13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023
Home Dugodlake Perzijska mačka

Perzijska mačka

Država porijekla: Iran Visina: do 30 cm
Dlaka: dugodlaka Težina: mužjaci 5-8kg,  ženke 3-5kg
Priznate boje su: bijela, crna , plava, čokoladna, lila, crvena, krem; kornjačevine; srebrene zlatne; dimaste; sa uzorkom u kombinaciji sa bijelim (van, harlekin, bikolor) Način života: u prostoru
Životni vjek: 15-20 godina Cijena: € 400-600

Kategorija:

Opis

U 19. stoljeću Perzijska mačka bile je favoriti europskog plemstva. To je vrlo ponosna životinja sa visokim samopoštovanjem.

Ponašanje Perzijanaca bitno se razlikuje od ponašanja drugih mačaka.

Ne glasaju se i uglavnom ih rijetko možete čuti. Ako Perzijskoj mačke nešto treba od vlasnika, sjedit će kraj njega i vjerno ga gledati u oči, čekajući odgovor. S tim se ponekad mogu pojaviti poteškoće, jer svi vlasnici ne shvaćaju da se od njih nešto traži. Ali, čak i ako razumiju, morati će riješiti zagonetku: što točno mačka želi. S vremenem kako vlasnik bolje poznaje ljubimca postepeno ga i lakše razumije.

Općenito, čini se da je perzijska mačka stvorena za blaženstvo i uživanje: ne jure po kući kao uragan, ne love i uživaju provoditi vrijeme ležeći na nekom toplom ugodnom mjestu s vlasnikom.

Zahvaljujući svojoj suzdrženosti, Perzijska mačka stvara atmosferu udobnosti i mira u kući. Ne žure, ne inzistira na pažnji od vlasnika (iako uopće nije protiv da ju se na sve načine češka i mazi). Ovo je idealna mačka za one koji ne vole impozantnost i pretjeranu aktivnost određenih pasmina mačaka.

Perzijske mačke dobro savladavaju osnovne naredbe i trude se svim silama ugoditi svom gospodaru. Uzgajane su isključivo kao domaća pasmina i smatraju da im je glavna svrha ugoditi vlasniku.

Perzijska mačkai se dobro slaže s drugim životinjama i djecom, vrlo je strpljiva. Pokazuje agresiju samo u ekstremnim slučajevima.

BRIGA

Perzijska mačka ima dugo i tanko krzno koji zahtijeva svakodnevnu njegu. U suprotnom na poddlaci se formiraju rese nakon čega je nevjerojatno teško dovesti krzno u red.

Stoga bi Perzijske mačke trebalo češljati svaki dan pomoću dvije vrste češlja: s rijetkim zupcima za glavnu dlaku i s gustim zupcima za njegu podlake.

Perzijska mačka ne vole vodu, te kupanje postaje test za snagu i zivce , kako za nju, tako i za vlasnike ali je neophodno, jer s vremenom dlaka može poprimiti neugodan miris.

Oči treba redovito čistiti kako bi se spriječilo stvaranje naslaga i kako bi se uklonile mrlje od suza. Također obratite pažnju na uši i po potrebi ih očistite.

Osim toga, Perzijske mačke se moraju hraniti kvalitetnom hranom koja zadovoljava sve njihove prehrambene potrebe tijekom života, što je posebno važno za mačiće i starije mačke.

Perzijska mačka je poznata kao zdrava pasmina mačaka, mada je sklona problemima s disanjem.

U vezi s time može imati nekoliko naslijeđenih zdravstvenih problema koje biste trebali imati na umu ako namjeravate kupiti Prezijskog mačića:

policistična bolest bubrega;
progresivna atrofija mrežnice;
poteškoće s disanjem
primarna seboreja;
hipertrofična kardiomiopatija.

Pitajte uzgajivačnicu u kojoj planirate kupiti mačića o zdravlju njegovih roditelja.

PREPORUKE

Perzijci ne pokazuju pretjeranu aktivnost, osim u slučajevima kad je to potrebno. Stoga, ako ih ne natjerate na kretanje, mogu imati probleme s viškom kilograma. Potrebno opterećenje pružit će svakodnevne igre, koje bi trebale postati ritual i za mačku i za vlasnika.

Mačke ove pasmine ne žude za izlaskom vani i zapravo ne vole hodati. Iako neće odbiti kratku šetnju.

Vrlo je važno organizirati mjesto za odmor Perzijca. Trebao bi biti nizak, mekan, topao i smješten blizu vlasnika. U ovom slučaju mačka će se osjećati mirno.

Dodatne informacije

Aktivnost

***

Zaigranost

***

Inteligencija

***

Potreba za njegom

****

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

***

Samostalnost

***

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

**