlasnik mora biti u mogućnosti samostalno skratiti kandže mački, budući da je to postupak koji se ponavlja često, 2-3 puta mjesečno. Osnovni razlog za skraćivanje kandži je sprječavanje njihovog lomljenja i napuknuća što može biti jako bolno za ljubimca.

Kako znati trebate li kratiti kandže vaše mačke?
Ne trebaju sve mačke redovito skraćivanje kandži.

Na primjer, mačke koje imaju mogućnost izlaska vani, oštrit će kandže na drveću, kako bi obilježile svoj teritorij, a to ujedno predstavlja i prirodni način trošenja kandži.

Skraćivanje kandži potrebno je ukoliko primijetite sljedeće:

  • vidite da mačka stalno gricka nokte kada se čisti;
  • ukoliko je povrijedila kandžu tijekom igre, aktivnog grebanja namještaja, mačje grebalice i sl.
  • mačka se za sve nehotice hvata kandžama;
  • slomljena ili napuknuta kandža koja uzrokuje nelagodu ili bol
  • na petom prstu stražnjih nogu preduge kandže mogu početi urastati u tkivo

Skraćivanje kandži je jednostavno, potrebno je samo slijediti sljedeća pravila:

Za ovaj postupak potrebna vam je noktarica( za mačke ili za ljude).

Korak 1. Stavite mačku u krilo, okrenutu leđima prema vama. Ukoliko u kući postoji još jedna osoba kojoj mačka vjeruje može vam pomoći, držati je i odvraćati pozornost s maženjem, sve dok ne završite sav “neugodan” posao.

Počnite skraćivanje kandži potpuno smireno, čak i ako to radite prvi put, inače će ljubimac osjećati vašu nervozu i postati uznemiren. Budite sigurni da se obraćate mački nježnim glasom, te je pohvalite. Čak i ako pobjegne ne vičite na nju jer će to imati loš učinak.

Korak 2. Kandže mačke su skrivene u šapi. Potrebno je odabrati šapu, lagano je uzeti u ruku te pažljivo i nježno stisnuti kažiprstom i palcem vrh prsta kako bi kandža izašla vani. Potkraćuje se samo vrh kandže. Razlikovat ćete ga po tome što je poluproziran, dok je prokrvljeni dio roze/ pink boje. Kako ne bi došlo do ozljede završetka živaca i krvarenja prilikom potkraćivanja, najsigurnije je ne približavati se previše prokrvljenom djelu nokta. Bolje je izvesti postupak češće nego izložiti zdravlje ljubimca riziku.

Korak 3. Pozicija noktarice treba biti okomita u odnosu na položaju kandže. Odrežite kandžu približno kutu pokazanom na slici.
Ukoliko ste ipak zahvatili prokrvljeni dio nokta, važno je ozljedu pravilno zbrinuti. Potrebno je zaustaviti krvarenje, ali svakako prije toga najprije dezinficirati ozlijeđeni nokat.
Za zaustavljanje krvi može se koristiti poseban prah iako bi i bez toga krvarenje trebalo prestati nakon nekoliko minuta.

Korak 4. Budite sigurni da nagradite vašeg ljubimca s nečim ukusnim nakon potkraćivanja kandži. Malo je vjerojatno da je vaša mačka zavoliti rezanje noktiju, ali će ga svakako tolerirati zbog predstojećih poslastica.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci