13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024

Kada sterilizirati/ kastrirati mačku?

Zbog zdravlja mačke i nemogućnosti kontroliranja reprodukcije mnogi vlasnici se odlučuju za sterilizaciju odnosno kastraciju mačke. Iako je riječ o sigurnom i rutinskom zahvatu, svakako predstavlja veoma važnu odluku.

Često se vlasnici pitaju je li važno da mačka ima barem jedno leglo prije sterilizacije, međutim ne postoji niti jedan zdravstveni razlog zbog kojeg bi to bilo bolje.
 
Sterilizacija može pozitivno utjecati na zdravlje i dobrobit kućnog ljubimca, ali ima i niz potencijalnih komplikacija i posljedica.

Kada je najbolje sterilizirati mačku?

Bilo da je u pitanju mužjak ili ženka, mačku možete sterilizirati oko puberteta.
Ženku je najbolje sterilizirati prije prvog tjeranja, što znači negdje između petog i sedmog mjeseca starosti, iako je zahvat moguće izvesti i ranije, u dobi od tri mjeseca.
Zahvat se sastoji od otvaranja trbušne šupljine, podvezivanja i odstranjivanja jajnika, a i maternice ukoliko je patološki promijenjena ili ako je životinja gravidna. Oporavak traje jako kratko i već sljedeći dan se ponašaju normalno i jedu.

Mužjake je preporučeno kastrirati u dobi od 8-12 mjeseci. Kastracija je rutinski postupak kojim se odstranjuju, a ne kako neki misle podvezuju testisi, jer podvezivanje ne bi spriječilo ili smanjilo spolni nagon. Rana nakon kastracije se ne šiva jer je jako mala. Oporavak nakon zahvata je kao i kod ženke. Sutradan se već normalno ponašaju i jedu.

Jako je bitna briga za ljubimca 12 do 24 sata nakon operacije. Prilikom buđenja iz anestezije mački treba osigurati mirno, toplo i mračno mjesto, a najbolje ih je ostaviti u transporterima i ne davati im jesti kako hrana ne bi otišla u dušnik umjesto u jednjak.

Koje su moguće komplikacije?

Činjenica je da kastrirane mačke s gubitkom spolnog nagona pokazuju pojačani interes prema hrani. Vlasnik je taj koji određuje koliko i kada će njegova mačka jesti.

Najčešće komplikacije povezane su s promjernom težinom, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja.  Dijabetes i bolesti zglobova povezani su s pretilošću kod mačaka, a smanjena fizička aktivnost kućne mačke može završiti s probavnim smetnjama zbog nedostatka kretanja i puno vremena provedenog u mirovanju.

Nakon kastracije treba nastaviti hraniti s jednakom količinom hrane kao i prije, a danas na tržištu postoji specijalna hrana za kastrirane životinje koja osigurava održavanje optimalne tjelesne težine.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci