19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
Home Kratkodlake Europska kratkodlaka

Europska kratkodlaka

Država porijekla: Švjedska Visina: do 32 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 5-8 kg, ženke 4-6 kg
Priznate boje su: bijela, crna, plava, crvena, krem, kornjačevine, zadimljene, tigrastog uzorka, te od kombinacija sa bijelim: van, harlekin i bikolor. Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 14-16 godina Cijena: € 700-1500

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Europska kratkodlaka mačka, iako ima vrlo drevnu povijest, strogo rečeno, nije autohtona. Premda vrlo nalikuje mačkama koje su živjele prije više stoljeća u Europi, može se reći da nosi gene drevnih mačaka, koje su čak i rimski legionari donijeli iz Egipta.

Na temelju Europske kratkodlake je bila uzgojena Američka kratkodlaka mačka, koja se odlikuje većom građom. Sredinom 20. stoljeća uzgajivači iz Danske, Švedske i Norveške, bili su zainteresirani za razvoj i poboljšanje pasmine europske kratkodlake mačke. U procesu uzgoja korištena je britanska kratkodlaka mačka koja je utjecala je i na strukturu dlake i građe Europske mačke.

Isprva se pasmina zvala švedska domaća mačka, jer se sve do 1946. godine Britanska kratkodlaka mačka nazivala europskom kratkodlakom mačkom. Nakon toga britanski uzgajivači smislili su naziv British Shorthair, a felinološke organizacije su ipak prepoznale švedsku domaću mačku, koja je promijenila ime u Europska kratkodlaka, kao zasebnu pasminu.

To se prvi put dogodilo 1982. godine uz prijedlog FIFe, iako se razdvajanje Britanske kratkodlake i Europske kratkodlake mačke dogodilo godinu dana ranije. Međutim, sporovi oko neovisnog postojanja europske pasmine kratkodlakih postoje i do danas. Neke felinološke organizacije ne priznaju ovu pasminu.

OPIS

Ako tražite ljubaznog, inteligentnog i odanog kućnog ljubimca, Europska kratkodlaka mačka savršeno ispunjava ove zahtjeve. Štoviše, ove mačke obično nisu skupe, a posjeduju lijep izgled, široku paletu boja i kombiniraju najbolje kvalitete domaćih mačaka.

Obično su to kućni ljubimci težine oko 5 kg, ženke su manje od mužjaka. Tijelo je snažno, mišićavo, noge blago izdužene, snažne, njuška je oblikovana, uši su srednje duljine. Općenito, europska mačka ostavlja dojam snažne, zdrave životinje. Očekivano trajanje života je oko 15 godina, ali dobra briga može povećati ovu brojku.

KARAKTER

Europske kratkodlake mačke uvijek su aktivne, vesele i vole se igrati. Ova mačka je vrlo prilagodljiva te upija osobine vlasnika, poput spužve. Odnosno, sasvim je moguće da će ona brzo poprimiti vaš karakter i temperament.

Ovo su idealni obiteljski kućni ljubimci, prijateljski raspoloženi i uvijek su sretni ako vlasnik pokaže ljubav i privrženost, te uzvraćaju istim. Rijetko su “pričljive”, međutim ako vlasnik stalno razgovara sa svojim kućnim ljubimcem, u jednom trenutku će  jednostavno početi odgovarati na svom mačjem jeziku.

Unatoč činjenici da Europska kratkodlaka mačka ima dobru inteligenciju i općenito je pametna, ona nema baš dobro pamćenje. Najvjerojatnije ju nećete uspjeti podučiti nijednoj naredbi. Teško se razdvaja od svog vlasnika, međutim može ostati sama ako neko vrijeme niste kod kuće.

Ljubazne su, privržene, normalno percipiraju djecu i strance. Međutim ne biste trebali nabaviti ptice i hrčke, jer ih mačka jednostavno može pojesti.

UOBIČAJENE BOLESTI

Općenito, pasmina se smatra zdravom, ali budući da ima puno drugih pasmina u genima, ponekad se nađu neke abnormalnosti koje je gotovo nemoguće predvidjeti.

BRIGA

Trebate češljati kućnog ljubimca jednom tjedno, četkati zube 3 puta tjedno, kupati ih svaka dva mjeseca i rezati kandže 2-4 puta mjesečno. Uši i oči čiste se po potrebi.

Dodatne informacije

Aktivnost

****

Zaigranost

****

Inteligencija

***

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

***

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

*****