13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023
Home Kratkodlake Kartuzijska mačka

Kartuzijska mačka

Država porijekla: Francuska Visina: do 30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 4,5-7kg, ženke 3-5kg
Priznate boje su: sve nijanse plave, od svijetle do tamne. Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 12-15 godina Cijena: € 600-1100

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Kartuzijska mačka ili više poznata u svijetu kao Chatreux, lijepa je mačka plave boje, porijeklom iz Francuske. Povijest ovih kućnih ljubimaca seže u srednji vijek, zbog čega se mogu smatrati autohtonom pasminom mačaka. Postoji nekoliko pretpostavki o podrijetlu, ali sve podsjećaju više na legende nego na potvrđene verzije iz pouzdanih izvora.

Prva legenda povezana je s kartuzijskim redovnicima koji su uzgajali ove mačke u svojim samostanima. Doveli su ih, navodno, iz Sirije. Prema ovoj legendi Kartuzijska pasmina mačaka azijskog je porijekla, a nikako francuska, a ime pasmine je dobila u čast samostana Grande Chartreuse.

Druga legenda povezana je s gradom Chartres, koji stoji u podnožju planine, u blizini kojeg su pronađene plave mačke nevjerojatne ljepote. Njihov zadivljujući izgled upotpunjavale su, kao i danas, svijetlo narančaste oči. Mještani su komunicirali s tim životinjama osiguravajući im smještaj jer oni su štitile skladišta i smočnice od glodavaca. Naknadno su ove mačke postale popularne kod plemića, dovedene su kao lijepa, živahna meka igračka koja također ima korisne osobine.

Moderna Kartuzijska mačka zadržava plemenitost prethodnih generacija. Veliki broj ovih mačaka uništen je tijekom prvog i drugog svjetskog rata.  Zbog toga između 1960-1970 vrlo često se križa s britanskom plavom i tako gubi svoje karakteristike. Predsjednik kluba Kartuzijskih mačaka J.Simonnet 1970 odlučuje ponovo uzgojiti čistu Francusku pasminu kartuzijske mačke i vratiti joj njen prvotni izgled. Upornim radom to se i uspijeva, te su danas kartuzijska i britanska mačka potpuno različite. Parenje kartuzijske mačke s Britanskom ili Ruskom Plavom mačkom je zabranjeno.

OPIS

Kartuzijska mačaka izgleda kompaktno, zahvaljujući pomalo skraćenim nogama. Tijelo je mišićavo i snažno, s dobro razvijenim prsima. Na prvi pogled ima kompaktnu veličinu, ali to ni na koji način ne znači da je mačka mala.

Ima lijepu pravilnu njušku, uši srednje veličine i narančaste oči. Rep nije dug. Kartuzijska mačka savršeno se uklapa u koncept obiteljskog ljubimca. Trajanje životnog vijeka je oko 15 godina.

KARAKTER

Općenito, Kartuzijska mačka je mirna. To su životinje koje izbjegavaju konfliktne situacije i daju ogromnu količinu ljubavi svome vlasniku i obitelji u kojoj žive. Vrlo su simpatične, pametne i razumiju situaciju. One mogu ukloniti napetu emocionalnu atmosferu jednostavno zbog svoje prirodne ljubaznosti i nježnosti. Usput, zahvaljujući ovim kvalitetama, one su također vrlo prikladne za obitelji s djecom.

Kartuzijske mačke vrlo su odane vlasniku, brzo razumiju što se od njih traži, rijetko se protive i lišene su agresije ili mačjih hirova. Mogu se slagati s gotovo bilo kojim kućnim ljubimcem. Radije provode vrijeme ležeći, nisu baš aktivne i razigrane, ali istodobno su dobri lovci.

UOBIČAJENE BOLESTI

Ova pasmina mačaka dobrog je zdravlja i nema izrazito istaknute sklonosti za neke ozbiljne bolesti. Međutim nemojte zaboraviti da dobro zdravlje samo po sebi nije osiguranje od svih bolesti, pogotovo ako vlasnik štedi na hrani i ne pruža odgovarajuću njegu.

BRIGA

Ove mačke imaju vrlo lijepo krzno, na koje treba dobro paziti, osobito tijekom linjanja. Ostalo vrijeme, kao i obično, sve se svodi na češljanje barem jednom svaka dva tjedna i kupanje, barem dva puta godišnje. Obavezno četkajte zube mačkama, a preporučljivo je da to činite svaki dan. Također, održavajte uši čistim i sjetite se šišanja kandži, što se obično radi 2-4 puta mjesečno.

Dodatne informacije

Aktivnost

***

Zaigranost

***

Inteligencija

****

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

***

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

*****

Zdravlje i otpornost

****