13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024
Home Bezdlake Don Sphynx

Don Sphynx

Država porijekla: Rusija Visina: 23-30 cm
Dlaka: bez dlaka Težina: mužjaci 4-5,5kg,  ženke 2,5-4,5kg
Priznate boje su: sve boje i uzorci Način života: u prostoru
Životni vjek: 12-15 godina Cijena: € 600-1000

 

Kategorije: ,

Opis

POVIJEST

Bezdlaka pasmina mačaka Don Sphynx nije umjetno uzgojena kako mnogi misle, nego je nastala prirodnom mutacijom. Mačić lutalica praktički bez dlake je bio pronađen u gradu Rostov na Donu u Rusiji. Zapravo, naziv izravno ukazuje na mjesto gdje je nastala pasmina Don Sphynx (Don Sfinks).

Uzgajivačica Elena Kovaleva šetala je ulicom i sasvim slučajno ugledala mačića, curicu boje kornjačevine. Dala joj je ime Varvara. Isprva Kovaleva nije razmišljala o programu uzgoja, međutim, nakon što je u dobi od 4 mjeseca ostatak dlake Varvare je počeo naglo opadati, zbog čega je postala potpuno ćelava, njezino se mišljenje promijenilo.

Nakon detaljnijeg pregleda, postalo je jasno da nedostatak dlake nije posljedica kožne bolesti. Varvara je križana s običnom kratkodlakom mačkom, te je dobila mačiće, koji su nakon 4 mjeseca naglo gubili dlaku.

To je značilo da je gen dominantan, a ne recesivan, što znači da nije bilo veze s Kanadskim Sphynxom. Svi moderni predstavnici pasmine Don Sphynx potomci su ovih mačića, dobivenih od mačke Varvare.

Pasminu Don Sphynx je prvi put službeno priznala Svjetska federacija mačaka (WCF) 1997. godine, a potom i Međunarodna udruga mačaka (TICA) 2005. godine.

Opis

Don Sphynx je izvanredna mačka u svakom pogledu. Izuzetno je neobičnog izgleda, zahtijeva posebnu njegu, ali svojoj obitelji daje ogromnu količinu ljubavi i privrženosti. Jako joj je potrebna pažnja i ljubav, ali ih i potpuno uzvraća svom vlasniku.

Don Sphynx ima klinastu njušku s borama, njegove trokutaste uši su nešto duže od prosjeka, gotovo da nema brkova i obrva, a one koje ima, uvijeni su u smiješne kovrče. Tijelo i noge su izdužene, što daje dojam svojevrsne vanzemaljske gracioznosti, s naglašenim mističnim izgledom očiju. Životni vijek ovih mačaka je oko 13 godina.

KARAKTER

Unatoč neobičnom izgledu, Don Sphynxi imaju vrlo dobar i privržen karakter. Zaista im je potrebna ljudska naklonost i pažnja, ponekad čak i do opsesije. To, pak, dovodi do određenih ograničenja.

Konkretno, takvu mačku ne možete dugo ostaviti samu, a kamoli otići na odmor i ne ponijeti je sa sobom. To može uzrokovati ozbiljne duševne tjeskobe kod ljubimca i rezultirati neurotičnim poremećajima.

Možda problem nije prisutan kod svih predstavnika ove pasmine, ali morate biti oprezni s psihom Don Sphynxa. Odlični su s djecom, normalno percipiraju strance i druge kućne ljubimce. Aktivni su, vole igrice, mogu hodati na uzici, pa čak i izvršavati jednostavne naredbe.

BRIGA I PREPORUKE

Kao što ste vjerojatno već shvatili, pasmina mačaka Don Sphynx treba posebnu njegu. Oči mačića trebaju redovite preglede. Treba uklanjati s njih resice i sluz, a također ispirati furacilinom.

Posebno su osjetljivi koža nabori, a na koži se stvara znoj. Potrebno je redovito brisati kožu vlažnom krpom i kupati mačku barem jednom tjedno. Smećkasta prevlaka koja se ponekad pojavljuje na koži može ukazivati ​​na pogreške u prehrani životinje. Također je potrebno prati zube, barem 2-3 puta tjedno, po potrebi šišati nokte i čistiti unutarnju površinu ušiju od naslaga i prljavštine.

Uobičajene bolesti

Ova pasmina se ne može smatrati zdravom, jer ima raznih problema, a neki od njih su povezani s psihom životinje. Drugi, naprotiv, nemaju nikakve veze s psihom ili genetskim sklonostima, već proizlaze iz nedovoljno kvalitetne skrbi. Obično se radi o raznim iritacijama kože koje mogu značajno zakomplicirati život kućnog ljubimca.

Iritacije kože mogu biti uzrokovane i alergijama – Don Sphynxi su poznati alergičari, zbog prisutnosti glikoproteina u slini i odsutnosti dlake. Ali postoji niz učestalih bolesti:

  • akne (akne);
  • eritematozne cistične akne;
  • sezonski dermatitis;
  • dermatofitoza

Pasmina Don Sphynx također je sklona očnim bolestima, i to:

  • razni upalni procesi;
  • ulkus rožnice;
  • konjunktivitis;
  • sclerit.

Uz gotovo potpuni nedostatak koordinacije u vrlo ranoj dobi kod mačića, oni mogu ozlijediti oči pri prvim pokušajima ovladavanja svijetom oko sebe.

Također, možete susresti sljedeće urođene zdravstvene probleme vašeg ljubimca:

  • skraćena donja čeljust – anomalija zagriza.
  • mikroftalmus – abnormalni razvoj oka;
  • zakrivljenost i omekšavanje kaudalnih kralježaka;
  • Hiperplazija bradavica koja se prenosi majčinom linijom.

Dodatne informacije

Aktivnost

****

Zaigranost

****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

*****

Potreba za pažnjom

*****

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

***

Slaganje s djecom

*****

Zdravlje i otpornost

**

POPULARNI ČLANCI