19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Dresirajte svoju mačku

1.  Potaknite mačku da koristi pješčanik

Većina mačaka će više voljeti koristiti pješčanik nego druge površine u domaćinstvu, prvenstveno zbog teksture pijeska. No, svakako je poželjno poduzeti određene korake kako biste bili sigurni da će joj se ponuđeni pješčanik činiti kao najbolje mjesto za obavljanje nužde.
Postavite pješčanik na neko tiho mjesto gdje mačku neće smetati ljudi, psi ili glasni zvukovi.
Da biste pješčanik držali čistim, obavezno je svakodnevno čišćenje, te jedanput tjedno zamjena pijeska na potpuno novi.
Osigurajte dovoljnu količinu pješčanika, plus jedan dodatni. Ako imate 2 mačke, idealno je imati 3 pješčanika raspoređena u različite prostorije. Jedna mačka mogla bi pokušati zastrašiti manje dominantnu mačku korištenjem dodatnog pješčanika.

2.  Smjestite pješčanik na ugodno mjesto

Ne plašite i ne požurujte mačku dok koristi pješčanik jer to može stvoriti lošu povezanost i rezultirati izbjegavanjem pješčanika.
Kupite dovoljno velik pješčanik, čak i ako to znači da na njega morate potrošiti malo više novca.  Mački je udobnije na većoj površini.
Ne mijenjajte brand pijeska svojim mačkama iznenadno i prenaglo, jer mačke ne vole nagle promjene.  Prijelaz s glinenog pijeska na neku drugu vrstu (npr. kukuruzni) ili obrnuto može uznemiriti mačku toliko da prestane koristiti pješčanik.
Ne koristite jako mirisan pijesak koji bi mogao odbijati mačku od upotrebe pješčanika.

3. Uzmite u obzir potrebe mladih ili starijih mačaka

Imajte na umu da mačići i starije mačke s artritisom ili drugim zdravstvenim problemima mogu imati problema s ulaskom i izlaskom iz pješčanika koji ima previsoke rubove. Koristite radije one nižih rubova te ih smjestite na lako dostupna mjesta za mačiće i mačke s posebnim potrebama.

4. Osigurajte svojoj maci grebalicu

Grebanje je normalni dio ponašanja mačaka i nema načina da ih odviknete od toga.
Mačke moraju trošiti i oštriti kandže, to je dio njihovog prirodnog instinkta. Osim toga, igranje na grebalici je aktivnost koja smanjuje rizik od pretilosti i problema sa zglobovima. Imajte na umu da će mački trebati jedno ili dva mjesta za grebanje.  Kada birate grebalicu, provjerite je li ona dovoljno visoka, tako da mačka može u potpunosti rastegnuti svoje tijelo, te da je dovoljno stabilna kako ne bi pala na mačku prilikom korištenja. 

5. Odbijte mačku od istraživanja zabranjenih površina

Mačke vole da skaču na visinu i ukoliko nemaju penjalicu koja im to omogućava skakati će na razne kućanske površine.  Jedna od najružnijih navika može biti skakanje na stol ili kuhinjske površine.
Ukoliko strogo “ne” nije dovoljno, vrijeme je da se poslužite drugim metodama.
Odlično će vam poslužiti voda u boci s raspršivačem. Kada mačka skoči na nedopuštenu površinu, ili uradi nešto što ne bi smjela, uzmite bocu i poprskajte je. Posle nekoliko dana odustat će od avanture zbog koje svaki put dobije “tuširanje”.
Također možete koristiti limenku za zveckanje (prazna limenka može biti napunjena s nekoliko kovanica). Bacite je lagano po podu kako biste uplašili mačku i odbili je od zabranjenih površina.  NE bacajte limenku na mačku, jer to može naštetiti vašoj mački.
I ne zaboravite: uvijek je pohvalite i nagradite poslasticom kada se lijepo ponaša.

5. Razmislite o uporabi proizvoda s mačjim  feromonima

Ovi proizvodi koji ispunjavaju zrak umirujućim sintetičkim feromonima dolaze kao sprejevi ili difuzori koji se uključuju u električne utičnice. Oni mogu pomoći u rješavanju problema s pješčanikom ili grebanjem, a dokazano je i da smiruju mačke u trenucima stresa ili zabrinutosti.
Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon
Prethodni članak
Sljedeći članak

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci