19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Kako brinuti o bezdlakoj mački?

Bezdlake mačke popularne su već desetljećima, prvenstveno zbog svog neobičnog izgleda, ali djelomično i zbog njihovog prijateljskog, druželjubivog, gotovo psećeg ponašanja.  Međutim, bez obzira koja pasmina bezdlake mačke je zavladala vašim srcem, postoje stvari koje biste trebali znati o njihovoj njezi prije nego što krenete glavom bez obzira u nabavu bezdlake mačke.  Život bez krzna može zahtijevati više održavanja nego što možete zamisliti.

Održavanje zdrave kože

Baš kao i ljudi, mačke proizvode masnoću u svojoj koži.  Mačka bez dlake nije u stanju odstraniti tu masnoću s kože kao mačka koja ima krzno. Rezultat toga je skupljanje i taloženje masnoće na koži. Kako bi se masnoća uklonila, bezdlakim mačkama potrebne su tjedne kupke s toplom vodom i hipoalergenim šamponom, bez boja i parfema. Tijekom kupanja važno je temeljito isprati šampon, jer bilo koji ostatak šampona koji ostane na koži duže vrijeme može izazvati iritaciju na koži.

Jako je važno voditi računa da se koža mačke potpuno osuši nakon kupanja kako se ne bi prehladila. Nježno tapkanje ručnikom trebalo bi pokupiti svu vodu. Ukoliko se kupanje ne provodi redovno bezdlake mačke mogu dobiti akne i mitesere poput ljudi.  Ukoliko dođe do toga, možete pokušati zahvaćeno područje kože očistiti toplom vodom i blagim antibakterijskim sapunom.  Ako to ne pomogne, preporučuje se odlazak veterinaru.

Mačke koje imaju krzno, ne samo da imaju koristi od krzna koje apsorbira vlastite masnoće, već i štiti uši od ulaska prljavštine i nečistoća.  Kod bezdlakih mačaka krzna na ušima nema, te je uz tjedno kupanje, obavezno i redovno čišćenje ušiju ( idealno u vrijeme kupanja ), pomaže u sprječavanju infekcija uha koje nastaju zbog taloženja viška masnoće.  Da biste očistili uši mačke, trebat će vam sredstvo za čišćenje ušiju, pamučne blazinice ili štapići za uši. Sredstvo za čišćenje možete kapati izravno u uho i u tome nema ništa loše, ali većini mačaka će to biti jako nelagodno. U tom slučaju sredstvom možete natopiti blazinicu ili štapić za uši, te čistiti uho ponavljajući postupak koliko je potrebno, a po završetku obrisati uho čistom i suhom vatom.

Šišanje noktiju

Redovito šišanje noktiju može spriječiti da vaša mačka zaglavi na stvarima poput deka i tepiha, te ozlijedi ili slomi nokat. Za bezdlake mačke, ipak je važnije šišanje noktiju stražnjih nogu. Bez krzna kao barijere, bezdlake mačke s dugim kandžama mogu se tijekom češanja slučajno ogrebati i napraviti otvorene rane na koži. Te otvorene rane se lako mogu inficirati.

Naviknuti mačku na šišanje noktiju, kupanje i čišćenje ušiju, lakše je kada su mlade, ali to ne znači da ne možete trenirati odraslu mačku.  Ipak, ako i dalje nailazite na poteškoće kod rezanja noktiju, svoju mačku uvijek možete odvesti veterinaru i zatražiti od njega da podreže nokte.

Posebni zahtjevi u različita godišnja doba

Tijekom jesenskih i zimskih mjeseci pobrinite se da vaša mačka ima obilje dekica i ugodnih krevetića za mačke.  Postoje grijani kreveti za bezdlake mačke koji su također sjajni i za mačiće, ali i starije mačke s artritičnim kostima.  Možda ćete odlučiti odjenuti svoju bezdlaku mačku u odjeću. Ukoliko ranije nije nosila odjeću, vjerojatno će joj trebati neko vrijeme da se privikne. Isto tako imajte na umu da će, zbog njihove predispozicije za masnu kožu, odjeću mačke trebati redovito prati.

bezdlaka mackaKrzno mačku ne štiti samo od hladnoće. Ono pomaže u reguliranju tjelesne temperature mačke tijekom toplijeg vremena. U proljetnim i ljetnim mjesecima pobrinite se da vaša bezdlaka mačka ima obilje područja na kojima se može rashladiti, bilo klima uređajem, ventilatorima ili posebnim rashladnim otiračima.

Kožu bezdlake mačke preporučljivo je brisati vlažnim maramicama ili vlažnom krpicom. Jako se znoje što može rezultirati osipom i iritacijama na koži. Koža im je jako osjetljiva na sunce, sklona je opeklinama, pa je u ljetnim mjesecima, pogotovo prije izlaganja suncu potrebno koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom.

Uz to, pod pretpostavkom da vaša mačka nema ograničenja u prehrani, niti probavne tegobe, hladne ljetne poslastice mogu djelovati veoma osvježavajuće.

Bezdlake mačke su sjajno društvo, a uz malo truda, mogu biti predivni kućni ljubimci koji će vas obasipati najiskrenijom ljubavi i privrženosti.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci