13.5 C
Zagreb
Petak, 12 travnja, 2024

Pet najčešćih mačjih bolesti

Mačke su prekrasne životinje i sjajno društvo, ali poput svih ponekad se i one mogu razboljeti.  Kada se vaša mačka ne osjeća dobro, važno je da to primijetite i pružite joj odgovarajuću veterinarsku njegu.  Ne mogu vam reći što nije u redu s njima, pa ćete morati pažljivo pratiti njihovo zdravlje.
Koje su najčešće bolesti kod mačaka na koje morate paziti da biste zaštitili i sačuvali njihovo zdravlje?

1. Bolest respiratornog sustava

Vaša mačka može tijekom života patiti od problema s dišnim putevima, stoga budite svjesni ovog rizika.  Dišni putevi uključuju nos, nosne kanale i dušnik, kao i dišne ​​putove i pluća.  Jedan od najčešćih problema je mačja gripa ili prehlada koja može utjecati na gornji dišni sustav vaše mačke i uzrokovati iscjedak iz nosa i kihanje.  Obično ga uzrokuje virusna infekcija i može se spriječiti cijepljenjem.
Drugi problem je mačja astma koja utječe na donji respiratorni sustav.  To se događa kada alergen ili iritant utječe na donje dišne ​​putove.  Zbog toga se pluća upale, što otežava mački da diše.  Ovo stanje možda nije izlječivo, ali se može dugoročno držati pod kontrolom lijekovima, injekcijama, tabletama i inhalatorima.  Ako vaša mačka ima poteškoća s disanjem, vrlo je važno da je odmah odvedete veterinaru.

2. Ubrzana aktivnost štitne žlijezde

Ovo stanje je obično posljedica brojnih hormonalnih poremećaja koji mogu utjecati na vašu mačku.  Događa se kada štitne žlijezde počnu stvarati previše hormona, a može biti uzrokovano tumorom (benigni i ne kancerozni) ili karcinomom štitnjače.
Mnogo je načina na koje se ovo stanje može liječiti i mačka može nastaviti normalan život.  Iskusni veterinar moći će prilagoditi plan za dugoročno liječenje vaše mačke.

3. Bolesti srca

Kada srce mačke počne slabiti i ne radi kako bi trebalo, to rezultira srčanim bolestima.  Postoje dvije različite kategorije srčanih bolesti – prva je urođena, a druga stečena, što znači da mačka razvija bolest kasnije u životu.
 Ako vaša mačka ima urođenu bolest srca, to može značiti da ima oštećenja na krvnim žilama, zaliscima ili stjenkama srca.  To se može dogoditi kod bilo koje pasmine mačke, a najčešći problem koji se javlja je hipertrofična kardiomiopatija – što na kraju može dovesti do zatajenja srca.  Nije moguće izliječiti ovo stanje, ali se može dugoročno držati pod kontrolom lijekovima.  Ako vaša mačka ima srčane bolesti, trebali biste razgovarati sa veterinarom kako biste otkrili koji su najbolji načini dugoročnog liječenja.

4. Probavne smetnje

Čest problem kod mačaka su probavne smetnje i poremećaji.  Ovaj problem može imati bilo koja mačka, bez obzira na starost.
Puno je čimbenika koji mogu utjecati na probavni sustav, uključujući infekcije poput mačjeg enteritisa. Jedan od razloga smetnje može biti i kada vaša mačka pojede nešto što ne bi smjela. Takvi problemi, međutim, ne traju dugo već nestaju sami od sebe.
Ako vaša mačka ima proljev i povraća ili odbija jesti, te ovo stanje potraje duže od jednog dana to je znak ozbiljnije probavne smetnje.  Obavezno je odvedite veterinaru što prije – ponekad je brza intervencija od životne važnosti.

5. Cistitis i bolest bubrega

Jeste li znali da je bolest donjih mokraćnih putova, koja je poznata kao cistitis, najčešći problem mokraćnog sustava kod mačaka?  Ova se bolest odnosi se na sve što utječe na mokraćni mjehur i uretru.  Problemi ovog tipa mogu biti uzrokovani infekcijama, kamencima u mjehuru i dehidracijom ili nedovoljnim mokrenjem.  Ako je vašoj mački dijagnosticiran cistitis, važno je osigurati da ima na raspolaganju puno vode i pristup pješčaniku.
Mačke mogu imati probleme s bubrezima.  Bubrezi su odgovorni za filtriranje otpadnih tvari iz krvi u mokraću, ali ponekad problemi poput infekcija, tumora, blokade i toksina mogu uzrokovati kronične bolesti bubrega.  S godinama se funkcija bubrega pogoršava kao rezultat starosti.
Ako vaša mačka pati od bolesti bubrega, njihovo liječenje ovisit će o uzroku bolesti.  Međutim, liječenje će obično početi ispiranjem bubrega primjenom intravenske tekućine, lijekovima i posebnim dijetama.  Bolest bubrega nije izlječiva, ali s odgovarajućom brigom i kontroliranom prehranom moguće je da vaša mačka uživa u normalnom životu.
Ovo je samo pet najčešćih bolesti koje se javljaju kod mačaka.  Ako vaša mačka pokazuje simptome bilo kojeg od ovih zdravstvenih problema, važno je što prije je odvesti veterinaru.  Što prije primijetite problem, prije ga možete početi liječiti. Ako je stanje i neizlječivo, vaš će veterinar moći razviti program liječenja koji će omogućiti vašoj mački dug i sretan život, tako da ne morate brinuti.
Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon
Prethodni članak
Sljedeći članak

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci