1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Sačuvajte zdravlje vaše mačke

Jedna od stvari o kojoj International Cat Care govori u velikoj mjeri je koliko je teško uočiti bolesti kod mačaka.
Mačke su apsolutno sjajne u skrivanju znakova da im nije dobro.  Razvile su se na način da ne pokazuju slabost. Iako su grabežljivci, ipak su dovoljno mali da mogu postati i plijen, pa moraju biti na oprezu kako bi preživjeli.  Ne žive i ne djeluju u čoporima s drugim mačkama, pa svaka mačka mora paziti na sebe te pokazivanje slabosti nije sjajna ideja u ovoj situaciji. Zbog toga, one ne smiju pokazati ranjivost ili slabost koja će privući pažnju predatora. Kako bi opstale i izbjegle izlaganje opasnosti mačke su majstori u prerušavanju.
Za vlasnike, ovaj mehanizam samoobrane zapravo nije od velike pomoći, naprotiv, čini probleme s pravovremenim uočavanjem bolesti kod njihove mačke, zbog čega traženje pomoći ponekad bude prekasno.  Vlasnici moraju biti jako dobri detektivi, vjerovati svom osjećaju i primijetiti suptilne promjene na svojim mačkama.
One ne kukaju kao psi. Veoma često postanu tihe i stoički se drže i ukoliko ne primetite ovu promjenu u njihovom ponašanju, bolest može da vam promakne. Neki od ovih znakova mogu biti promjene u težini, navikama hranjenja, aktivnosti, spavanju, načinu komuniciranja ili možda promjena u raspoloženju mačke.

Prevencija

Dobra i uravnotežena prehrana, zdrava tjelesna masa i vježbanje bitni su kako kod ljudi, tako i kod mačaka. Također je jako bitno čistiti mačku od unutarnjih i vanjskih parazita kao što su buhe, gliste i krpelji.

Jedan od novih projekata International Cat Care organizacije pod nazivom CatCareforLife promatra različite životne faze mačke. Ukazuje na stvari koje ćete primijetiti u različitim životnim dobima, koji će se problemi vjerojatno pojaviti u kojoj životnoj fazi, što će vas vjerojatno pitati veterinar i što biste vi trebali pitati svog veterinara.

 

Postoji 6 faza u životu mačke:

  • Mače: 0-6 mjeseci (ljudske godine: 0-10)
  • Junior: 7 mjeseci-2 godine (ljudske godine: 12-24)
  • Odrasla mačka : 3-6 godina (ljudske godine: 28-40)
  • Zrela mačka: 7-10 godina (ljudske godine: 44-56)
  • Senior:  11-14 godina (ljudske godine: 60-72)
  • Gerijatrija: preko 15 godina (ljudske godine: 76-100)

Veoma je teško pogoditi koliko godina ima mačka. U prve dvije godine života mačka izgleda mlado i veoma je energična. Nakon toga obično doseže svoju odraslu veličinu i oblik te većinom izgledaju nepromijenjeno godinama. Mačke također mogu dugo izgledati krajnje mladenački i veoma lako možete da se prevarite što se tiče njihovih godina.

Nakon što dođu do starije i jako stare životne dobi, može se pojaviti više zdravstvenih problema odjednom, a očuvanje zdravlja vaše mačke može zahtijevati malo više posla.  Od vitalnog značenja je, ne zanemarivati mačku i njeno zdravlje ni u jednoj od 6 životnih faza.

Najveće promjene možemo primijetiti kad su mačke vrlo stare i počinju gubiti kilograme, ali to je često u fazi gerijatrije.  Ono što želimo je dobro zaštititi naše mačke kako bi ih doveli do one starije životne dobi od 15 i više godina. Jednom kada shvatite da vaša desetogodišnja mačka ima zapravo 56 godina u ljudskim godinama, redovna kontrola kod vašeg veterinara bit će nešto obavezno. To bi vam trebalo pomoći i ukazati na suptilne znakove potencijalnih problema povezanih s životnom fazom vaše mačke na koje morate pripaziti.

Što možete učiniti?

Nađite veterinara specijaliziranog za mačke kako bi vaš ljubimac imao najbolju moguću skrb.

Surađujte s veterinarom kako biste očuvali zdravlje i dobrobit vaše mačke te joj produžili život.

Vodite računa o dobi vaše mačke i na što treba paziti, što možete učiniti kako biste spriječili bolesti i liječili ih što je prije moguće.  Ne zaboravite da prijeđete na sljedeću fazu kako vaša mačka ostari!

Budite odličan mačji detektiv – naučite prepoznavati ono što je „normalno“ i poduzmite korake kad vidite da se stvari mijenjaju.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci