13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023
Home Dugodlake Turski Van

Turski Van

Država porijekla: Turska Visina: 35 – 40 cm
Dlaka: dugodlaka Težina: mužjaci 6-8kg, ženke 5-6kg
Priznate boje su: bijela s karakterističnim oznakama na glavi i repu Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 12-17 godina Cijena: € 400-700

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Turski Van je bez sumnje jedna od najstarijih pasmina mačaka. Jedna legenda kaže da su se ove mačke pojavile u blizini jezera Van, blizu planine Ararat i da to se dogodilo u doba Noe. Jedna od životinja na arki je bio mačak. Odlučio je istražiti prostranstva oko arke i pronašao slano jezero Van, smješteno na istoj visoravni kao i planina Ararat.

Manje romantična legenda kaže da su mačke prirodno nastale na području jezera Van. Rasle su i razvijale se kao vrsta u divljim uvjetima tih mjesta, te naučile plivati ​​i loviti ribu. Moderne Turski Van mačke sačuvale su osobine svojih predaka, ne boje se vode te mogu plivati ​​i uživati ​​u vodi.

Bez obzira jesu li spuštene s Noine arke ili ne, ove mačke imaju niz jedinstvenih kvaliteta, vrlo su vrijedne u cijelom svijetu i još uvijek se mogu pronaći u prirodnom okruženju u blizini jezera Van, iako izuzetno rijetko.

Prve mačke ove pasmine u Europu su donijeli Križari. Međutim moderni razvoj ove prekrasne pasmine u europskim zemljama započeo je u Velikoj Britaniji 1955. godine. Dvije žene, fotografi, Laura Lushington i Sonia Halliday donijele su dvije mačke Turskog Vana s izleta u Istanbul – mužjaka i ženku s narančastim tragovima na glavi i repu. Četiri godine uspješno su se bavile uzgojem potomstva, nakon čega su iz Istanbula donijeli još dva primjerka i nastavile s uzgojem.

Pasmina je službeno priznata u Engleskoj 1969. godine pod imenom “turska mačka”. Kasnije je ime promijenjeno u Turski Van.

OPIS

Mačka Turski Van je zaista posebna pasmina. Ogromna ljubav prema vodi, sposobnost plivanja i lova, u vodi i na kopnu, kao i izvanredan intelekt čine Vana izuzetno zanimljivim kućnim ljubimcem.

Ove mačke su vrlo fleksibilne, mišićave i jake, stvorene su za lov, sposobne su se popeti na bilo koje drvo i rijetko imaju problema sa silaskom s njega. Zadnje noge su nešto duže od prednjih, široka, razvijena prsa, uši su srednje, rep je pahuljast. Mužjaci su mnogo veći od ženki. Glava je okrugla, klinastog oblika, oči jantarne ili plave boje.

Turski Van je vrlo pametan. S ovim mačkama morate pronaći zajednički jezik jer je gotovo nemoguće suzbiti njihov izuzetni karakter.

KARAKTER

Izrazita karakteristika Turskog Vana je vrlo visoka inteligencija, koja stvara određenu izoliranost i sposobnost dubokog sagledavanja svih pojava. Može se reći da je „sam sebi na pameti“. S druge strane, ako se provede ispravna socijalizacija dok je kućni ljubimac još mačić, moći ćete oblikovati puno otvoreniji karakter.

U interakciji s ostalim kućnim ljubimcima ova mačka bi se trebala osjećati na vrhu kućne hijerarhije. Tada će biti miran i zadovoljan sobom.

Ove mačke vole leći u vodu po vrućem vremenu, lijepo plivaju ​​i vole loviti, pa zaboravite na ribe u otvorenom akvariju. Mali kućni ljubimci poput zamoraca, hrčaka, papiga, također ne mogu preživjeti upoznavanje s ovim lovcem.

S druge strane, Turski Van je u stanju pokazati veliku ljubav prema svojoj obitelji, unatoč činjenici da će se osjećati ugodno i sam. Divan je penjač, ​​voli se penjati na drveće, fleksibilan je i snažan mačak, može uhvatiti igračke u letu i pokazati čuda spretnosti. Ove mačke normalno percipiraju djecu ako nisu previše nametljivi, ali prema gostima i nepoznatim osobama postupaju s oprezom.

Ova pasmina je prilično aktivna i ne voli ograničenja slobode. Ako se mački nešto ne sviđa počevši od milovanja do obilja dječje pažnje, obavijestit će vas. Također obratite pažnju na njihov nos, jer ako je mačka ljuta, nos se pretvara iz ružičastog u crveni.

Ljubav prema vodi također može uzrokovati probleme. Turski Van može pasti u zahod, može naučiti samostalno otvarati slavine za vodu, a da ne spominjemo vrata u kupaonici.

UOBIČAJENE BOLESTI

Generalno gledano, turska pasmina Van se odlikuje dobrim zdravljem naslijeđenim od svojih predaka. Imaju sjajan apetit, dobar imunitet i izdržljivost. Međutim, postoji blaga tendencija hipertrofične kardiomiopatije. Očekivano trajanje života Turskog Vana je 12-17 godina.

BRIGA

Sama priroda je ove mačke prilagodila plivanju, budući da nemaju podlaku. To uvelike pojednostavljuje održavanje, a čak nije potrebno koristiti grubu ni metalnu četku. Prikladna je i obična plastična, s kojom češljate mačku jednom tjedno. Linjanje nije pretjerano veliko i događa se u proljeće i jesen, u razdoblju obnove krzna.

Kupajte Turskog Vana sa šamponom barem jednom mjesečno, ali svom ljubimcu morate osigurati pristup vodi i u drugo vrijeme. To može biti jednostavna kupka s igračkama, bez šampona. Štoviše, sasvim je moguće da će se to morati raditi često.

Nokti se skraćuju najmanje jednom u dva tjedna, uši se trebaju pregledavati svaki tjedan, a zubi čistiti svaki dan. Posudu za hranu i vodu treba održavati čistom, Turski Van je po tom pitanju vrlo zahtjevan.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

****

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

*****

Slaganje s djecom

***

Zdravlje i otpornost

*****