13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024

Treba li se zabrinuti i što učiniti ako mačka ima tvrd i povećani trbuh?

Tvrd i povećani trbuh kod mačke može se pojaviti iz različitih razloga. Nažalost, opasnih čimbenika ima više nego bezazlenih. Prekasno traženje veterinarske pomoći može biti fatalno za vašeg ljubimca.

Najčešće se nadutost trbuha kod mačaka javlja zbog nepravilne prehrane. Prejedanje ili korištenje jeftine hrane dovode do problema s probavnim sustavom. 

U drugim slučajevima, pojava napuhnutog trbuha ozbiljan je razlog za zabrinutost. Neki uzroci su toliko opasni da mogu biti fatalni.

Zašto dolazi do takvog poremećaja?

Na razvoj poremećaja utječu patološki i fiziološki čimbenici. Prvi su opasni za zdravlje i zahtijevaju intervenciju veterinara. Drugi se odnose na prirodne čimbenike, pa se s njima možete pokušati nositi sami.

Opasni čimbenici 

O prisutnosti patologije govori se kada se trbušni mišići ne opuštaju više od jednog dana, a stanje ljubimca postupno se pogoršava. To se može dogoditi zbog sljedećih razloga:

 1. Zatvor. Javlja se zbog grčeva u crijevima, nepravilne prehrane, gutanja stranog tijela, helmintijaze i nakupljanja dlaka u crijevima tijekom jakog linjanja. Bez pravodobnog liječenja zatvor može dovesti do crijevne opstrukcije i smrti.
 2. Peritonitis. Sluznica trbušne šupljine upali se kada dođe u dodir s želučanim ili crijevnim sadržajem. Prodiranje strane mikroflore dovodi do odvajanja epitela i nekroze.
 3. Trovanje. Kod akutne intoksikacije u donjem dijelu želuca javljaju se bolni grčevi.
 4. Abces. Rizik od stvaranja gnojnih nakupina u organima trbušne šupljine leži u njihovoj rupturi i naknadnoj infekciji krvi.
 5. Ozljeda. Kod ozljede unutarnjih organa, njihov sadržaj iscuri u trbušnu šupljinu. Daljnja reakcija slična je peritonitisu.
 6. Kolecistitis. Kolecistitis je upala žučnog mjehura, organa koji se nalazi u blizini jetre i služi za skladištenje žuči koja se koristi u probavi. Upala se može pojaviti zbog različitih uzroka, uključujući blokade žučnih kanala, bakterijske infekcije, žučne kamence i druge faktore. Simptomi kolecistitisa uključuju tvrd trbuh, bol u trbuhu, mučninu, povraćanje, groznicu i druge probleme sa probavom. 
 7. Piometra. Piometra kod mačaka predstavlja ozbiljno zdravstveno stanje koje karakterizira gnojna upala maternice i javlja se isključivo kod nesterilizanih ženki. Uzroci nastanka piometre su različiti, a najčešći je učestalo tjeranje bez parenja, što dovodi do nakupljanja sekreta i stvaranja povoljnog okruženja za bakterije u maternici. Osim toga, piometru mogu izazvati neuspjelo parenje, hormonalni poremećaji, kontracepcija i bakterijske infekcije. 
 8. Ascites. Kod ove bolesti u trbušnoj šupljini nakuplja se slobodna tekućina. Najčešće se to događa zbog poremećaja cirkulacije.
 9. Novotvorine. Rast tumora odražava se na veličini trbuha. Najčešće se novotvorine javljaju kod starijih životinja.
 10. Panleukopenija, ili mačji zarazni enteritis, je ozbiljna virusna bolest koja može uzrokovati tešku infekciju probavnog sustava, koštane srži i drugih tkiva kod mačaka. Najčešće se javlja kod mačića u dobi od 2-4 mjeseca, ali sve necijepljene mačke mlađe od dvije godine, kao i starije necijepljene mačke, izuzetno su osjetljive na ovu bolest. Panleukopenija se prenosi izravnim kontaktom ili izlučevinama zaražene mačke, kao što su slina, krv, urin ili izmet. Virus se također može prenijeti indirektno, kroz predmete ili površine koje su kontaminirane virusom, poput posude za hranu ili vode, okoline u kojoj živi zaražena mačka ili čovjeka koji je bio u kontaktu sa zaraženom mačkom.

Sve navedene patologije zahtijevaju farmakološko liječenje. Bez pravovremene medicinske pomoći, čak i banalni zatvor može postati opasan.mačka ima povećani trbuh

Neopasni čimbenici

 Povećani i tvrdi trbuh kod mačke može se pojaviti zbog fizioloških razloga. To uključuje:

 • Meteorizam. Nadutost (Meteorizam). Tvrdi trbuh se javlja kod izrazitog nakupljanja probavnih plinova. Često ovo stanje nestaje s promjenom prehrane, ali ponekad je znak helmintijaze, disbakterioze, crijevne opstrukcije i drugih bolesti.
 • Trudnoća. Neposredno prije poroda, veličina maternice se značajno povećava. Trbušni mišići postaju tvrđi radi zaštite mačića u maternici. Stanje se normalizira nekoliko sati nakon poroda.
 • Stres. Mačka napreže trbušne mišiće kako bi se zaštitila od izvora straha ili neugodnih dodira. Takvo ponašanje je karakteristično za životinje koje su pretrpjele fizičko nasilje.
 • Pretilost. Ako je mačka kastrirana i malo aktivna, brzo dobiva na težini. Ovo se stanje lako rješava dijetom i povećanjem aktivnosti. Imajte na umu da nedostatak odgovarajućih mjera može dovesti do prerane smrti od masne distrofije srčanog mišića, odnosno pretilosti srca.

Prisutnost popratnih simptoma pomoći će razlikovati patološke čimbenike od fizioloških. U slučaju njihovog otkrivanja, odmah se obratite veterinaru.

Simptomi koji ukazuju na bolest:

Osim nadutosti trbuha, važno je uzeti u obzir bilo kakve zabrinjavajuće simptome. Mogući znakovi patologije uključuju:

 • upalu, žuticu ili plavkastu boju sluznice;
 • prebrzo povećanje trbuha ili nagli gubitak tjelesne težine;
 • često povraćanje, proljev ili odsustvo stolice više od 2 dana uzastopno.;
 • apatiju i povišenu temperaturu;
 • bol pri pražnjenju crijeva ili mokraćnog mjehura;
 • gubitak sjaja i kvalitete dlake;
 • pjenu, krv ili parazite pronađene u povraćanju i stolici;
 • povećanu žeđ i gubitak teka;
 • obilno lučenje sline;
 • jake bolove u trbušnom području tijekom palpacije.

Kod mačaka nakon poroda trbuh može ostati tvrd i/ili povećan zbog zaostalog ploda, posteljice ili upale maternice, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija koje ugrožavaju život mačke. U slučaju da se trbuh ne smanjuje u roku od 1,5 dana nakon okota, potrebno je hitno zatražiti veterinarsku pomoć, jer ako se nakon pregleda utvrdi da postoji navedena komplikacija, potrebno je liječenje koje može uključivati i kirurški zahvat kako bi se sačuvao život mačke.

mačka ima tvrd trbuh

Nadutost trbuha kod mačića

Pri kupnji mačića uvijek pregledajte njegov trbuščić. Kod zdrave životinje on bi trebao biti mekan i normalne veličine. Privremeno povećanje je moguće nakon nedavnog hranjenja ili neposredno prije odlaska u wc, ali ako primijetite da je trbuščić mačića znatno natečen, potrebno je odvesti ga veterinaru na pregled. Nadutost trbuha kod mačića može biti uzrokovana nakupljanjem plinova u crijevima, što može biti posljedica loše prehrane, gutanja zraka prilikom hranjenja, crijevnih infekcija ili drugih zdravstvenih problema. Veterinar će nakon pregleda preporučiti odgovarajući tretman, koji može uključivati primjenu lijekova za parazite ili lijekova protiv nadutosti. Lijekovi protiv parazita se obično primjenjuju u dvotjednim intervalima kako bi se uništile sve odrasle jedinke parazita i spriječio daljnji razvoj jajašaca.

Dijagnostika i terapija

Iz više navedenog je jasno da kod mačaka, povećan trbuh može ukazivati na različite zdravstvene probleme, kao što su nakupljanje plinova, prisutnost tumora, upala ili infekcija i drugih komplikacija. Veterinar će primijeniti dijagnostičke postupke, koji uključuju fizički pregled, palpaciju trbušne šupljine i pregled mokraćnih puteva, urina i fecesa, te ultrazvuk i rendgenski pregled trbušne šupljine.

Dijagnostičke procedure pomažu u otkrivanju uzroka povećanog trbuha kod mačke i utvrđivanju koje terapijske mjere su potrebne. Veterinar može preporučiti primjenu lijekova za parazite, antibiotika, terapiju protiv bolova, operaciju ili druge oblike liječenja, ovisno o dijagnozi. Važno je pravovremeno potražiti veterinarsku pomoć ako primijetite povećanje trbuha kod mačke, kako bi se na vrijeme utvrdili uzroci problema i spriječile eventualne ozbiljne posljedice po zdravlje vaše mačke.

Pomoć kod neopasnih uzroka nadutosti trbuha kod mačaka

Nadutost trbuha kod mačaka može biti uzrokovana nizom čimbenika, uključujući probavne smetnje uzrokovane nepravilnom prehranom, ali i stresom koji je čest uzrok ovog problema. Stres može biti uzrokovan strahom, promjenom okoline, preseljenjem u novi dom ili drugim čimbenicima. Tijekom stresnog perioda, mačka može duže vrijeme ne odlaziti na WC, što može dodatno doprinijeti nadutosti trbuha.

Kako bi se riješio problem nadutosti trbuha kod mačaka, veterinar može preporučiti prilagodbu prehrane, uz izbjegavanje namirnica koje povećavaju stvaranje plinova, poput mahunarki, žitarica i svježeg povrća. Također je važno imati na umu da odraslim mačkama nije preporučljivo davati mlijeko, jer mogu biti netolerantne na laktozu. Veterinar može preporučiti probiotike za normalizaciju probavnog sustava.

Uzroci nadutosti trbuha kod mačaka mogu biti različiti, stoga je važno potražiti veterinarsku pomoć kako bi se utvrdio točan uzrok i odredila odgovarajuća terapija.

Uobičajena terapija ovisno o uzroku bolesti kod mačaka

Nadutost trbuha kod mačića

U slučaju piometre, terapija se može provesti i s Alizinom, lijekom koji potiče kontrakcije maternice i izbacivanje gnoja. Međutim, ako se piometra dijagnosticira u kasnijoj fazi ili ako je maternica već u potpunosti zatvorena, potrebna je kirurška intervencija. U nekim slučajevima, veterinar može pokušati sačuvati maternicu, ali u drugim će biti potrebno ukloniti je. Kirurška intervencija također može biti neophodna u slučajevima tumora, crijevne opstrukcije, stranih tijela ili posljedica teških ozljeda. Važno je da se veterinaru pravovremeno javite ako primijetite simptome piometre, kako bi se pravovremeno postupilo i spriječilo daljnje komplikacije.

Infekcijske bolesti kod mačaka liječe se antibioticima i antivirusnim lijekovima, dok se za liječenje helmintičkih infekcija koriste antihelmintici. U slučaju trovanja, primjenjuje se antidot i provodi se ispiranje želuca. Kod asicita, višak tekućine u trbušnoj šupljini se uklanja postupkom punkcije, nakon čega se propisuje terapija diureticima. 

Kod liječenja zatvora u mačaka koriste se laksativi i klistiri. Međutim, ova vrsta terapije je primjenjiva samo u slučajevima gdje nema crijevne opstrukcije. U protivnom, primjena ovih lijekova može uzrokovati perforaciju crijeva i pogoršanje zdravstvenog stanja mačke. Stoga, prije primjene bilo koje vrste laksativa ili klistira, važno je provesti adekvatnu dijagnostiku kako bi se isključila mogućnost crijevne opstrukcije i utvrdila najbolja terapija za liječenje zatvora kod mačaka.

Pri liječenju apscesa kod mačaka, tretman ovisi o složenosti infekcije. U manjim slučajevima, često je dovoljna primjena terapije koja uključuje antibiotike i protuupalne lijekove. Međutim, u slučajevima širenja infekcije ili obilnog gnojnog sadržaja za uklanjanje apscesa je potreban kirurški zahvat.

Kod liječenja holecistitisa primjenjuju se antibiotski lijekovi, uz pravilnu prehranu. U svrhu olakšavanja bolesti, prehrana se mijenja na veterinarsku prehranu za mačke s dijagnozom žučnih kamenaca.

Svaka terapija treba biti propisana od strane veterinara i izvoditi se pod njegovim nadzorom.

Vjerojatnost smrtnog ishoda

Vjerojatnost smrtnog ishoda ovisi o situaciji, a točan pokazatelj određuje se samo rezultatima dijagnostike. Važno je zapamtiti da su komplikacije moguće čak i kod manje ozbiljnih problema. Nadutost trbuha može pritisnuti prsa i ometati normalno disanje. Također postoji visok rizik od pucanja crijeva, nekroze tkiva i sepse. Kako biste izbjegli neugodne posljedice, potražite pomoć veterinara pri prvom znaku zabrinjavajućih simptoma.

Кako zaštiti vašeg mačka od problema s trbušnom šupljinom

Probleme patološke nadutosti trbuha kod mačaka možete izbjeći pridržavanjem nekih preventivnih mjera. U nastavku su navedeni neki savjeti koji vam mogu pomoći da zaštitite svog mačka od problema s trbušnom šupljinom.

 1. Kontrolirajte prehranu i osigurajte dovoljno kretanja. Potrebno je poštivati preporučene prehrambene standarde i održavati dnevnu tjelesnu aktivnost.
 2. Izbjegavajte kontakt vašeg mačka s uličnim životinjama. Nemojte puštati svog kućnog mačka bez nadzora na ulicu i obavezno ga vakcinirajte protiv čestih infekcija.
 3. Postavite zaštitu na prozorima i balkonima, kako biste izbjegli moguće ozljede prilikom pada.
 4. Obavezno tretirajte vašeg mačka od parazita dva puta godišnje, a ulične mačke svaka tri mjeseca.
 5. Razmotrite sterilizaciju vašeg mačka ako nemate planove za uzgoj. Sterilizacija smanjuje rizik od razvoja raka i piometre kod ženskih mačaka.
 6. Ne zaboravite na redovite posjete veterinaru u preventivne svrhe. Ako vaš mačak ima kronično stanje, povećajte broj posjeta veterinaru na dva puta godišnje.

Tvrdi i povećani trbuh nije uvijek znak patologije, ali ipak zahtijeva reakciju vlasnika. S obzirom na veliki broj mogućih patoloških čimbenika, odlazak veterinaru jedini je pouzdan način dijagnosticiranja i sprečavanja opasnih posljedica.

Napomena: Članak ima informativni karakter. Obratite se veterinaru za individualne savjete i preporuke vezane uz zdravlje vašeg mačka.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci