22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024
Home Kratkodlake Ruska plava

Ruska plava

Država porijekla: Rusija Visina: do 25 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 4,5-6 kg, ženke 3,5-4 kg
Priznate boje su: plava Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 15-17 godina Cijena: € 800-1200

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Ruska plava mačka je predstavnik autohtone pasmine. Drugim riječima, ovi se kućni ljubimci su se pojavili na zemaljskoj kugli kao rezultat prirodne selekcije i prirodnog križanja.

Ne možemo točno reći kada su se te mačke prvi put formirale u zasebnu vrstu, čak niti pratiti rodovnik do određene jedinke, što bi bilo moguće da je pasmina umjetno uzgojena. Većina stručnjaka slaže se da su ruske plave mačke vrlo drevne mačke.

U početku, kada su ljubitelji mačaka skrenuli pozornost na ove životinje i počeli ih izdvajati u zasebnu pasminu, nazvali su ih Arhanđeoska mačka jer su prema legendi došli s otoka Arhanđela. Ova mačka je prvi put prikazana 1875. godine u Engleskoj, te je stekla puno pozitivnih odaziva.

Britanski ljubitelj mačaka po imenu Mrs. Carew-Cox počeo je uvoziti i uzgajati mačke 1890. godine. Njegov je opis pasmine u smislu vanjskih karakteristika gotovo identičan onome što danas možemo vidjeti.

Tijekom Drugog svjetskog rata ove su mačke gotovo potpuno uništene na području Rusije, a za obnovu populacije bilo je potrebno mnogo truda i mnogo godina. U tu svrhu ljubitelji mačaka iz Britanije i Skandinavije križali su rusku plavu mačku sa sijamskom i britanskom plavom.

Vrijedi napomenuti da je parenje sa sijamskim mačkama utjecalo na teksturu krzna, iako je naknadno taj utjecaj uklonjen i tekstura krzna, poput ostatka izgleda, poprimila je izvorni oblik.

OPIS

Ruska plava mačka je pasmina kućne mačke poznata po svom karakterističnom srebrno-plavom krznu i zelenim očima.

Imaju graciozno tijelo, ali ne izgledaju premršavo. Naprotiv, ako održavate pravilnu ravnotežu prehrane, vaša mačka izgledat će snažno i jako. Tijelo i noge su izduženi, ali simetrični, njuška je tanka. Prosječni životni vijek je 15-17 godina. Upečatljiva karakteristika su zelene oči. Ako kućni ljubimac ima sve vanjske karakteristike, ali nema zelene oči, onda to nije ruska plava mačka.

KARAKTER

Ruska plava mačka je nadarena visokom inteligencijom, što ponekad čini njezino ponašanje prilično osebujnim. Može gledati što se događa okolo i raditi vlastite zaključke, jako je znatiželjna. S druge strane, ove mačke ne vole kad ih previše stišću, te mogu povremeno pokazati svoj temperament, ali najčešće samo odlaze.

Ruska plava mačka je dosta razigrana. Voli trčati po policama, ormarićima i općenito voli visine.

Još jedna odlika Ruske Plave mačke je ljubav prema lovu. Ako nemate priliku pružiti joj ovu vrstu aktivnosti, barem možete provesti vrijeme igrajući se sa svojim ljubimcem.

Iako se ova pasmina općenito smatra zdravom i jakom, postoje neki potencijalni nedostaci koje treba imati na umu.

Jedan od nedostataka Ruske plave mačke je njihova sramežljivost i nepovjerljivost prema strancima. Trebati će im neko vrijeme da se priviknu na nove ljude i mogu negodovati da ih nepoznate osobe diraju. Ovakvo ponašanje možda neće biti problem ako tražite samostalnu i neovisnu mačku, ali možete se razočarati ako tražite društvenog i ljubaznog kućnog ljubimca.

Drugi nedostatak ruskih plavih mačaka je to što mogu biti vrlo glasne. Mogu često mjaukati ili proizvoditi druge zvukove kada žele pažnju ili su u stresu. Ovo može biti problem ako živite u malom prostoru ili imate susjede.

Pored toga, Ruske plave mačke su sklone određenim genetskim zdravstvenim stanjima poput displazije kukova i sklonije su određenim bolestima poput mačjeg gripa i mačje leukemije.

Konačno, Ruske plave mačke imaju debelo dvostruko krzno koje zahtijeva redovito češljanje kako bi dlaka bila sjajna i bez čvorova. To može oduzimati puno vremena i može biti teško ako mačka ne surađuje tijekom procesa.

Ukratko, iako su Ruske plave mačke lijepe, elegantne i ljubazne, one možda nisu najbolji izbor za svakoga. Važno je razmotriti specifične karakteristike pasmine i vidjeti da li se one podudaraju sa vašim načinom života i preferencijama.

UOBIČAJENE BOLESTI

Općenito, ruska plava mačka prilično je otporna na zdravstvene poremećaje, ali evo nekoliko bolesti za koje postoji predispozicija:

  • Policistična bolest bubrega. Genetska je nasljedna bolest. Pojava simptoma je moguća već u ranoj dobi. Pravilna, uravnotežena prehrana i čista voda mogu značajno smanjiti rizike.
  • Mačja bolest donjih mokraćnih putova (FLUTD) bolest je koja utječe na mjehur i uretru. Mačke s FLUTD-om osjećaju bol prilikom mokrenja, a krv može biti vidljiva u urinu. Učestalost poriva također se povećava, a kućni ljubimac može urinirati po cijeloj kući.
  • Progresivna atrofija mrežnice odnosi se na očne bolesti, prvo počinje patiti noćni vid, a zatim i dnevni.
  • Sklone su određenim bolestima poput mačjeg gripa i mačje leukemije.
  • Sve mačke su manje ili više sklone uživanju u hrani, ali ruska plava mačka ističe se od ostalih. Potrebna joj je kontrola količine hrane koju uzima.

BRIGA

Za održavanje ljepote krzna potrebno je redovito četkanje.

Dodatne informacije

Aktivnost

****

Zaigranost

****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

**

Potreba za pažnjom

***

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

***

Zdravlje i otpornost

****

POPULARNI ČLANCI