13.5 C
Zagreb
Petak, 12 travnja, 2024
Home Kratkodlake Azijski Tabby

Azijski Tabby

Država porijekla: Velika Britanija Visina: do 30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 6-8kg, ženke 5-7kg
Priznate boje su: osnovne boje mogu biti vrlo raznolike: svijetloplava, crvenkasta, tamnocrvena, marelica, krem, karamel, lila, sivo-plava, kornjačevina, crna i druge boje, na kojima je obavezan tabby-uzorak, koji je dao ime pasmini. Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 10-15 godina Cijena: € 900-1100

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Azijski Tabby je rijetka pasmina koja je nastala 1981. godine (upravo su se 1981. godine rodili prvi mačići). Te životinje pripadaju skupini azijskih mačaka, jer su dobivene križanjem perzijske činčile i burmanske mačke. Također, Burmanske mačke su se križale s abesinskim, čime je povećana raznolikost boja.

Deset sljedećih godina se radilo na standardiziranju pasmine i tek je 1990. u Velikoj Britaniji službeno bila priznata kao “Azijski Tabby”, iako postoji još jedan, manje službeni naziv – azijska mačka. Broj predstavnika pasmine danas je još uvijek vrlo mali.

OPIS

Azijski Tabby je nesumnjivo sladak, simpatičan, jako pametan i, štoviše, vrlo lijepi kućni ljubimac. Te su mačke zahvaljujući burmanskim precima vrlo dobrog karaktera, odlični su prijatelji i vrlo su dobri sa djecom. Osjećaju raspoloženje svojih vlasnika, sposobni su pružiti emocionalnu pomoć u teškim situacijama i savršeno su prilagodljivi različitim životnim uvjetima. Vole pažnju, ali nisu naporni.

Azijski Tabby srednja je mačka s okruglim jačim prsima, dugim repom i šapama nešto dužim od prosjeka. Uši su srednje, lagano nagnute naprijed, njuška je pravilnog klinastog oblika. Krzno može imati široku nijansu boje. U tom smislu, jedini izuzetak zbog kojeg mogu biti diskvalificirani s izložbe je šareno krzno, kao i odsutnost prugastog uzorka (tabby) na licu ili tijelu.

KARAKTER

Azijska Tabby mačka je vrlo ljubazna i ima fleksibilan karakter, idealna je domaća mačka za obitelj ili jednog vlasnika. Ova pasmina ostvaruje odličan kontakt, odlikuje se ljubavlju i nježnošću prema ljudima. S druge strane, imaju instinkte za lov i ako mačka živi na privatnom imanju, s velikom vjerojatnošću rado će loviti glodavce, pa čak i ptice.

Visoka razina energije, puno znatiželje, ljubav prema raznim vrstama aktivnosti i igrama, zahtijevaju određenu pažnju od strane vlasnika. Ako živite u privatnoj kući biti će vam puno lakše, jer će mačka vani pronaći puno zabave i zanimljivosti.

U stanu je životinja lišena mnogih mogućnosti, pa ih vlasnik mora sam stvoriti. Iako je ova pasmina vrlo prilagodljiva te može savršeno živjeti u stanu čak i bez izlazaka van. Međutim pobrinite se da vaša mačka ima razne igračke i odvojite više vremena za igru ​​sa svojim kućnim ljubimcem.

Imajte na umu da se mačke ove pasmine vole penjati i sjediti na visokim mjestima, tako da se često mogu naći na ormaru iako niti jedna mačka ne može odoljeti mogućnosti spavanja na mekim jastucima. Azijski Tabby vrlo je vezan za svoju obitelj i svoje ljude, voli provoditi vrijeme s njima, pa stoga nije dobra ideja ostaviti ga s prijateljima i otići na odmor. To se može učiniti samo u krajnjim slučajevima, a najbolje je povesti mačku sa sobom.

UOBIČAJENE BOLESTI

Budući da je pasmina relativno nova te zbog još uvijek male populacije danas nisu dostupni pouzdani podaci o urođenim bolestima.

BRIGA

Mačka pasmine Azijske Tabby ima kratku dlaku koja ne zahtjeva posebnu njegu. Dovoljno je češljati kućnog ljubimca četkom jednom tjedno, osigurati mu redovitu kupku, barem jednom svakih nekoliko mjeseci, pratiti čistoću ušiju i očiju, a također rezati kandže jednom u 10 dana. Obično mačke ove pasmine nisu baš izbirljive u vezi s hranom, međutim, trebate osigurati ispravnu i kvalitetnu prehranu, koja će osigurati dobru kvalitetu života.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

**

Potreba za pažnjom

*****

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

*****

Zdravlje i otpornost

***