13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024
Home Kratkodlake Korat

Korat

Država porijekla: Tailand Visina: 27-30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 5 kg, ženke 3,5 kg
Priznate boje su: srebrno sive boje, vršci dlake imaju srebrni tipping Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 12-15 godina Cijena: € 500-700

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Postoje pasmine koje zauzimaju posebno mjesto u mačjem svijetu, zbog svoje stoljetne povijesti i legendi povezanih s njima. To, naravno, uključuje i pasminu Korat. Ove mačke potječu s Tajlanda, poznate ljudima već nekoliko stoljeća, i smatraju se mačkama koje donose sreću. Štoviše, na Tajlandu već dugo postoji uvjerenje da se ove mačke ne mogu niti prodavati niti kupovati, već ih se može samo darovati. Međutim, to ne sprječava moderne tajlanđane da prodaju ove ljubimce turistima bez trunke grižnje savjesti i to na način da ga oni predstavljaju kao dar, a vi samo dajete u zamjenu bilo koji nefiksirani iznos novca iako se minimalni iznos navodi odmah. Sami tajlanđani poklanjaju ove mačke jedni drugim kao znak pažnje.

Mačka Korat prvi put je u zapadnom svijetu predstavljena 1959. godine zahvaljujući uzgajivačici Jean Johnson, točnije njenom suprugu, koji je iz Tajlanda doveo nekoliko mačića. U Europi se pasmina pojavila 1972. Do danas su mačke Korat službeno priznate od strane svih svjetskih organizacija ljubitelja mačaka.

OPIS

Velike, očaravajuće zelene oči, blago izdužene uši, graciozno, dobro građeno, mišićavo tijelo i nevjerojatna nijansa dlake – ova pasmina mačaka odmah privlači pažnju na sebe.

Uz pomoć njihovog tihog glasa i izraza lica, Korat mačke mogu uistinu komunicirati sa svojim vlasnikom. Očekivani životni vijek može biti od 12 do 15 godina, sve ovisi o njezi i prehrani.

KARAKTER

Ove mačke imaju unutarnje dostojanstvo što je vidljivo u svakom pokretu, ponašanju i stavu prema drugim kućnim ljubimcima. Pokušavaju biti na vrhu, pa čak i kod modernih obitelji žele zauzeti isti povlašteni položaj kao u tajlandskom društvu prije 500 godina, što se događa bez nepotrebnih hirova, neupadljivo i vrlo plemenito.

Mačka Korat je u krugu svoje obitelji vrlo simpatična i ljubazna, dočekivati će vas kada dođete s posla i rado će provoditi s vama vrijeme, kako u igrama tako i na vašem krilu. Ove su mačke vrlo pametne, pokazuju pažnju ali i zahtijevaju je, mada bez nepotrebne opsesije. Nemojte se iznenaditi ako će se s dolaskom gostiju vaš ljubimac popeti na ormar i promatrati sve odozgo. Ponekad mu treba vremena za procjenu situacije, donošenje zaključaka i tek tada mogu se upoznavati sa nepoznatim ljudima.

Dobro se slažu s drugim kućnim ljubimcima i mačkama, ali najradije zauzimaju prvo mjesto u kućnoj hijerarhiji. Ove mačke su dobri penjači i lovci i vole tražiti plijen. Unatoč plemenitosti i nježnoj prirodi, mačke Korat jasno daju do znanja što žele, koristeći različite tonove glasa. Nježnost karaktera i ljubaznost omogućuju im da normalno percipiraju djecu.

UOBIČAJENE BOLESTI

Budući da je ova pasmina nastala prirodnom selekcijom, Korat mačke imaju izvrsno zdravlje. Do danas su stručnjaci identificirali samo jedan genetski problem – atelosteogenezu (displazija de la Chapelle). Izaziva poremećenu tvorbu kostura i otkriva se kod mačića dijagnozom DNK, ili korištenjem kompletnog ultrazvuka kostura. Postotak takvih odstupanja je izuzetno nizak i manji je od 1%.

Također mačke Korat su osjetljive na propuh i hladnoću, jer dolaze iz toplih krajeva i nemaju poddlaku.

BRIGA

Što se tiče brige o ovim kućnim ljubimcima, sve je dosta jednostavno, jer nemaju puno dlake. Kao što je već navedeno, nemaju poddlaku, prema tome nije potrebno često češljanje. Dovoljno je nekoliko puta mjesečno ukloniti četkom mrtvu dlaku.

Inače je sve kao i kod ostalih pasmina mačaka: kandže trebate rezati najmanje 2 puta mjesečno, povremeno ju kupati, ne više od jednom mjesečno, uklanjati onečišćenja iz ušiju. Ne zaboravite na kvalitetnu prehranu.

Dodatne informacije

Aktivnost

***

Zaigranost

***

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

**

Potreba za pažnjom

***

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

***