13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024

Mačja prehlada

Mačja prehlada je poput ljudske – može uzrokovati curenje iz nosa i očiju, kao i grlobolju.  Ostali simptomi uključuju bolove u mišićima i zglobovima, čireve u ustima i očima, kihanje, gubitak glasa i vrućicu.  Mačja prehlada obično nije opasna, iako mačke mogu biti prilično bolesne.  Unatoč tome, mačku sa simptomima prehlade svakako treba odvesti veterinaru.

Neliječena prehlada popraćena s upalom oka nosi rizik od trajnog oštećenja oka, čak i kod životinja koje inače djeluju blago pogođene. Ukoliko se pojave čirevi na očima, osobito kod mačića, mogu napredovati do ozbiljnih oštećenja, pa čak i do gubitka oka.  Ako vaša mačka ili mačić ima bolno ili djelomično zatvoreno oko, odmah potražite veterinarsku pomoć.

Liječenje mačje prehlade

Priuštite mački nekoliko dana odmora, neka što više miruje jer joj je to ključno za oporavak.

Osigurajte joj toplo mjesto za odmor i dovoljno tekućine. Ukoliko ne želi piti u tom periodu joj dajte da jede mokru hranu ili pokušajte vodu dati iz šprice u usta.

Mjerite temperaturu mački. Normalna temperatura može varirati od 38 do 39 stupnjeva i mjeri se rektalno. Ukoliko temperatura pređe 39 stupnjeva trebali biste se obratiti veterinaru kako biste dobili točnu sliku bolesti.

Ako mačka nema temperaturu i samo je malaksala, oporavak treba potaknuti jačanjem imunološkog sustava pomoću prirodnih lijekova i vitaminskih pasti. Ali, ukoliko prehlada ne popusti ni nakon tri dana, svakako posjetite veterinara.

Kod mačića i jako starih mačaka u slučaju bilo kakvih simptoma bolesti obratite se veterinaru jer je njihov imunološki sustav slabiji te često ovise o lijekovima.

Što trebate izbjegavati u slučaju mačje prehlade?

  • Ni u kojem slučaju nemojte mački davati lijekove za ljude. U kućnoj apoteci bi trebalo imati uvijek pri ruci vitaminsku pastu za mačke, kapi za oči na bazi umjetnih suza, te kapi za čišćenje nosa.
  • Spriječite bliski kontakt bolesne mačke s drugim mačkama jer je prehlada vrlo zarazna!
Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci