13.5 C
Zagreb
Petak, 12 travnja, 2024
Home Kratkodlake Havana Brown

Havana Brown

Država porijekla: Kenija Visina: 23 – 25 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 3,5-4,5 kg, ženke 2,5-3,5 kg
Priznate boje su: smeđa, chocolate Način života: u prostoru
Životni vjek: 14-16 godina Cijena: € 700-1500

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Havana Brown je rijetka pasmina neobičnog izgleda i karaktera i jako je cijenjena od strane ljubitelja mačaka.  Tijekom nekoliko stoljeća, mačići s tragovima boje čokolade i zelenim očima pojavili su se u leglima sijamskih mačaka. Priznavali su se varijacijom pasmine i nisu se smatrale zasebnom vrstom mačaka.

U Engleskoj su 1890. godine na izložbi demonstrirane jednobojne sijamske mačke tamno smeđe boje dovedene s Tajlanda. Isprva je zajednica pozitivno reagirala na njih, ali 1920. godine britanska udruga ljubitelja mačaka promijenila je mišljenje te je bio usvojen standard, prema kojem bi sve sijamske mačke trebale imati plave oči. Sve do pedesetih godina tamno smeđe sijamske mačke sa zelenim očima nisu izazvale interes među uzgajivačima.

Nakon 1950. godine, britanski uzgajivači križali su kratkodlaku crnu mačku i sijamsku mačku čokoladne boje. Kao rezultat,dobilo su mužjaka kestenasto smeđe nijansu krzna. Nakon toga su u uzgojnom programu sudjelovale pasmine poput ruskih plavih i burmanskih mačaka.

Kada se ova nova pasmina pojavila u Sjedinjenim Državama 1950-ih, dobila je naziv Havana Brown po istoimenim kubanskim cigarama crvenkasto-smeđe boje, iako se u Velikoj Britaniji još uvijek nazivala smeđa orijentalna kratkodlaka mačka. Udruženje ljubitelja mačaka priznalo je pasminu 1964. godine.

Treba napomenuti da se danas američke mačke ove pasmine razlikuju od svojih kolega iz Engleske, koje su registrirane kao Orijentalna Havana mačka.

RAZLIKA IZMEĐU ORIJENTALNE HAVANE MAČKE I AMERIČKE HAVANE BROWN

Britanski felinolozi, suglasno modi, križali su ove čokoladne ljepotice s ekstremnim sijamskim mačkama. Nastale graciozne crveno-smeđe životinje s izduženim njuškama su poznate kao Orijentalne Havana mačke. Riječ “Havana” vratila se nazivu pasmine europskih mačaka 1970. godine, ali bez američkog prefiksa “brown”.

Orijentalna Havana mačka mnogo je češća od američke Havana Brown i, shodno tome, je puno jeftinija. To koriste beskrupulozni uzgajivači koji pokušavaju zamijeniti jedne sa drugima. Oni koje zanima Havana Brown trebaju shvatiti da u Europi ima jako malo takvih mačaka, i ne mogu koštati manje od par tisuća eura.

Međutim, Orijentalna Havana mačka također je prekrasna i vrijedna životinja.

OPIS

Havana Brown mačka je rijetka u mačjem svijetu i posjedovanje takve jedinstvene pasmine posebno je zadovoljstvo.

Havana Brown ima dobar karakter, vezana je za bliske ljude, ali ima nepovjerenje prema strancima. Voli se igrati, traži pažnju i ljubav i uzvraća ju vlasnicima.

Izvana, ove mačke imaju izduženu lubanju, velike uši, pametan pogled. Srednje su veličine, s razvijenim i elegantnim tijelom. Očekivano trajanje života od 14 do 16 godina.

KARAKTER

Mačka Havana Brown vrlo je prijateljski raspoložena prema ljudima, ali u isto vrijeme je dosta neovisna te je po prirodi slična sijamskim mačkama. Međutim, Havana je suptilnija i manje sebična.

Ovi kućni ljubimci mogu se čvrsto vezati za svoju obitelj i izražavati veliku ljubav prema svakom svom članu. Jednako se vole igrati kao i spavati u krilu svojih vlasnika. Potrebna im je pažnja, a ponekad doslovno pate kad je ne dobiju od svojih najmilijih.

Ove mačke imaju vrlo razvijen intelekt, zbog čega vole složene igračke, vole promatrati što se događa okolo, posebno s visoke točke u sobi. Havana Brown dobro se slaže sa djecom i drugim kućnim ljubimcima, ali vrlo je nepovjerljiva prema gostima i nepoznatim ljudima.

UOBIČAJENE BOLESTI

Općenito, mačka Havana Brown nije sklona bolestima, uključujući genetske. Ova pasmina je prepoznatljiva po dobrom zdravlju, dobrom imunitetu i apetitu. Međutim imaju sklonosti infekcijama gornjih dišnih putova. Štoviše, ovi se problemi često manifestiraju u mladoj dobi.

BRIGA

Pasmina Havana Brown ima kratku dlaku, što olakšava brigu o tim kućnim ljubimcima. Obično ih je dovoljno češljati jednom tjedno četkom za uklanjanje mrtve dlake, a okupati ih barem jednom mjesečno. Bolje je, naravno, kupanje jednom u dva tjedna, ali odluka je na vama.

Kandže se režu jednom tjedno, preporučljivo je svakodnevno četkati zube ili barem 3 puta tjedno. Uši se čiste jednom tjedno.

Dodatne informacije

Aktivnost

***

Zaigranost

***

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

***

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

****