Nedjelja, 3 srpnja, 2022
Home Kratkodlake Britanska mačka

Britanska mačka

Država porijekla: Velika Britanija Visina: do 33 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 6-9kg, ženke 4-6kg
Priznate boje su: priznate su u svim bojama, uzorcima, kombinacijama s bijelim, srebrene, te sa oznakama. Kod jednobojnih svaka dlaka mora biti jednolično obojena duž cijele dužine, izuzetak čine tigraste, srebrene i s oznakama. Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 12-17 godina Cijena: € 600-1200

Kategorija:

Opis

Britanske mačke postale su nevjerojatno popularne u cijelom svijetu zbog svog izgleda, ali prije nego što potražite „mačića iz Whiskas-ove reklame“, trebali biste se dobro informirati o prirodi tih plemenitih stvorenja.

KARAKTER

Britanska kratkodlaka mačka je savršen ljubimac za sve one koji vole mir i tišinu. Britanske mačke su pravi engleski aristokrati koji si nikada ne bi dopustili previše aktivnih igara i praznih trčanja po stanu.

Odrasli Britanac uzor je ozbiljnosti, neovisnosti i suzdržanosti. Istodobno, mačići ove pasmine prilično su aktivni i znatiželjni, stoga im je potrebna velika pažnja.

Britanske kratkodlake mačke izvrsne su za ljude koji nisu navikli provoditi previše vremena kod kuće. Te mačke neće patiti i biti tužne zbog odsutnosti čovjeka.

Čistokrvna britanska mačka dobro se slaže s drugim životinjama, uključujući pse, zbog ravnoteže karaktera i inteligencije te se odlično slažu s djecom.

Glavna značajka ove pasmine, koju morate znati unaprijed jest da su Britanci neovisne mačke koje žive svoj vlastiti život i uvijek će raditi ono što smatraju prikladnim. Međutim čak i u situaciji kada se poseže za njezinom slobodom ona će prosvjedovati, otimati se, sakriti se od vaših očiju, ali neće sebi dopustiti da vadi kandže.

Britanska mačka nema vlasnika, ona je sama sebi vlastiti gospodar. Možete ju voljeti izdaleka, brinuti se i hraniti je, ali ne očekujte obožavanje zauzvrat. Te mačke ne samo da nevoljko sjede na rukama, već ponekad ne dopuštaju ih mazite.

Unatoč neovisnosti, Britanska kratkodlaka mačka zahtijeva pažnju i žestoko kažnjava vlasnika koji joj to ne daje. Sa Britancima se treba igrati, razgovarati i naravno milovati ih, ali to možete činiti samo kad je mačka raspoložena. Inače, netaktično ponašanje može se smatrati pokušajem kršenja ustaljenih pravila komunikacije i osobnog prostora kućnog ljubimca.

Drugim riječima, ako sanjate simpatičnog i milog kućnog ljubimca, kojeg ćete maziti i stiskati na rukama nemojte se zavaravati zbog izgleda Britanca kao plišane igračke i razmislite o drugim pasminama mačaka više orijentiranim ljudima, kao naprimjer burmanska mačka.

BRIGA

Dostojanstvo britanske mačke je njezino krzno, gusto i mekano koje tako izgleda zbog toga što dlaka i poddlaka imaju istu duljinu. Za održavanje lijepog izgleda krzna Britanca je potrebno svakodnevno češljati pomoću posebnih četkica. Tijekom razdoblja linjanja, potreba za češljanjem povećava se do dva puta dnevno.

Ako ne obratite odgovarajuću pažnju na njegovanje, dlake koje ispadnu tijekom lizanja ući će u mačji organizam, što će rezultirati razvojem bolesti probavnog sustava.

Vlasnici britanskih mačaka trebaju redovito čistiti mačji WC. Britanac će prije obaviti nuždu u vaš krevet nego u prljavi pješčanik. Usput, oni mogu odbiti ići u pješčanik ako naglo promijenite vrstu punila.

Uobičajene bolesti

Britanska mačka ne zahtijeva posebnu zdravstvenu njegu, budući da pasmina nije sklona bolestima.

Nažalost, neodgovoran uzgoj doveo je do toga da Britanci često imaju problema sa zagrizom, prekomjerno suženim nosnicama (brahiocefalni sindrom), te začepljenjem suznih kanala (iz očija stalno curi).

Drugi problem pasmine je genetska bolest srca – hipertrofična kardiomiopatija.

Postoji još nekoliko specifičnih bolesti od kojih Britanci pate:

  • policistična bolest bubrega (PKD);
  • polidaktivnost – takve mačke imaju više nožnih prstiju, mada to nije ozbiljan invaliditet;
  • hemofilija B

Stoga se preporučuje kupnja britanskih mačića ne “po oglasu”, već u profesionalnim uzgajivačnicama s dobrom reputacijom. Samo u tom slučaju dobit ćete životinju dobrog zdravlja, koja će živjeti dugi niz godina.

 

Dodatne informacije

Aktivnost

**

Zaigranost

***

Inteligencija

****

Potreba za njegom

****

Potreba za pažnjom

**

Privrženost vlasniku

**

Samostalnost

*****

Slaganje s djecom

***

Zdravlje i otpornost

****

POPULARNI ČLANCI