22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024
Home Kratkodlake Britanska mačka

Britanska mačka

Država porijekla: Velika Britanija Visina: do 33 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 6-9kg, ženke 4-6kg
Priznate boje su: priznate su u svim bojama, uzorcima, kombinacijama s bijelim, srebrene, te sa oznakama. Kod jednobojnih svaka dlaka mora biti jednolično obojena duž cijele dužine, izuzetak čine tigraste, srebrene i s oznakama. Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 12-17 godina Cijena: € 600-1200

Kategorija:

Opis

Britanske mačke stekle su ogromnu popularnost širom svijeta, posebno zbog svog izgleda koji mnogi prepoznaju iz Whiskas-ovih reklama. Međutim, prije nego što odlučite nabaviti ovu pasminu, važno je odgovorno pristupiti izboru i temeljito se informirati o prirodi i karakteristikama ove plemenite pasmine. Kao i pri odabiru bilo koje druge pasmine mačaka, važno je razmisliti o tome koliko dobro britanska mačka odgovara vašem načinu života, navikama i mogućnostima. Ova prekrasna pasmina ne odgovara svima, i cilj ovog članka je pomoći vam donijeti informiranu odluku kako biste izbjegli da vaš novi ljubimac bude nesretan.

KARAKTER

Britanska kratkodlaka mačka je ljubimac za sve one koji vole mir i tišinu. Britanske mačke su pravi engleski aristokrati koji si nikada ne bi dopustili previše aktivnih igara i praznih trčanja po stanu.

Odrasli Britanac uzor je ozbiljnosti, neovisnosti i suzdržanosti. Britanske mačke izvrsne su za ljude koji nisu navikli provoditi previše vremena kod kuće. Te mačke neće patiti i biti tužne zbog odsutnosti čovjeka.

Glavna značajka ove pasmine, koju morate znati unaprijed jest da su Britanci neovisne mačke koje žive svoj vlastiti život i uvijek će raditi ono što smatraju prikladnim.

Međutim, to ne znači da su potpuno ravnodušne prema svojim vlasnicima. Iako cijene svoju autonomiju, znaju kada je vrijeme za druženje i maženje. Možda neće uvijek tražiti vašu pažnju, ali definitivno prepoznaju i cijene ljubav i brigu koju im pružate. Kao i sve mačke, i Britanci uživaju u pažnji i znaju tko je dio njihove obitelji.

S obzirom na njihovu popularnost, posebno zbog izgleda, važno je znati nekoliko ključnih stvari kako biste izbjegli razočaranje.

Čistoća kao prioritet

Britanske mačke cijene čistoću, što je zapravo pozitivna osobina. Međutim, to znači da pješčanik treba redovito čistiti, po mogućstvu odmah nakon što mačka obavi nuždu. U suprotnom, mačka može potražiti alternativno mjesto, jer ne voli koristiti prljavi pješčanik. Za one koji često nisu kod kuće, najbolje rješenje može biti upotreba elektroničkog automatskog mačjeg toaleta. Osim toga, britanske mačke su sklone osobnoj higijeni i često se ližu, pa je preporučljivo redovito ih češljati kako bi se izbjeglo gutanje previše dlake.

Osjetljive na osobni prostor

Britanska mačka cijeni svoju privatnost i može biti rezervirana kada se netko približi njenom osobnom prostoru.

Djeca, posebno mala, često su znatiželjna i žele se miješati u poslove mačaka. Zbog toga britanske mačke mogu biti oprezne u interakciji s djecom i pokazivati suzdržanost. Braneći svoj prostor, mačka može pokazati znakove nezadovoljstva, ali važno je napomenuti da postoje i izuzeci, i neki britanci vrlo dobro se slažu s djecom.

Aktivnost noću

Većina mačaka britanske pasmine jako voli voditi noćni život i ometati svoje vlasnike u spavanju. Vole se negdje popeti i praviti buku. Najčešće samo gunđaju, ali mogu usred noći imati i dosta glasan nastup. Neki se Britanci, naprotiv, probude prerano te odmah počnu juriti po stanu, prave buku ili traže hranu i ne daju spavati.

Važno je napomenuti da, naravno, postoje i Britanci koji spavaju noću, ali to je više uobičajeno za ovu pasminu.

Prehrana

Vlasnici britanskih mačaka moraju pažljivo pratiti njihovu prehranu.
Većina predstavnika ove pasmine ne može se kontrolirati i često se zna prejesti. Ako vlasnik želi dobro britanskoj mački, mora ju hraniti prema strogo provjerenoj dijeti, a to se osobito tiče kastrata. Nedopustivo je ostavljati hranu cijeli dan ‘na izvolite.’ U suprotnom, to može dovesti mačku do pretilosti i ozbiljnih problema sa zdravljem.

“Uvijek se odmaram”

Trebali biste se odmah pripremiti na činjenicu da su britanske mačke aktivne i razigrane samo u djetinjstvu. Čim životinja preraste razdoblje puberteta, postaje neaktivna, pa čak i lijena. Gotovo sve tjelesne aktivnosti nestaju čim započne odrasla dob. Ovo je poznata karakteristika ove pasmine, i nešto na što biste trebali biti spremni ako razmišljate o nabavci britanske mačke.

britanska mačka

Blizina na britanski način

Ako ćete uspjeti držati Britanca na krilu više od 10 minuta, vaše će ime zauvijek biti upisano na ploču časti vlasnika britanskih mačaka. Šalu na stranu, ali činjenica je da većina Britanaca ne voli sjediti na krilu. Britanci, kao i sve druge mačke, uživaju u tome da ih se mazi i pazi, ali na svojim uvjetima. Nisu skloni tome da ih se nosi na rukama, ali će s užitkom provoditi vrijeme pored vas i biti sretni ako ih pomazite ali samo kada su za to raspoloženi.

britanska mačka

Neprijatelji biljaka

Ako planirate imati britansku mačku, trebate se pripremiti na to da u domu vjerojatno više neće biti cvijeća. Dotična pasmina ima iskreno lošu naviku isprobavati sve što raste iz zemlje. Mačka će zajamčeno izgristi i oglodati sve biljke u kući koje nađe. Ponekad to dovodi do želučanih problema, pa čak i do ozbiljnih trovanja opasnih po život. Ako ste odlučili nabaviti britansku mačku, preporučuje se da se upoznate s popisom biljaka koje su otrovne za mačke i uklonite ih iz prostora kojem mačka može pristupiti.

Drugo ime – Ponos

Postoji šala da nije čovjek pripitomio mačku, nego mačka čovjeka! Na primjeru britanske pasmine ova se šala pretvara u istinu. Britanci iskreno vjeruju da ne žive oni s vama, nego da ste vi ušli na njihov teritorij.

BRIGA

Dostojanstvo britanske mačke je njezino krzno, gusto i mekano koje tako izgleda zbog toga što dlaka i poddlaka imaju istu duljinu. Za održavanje lijepog izgleda krzna Britanca je potrebno svakodnevno češljati pomoću posebnih četkica. Tijekom razdoblja linjanja, potreba za češljanjem povećava se do dva puta dnevno.

Ako ne obratite odgovarajuću pažnju na njegovanje, dlake koje ispadnu tijekom lizanja ući će u mačji organizam, što će rezultirati razvojem bolesti probavnog sustava.

Uobičajene bolesti

Za ovu pasminu može biti karakteristična sklonost urolitijazi. To potvrđuju mnogi vlasnici i veterinari. Kako se britanska mačka ne bi razboljela od urolitijaze, potrebno je pažljivo pratiti njihovu prehranu. Moraju konzumirati jako kvalitetnu hranu koja pomaže održavati kiselost urina te prolaziti preglede kod veterinara najmanje jednom godišnje. Također je važno osigurati da voda bude uvijek dostupna, i to visokokvalitetna, po mogućstvu filtrirana ili izvorska iz bočica.

Postoji nekoliko specifičnih bolesti od kojih Britanci pate:

  • genetska bolest srca – hipertrofična kardiomiopatija;
  • policistična bolest bubrega (PKD);
  • hemofilija B.

Stoga se preporučuje kupnja britanskih mačića ne ‘po oglasu’, već u profesionalnim uzgajivačnicama s dobrom reputacijom. Samo u tom slučaju dobit ćete životinju dobrog zdravlja, koja će živjeti dugi niz godina. Važno je napomenuti da u FIFe i u nekim drugim asocijacijama za registrirane uzgajivače postoje obavezni genetski testovi za ovu i druge pasmine mačaka. Kako biste izbjegli potencijalne zdravstvene probleme kod vašeg ljubimca i ne naišli na visoke veterinarske račune, preporučuje se kupnja mačke od registriranog i uglednog uzgajivača. Informacije o registriranim uzgajivačima možete dobiti u FIFe klubu ili u drugoj registriranoj felinološkoj asocijaciji.

 

Dodatne informacije

Aktivnost

**

Zaigranost

***

Inteligencija

****

Potreba za njegom

****

Potreba za pažnjom

**

Privrženost vlasniku

**

Samostalnost

*****

Slaganje s djecom

***

Zdravlje i otpornost

****

Možda će vam se također svidjeti…

POPULARNI ČLANCI