13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023
Home Kratkodlake Manks

Manks

Država porijekla: otok Man Visina: do 30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 4,5-5,5kg, ženke 3,5-4,5kg
Priznate boje su: sve boje i uzorci, te kombinacije sa bijelom bojom Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 12-14 godina Cijena: € 400-700

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Pasmina mačaka Manks (Manx) ima dugu povijest. Prvo spominjanje mačaka bez repa datira iz 1750. godine. Sada je teško točno reći kada su se pojavile na otoku Man u Irskom moru te točno utvrditi da li se prvi mačić s urođenom mutacijom rodio na otoku ili je bio uvezen.

Budući da je otok Man dosta izoliran i populacija mačaka je bila ograničena, trebalo je vrlo malo vremena kako bi se gen proširio po cijelom otoku, koji je nakon toga postao poznat upravo zbog svojih neobičnih životinja.

Pasmina mačaka Manks je sada priznata u većini felinoloških organizacija.

OPIS

Manks mačka je jak i inteligentan kućni ljubimac s prekrasnim lovačkim instinktima. Neki ih čak nazivaju “mačjim psima” zbog neobičnog ponašanja. Ovo je divan suputnik i odan prijatelj koji će zasigurno postati omiljen za svakog člana vaše obitelji. Poslušan je i razborit te će rado hodati na uzici, ako je naviknut na to u ranoj dobi.

Manks mačke su snažne građe i poprilično su impresivne veličine. Šape su im kratke, snažne i mišićave, uši srednje duljine. Postoji jako puno boja ove pasmine. Očekivani životni vijek je prosječno 15 godina (pod pretpostavkom da nisu prisutni niže navedeni genetski poremećaji).

KARAKTER

Manks je lukava i vesela mačka s lovačkim instinktima. Ovu mačku je najbolje nabaviti, ako živite na privatnom imanju. Time ćete napraviti izvrstan dar ne samo mački, već i sebi. Ovaj kućni ljubimac se pretvara u mačku čuvara te niti jedan pas lutalica se neće usuditi ući u vaše dvorište jer će ga odmah napasti. Naravno to se tiče i tuđih mačaka i štakora.

Istodobno se ova pasmina ni na koji način ne može nazvati agresivnom. U krugu svoje obitelji Manks mačka je puna nježnosti i ljubavi. Ona može biti znatiželjna promatračica vaših svakodnevnih kućanskih poslova i uvijek će vam se rado pridružiti kad se odlučite opustiti.

Visoka inteligencija omogućuje ljubimcu da se savršeno kreće po terenu, izvodi vlastite zaključke, promatra situaciju izvana i sudjeluje u kućanskim poslovima, kao i da razumije što se traži od njega, pa čak može naučiti i jednostavne naredbe. Ova pasmina postupa s djecom oprezno, ali bez neprijateljstva, kao što to čini i sa strancima, posebno na njezinom teritoriju. Ako vaše dijete slijedi pravila ponašanja s mačkom, sigurno će se sprijateljiti.

Manks mačka postaje vezana za svoju obitelj, voli provoditi vrijeme s njom i sudjelovati na dugim putovanjima. Često je tolerantna prema vodi i čak može pokušati loviti ribu ako živite u blizini jezera. Dosta su razigrane i aktivne, i to ne samo u djetinjstvu već i u odraslom uzrastu.

UOBIČAJENE BOLESTI

Unatoč dobrom imunitetu i općenito dobrom zdravlju, postoje neki nasljedni genetski problemi:

  • artritis potkoljenice;
  • distrofija rožnica (počinje se razvijati kada mačić ima oko 4 mjeseca);
  • Manksov sindrom, kombinacija urođenih mana – kratke kralježnice, oštećenja mokraćnog sustava i problema s crijevima i probavom. Ova bolest se opaža kod 20 posto Manks mačaka, a obično se manifestira kada mačić ima 4 mjeseca. Stoga je bolje kupiti mačiće starije od 4 mjeseca.

BRIGA

Manks mačku treba jednom tjedno češljati. Pored toga, 3 puta tjedno trebate četkati zube, kupati kućnog ljubimca svaka 2-3 mjeseca, također rezati kandže jednom u 10 dana. Uši i oči čiste se po potrebi.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

***

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

***

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

***

Zdravlje i otpornost

****