13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024
Home Dugodlake Sveta Birma

Sveta Birma

Država porijekla: Birma (Myanmar) Visina: do 30 cm
Dlaka: dugodlaka Težina: mužjaci 4-8kg, ženke 3-5kg
Priznate boje su: Seal-point, Blue-point, Chocolate-point, Lilac-point, Seal Tortie-point, Cream-point, Blue Cream point, Chocolate Tortie point, Lilac Tortie point Način života: u prostoru
Životni vjek: 13-16 godina Cijena: € 500-1000

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Nije točno poznato kako je i kada nastala pasmina Sveta Birma. Međutim ono što se može reći s apsolutnom sigurnošću je to da je Sveta Birma vrlo drevna pasmina koja je danas cijenjena u cijelom svijetu i naravno u svojoj domovini. Tradicionalno su se smatrale hramskim mačkama, svetim životinjama kojima su bogovi pokazali naklonost.

Prema legendi, Bogovi su ovoj mački dali plave oči,  zlatnu boju krzna i snježno bijele šape kako bi naglasili njezinu čistoću te ju poklonili za pobožnost svećenstvu u hramu. Uz to, životinja je dobila i znatnu inteligenciju. Barem, tako kažu legende.

Osim toga, vjeruje se da se neki redovnici u budućem životu mogu reinkarnirati u mačke. Skeptici, naprotiv, tvrde da redovnici i svećenstvo cijeli život vježbaju da se ne rađaju kao mačka, već upravo suprotno, da se nikad ne utjelovljuju u životinjama, pa čak ni ljudima, već da se rode u svijetu bogova.

Na zapadu, pasmina je postala poznata 1919. godine, kada su Francuz Auguste Pavie i Englez Gordon Russell dobili ženku i mužjaka ove pasmine kao poklon za pomoć hramskim svećenicima. Zanimljiva je činjenica da je samo ženka stigla u Francusku, jer je mačak umro na putu. Velika sreća je bila što je mačak spario ženku, a upravo iz njenog legla razvila se cijela pasmina Sveta Birma. Kao pasmina, Sveta Birma je bila priznata u Francuskoj 1925. godine.

Trenutno je Sveta Birma priznata u većini felinoloških organizacija svijeta.

OPIS

Sveta Birma  je vesela i inteligentna mačka koja kao da je sišla sa stranica drevnih tekstova u dubinama Azije. Ova pasmina je stoljećima cijenjena kao sveta životinja, ali unatoč tome, osjeća se sjajno i kod kuće te ima prekrasne osobine kao što ljubaznost, inteligenciju suosjećajnost i razigranost.

Sveta Birma je mačka srednje veličine i uobičajeno ima težinu oko 3-4 kg. Imaju snažno  mišićavo tijelo, šape srednje duljine i uši srednje veličine, pravilnog trokutastog oblika. Njuška je klinastog oblika, oči plave i dobro izražene. Prosječni životni vijek je 12-15 godina.

Zbog sličnog naziva i podrijetla, Svetu Birmu često miješaju s Burmanskom mačkom, ali to je potpuno druga pasmina.

KARAKTER

Sveta Birma je vrlo orijentirana na ljude i ima veliku naklonost prema članovima svoje obitelji i vlasniku, što se, prije svega, odražava na ponašanju. Mačka jednostavno voli biti sa voljenom osobom, bez obzira na njegove trenutne aktivnosti. Drugim riječima, ako legnete da se odmarate, jedete, radite, razgovarate na telefon, vaš će ljubimac pokušati biti, ako ne u naručju, onda odmah pokraj vas, u istoj sobi.

S druge strane, Sveta Birma voli sjediti u naručju, voli kad ju miluju, a i sama pokazuje ljubav i privrženost svojoj obitelji. Ove životinje imaju mekan, fleksibilan karakter, ne stvaraju probleme i obično su poslušne svojim vlasnicima. Istodobno se ni na koji način ne mogu nazvati glupima. Inteligencija ovih mačaka je vrlo razvijena, one stalno prate trenutna događanja, prate ljude okolo i onda rade vlastite zaključke i savršeno razumiju situaciju u kući.

Mačke pasmine Sveta Birma vole djecu, koja sa njima mogu igrati, budući da se ova pasmina odlikuje visokom razinom energije i razigranosti, čak i u odrasloj dobi. Sa strancima se ponašaju normalno, uvijek se pokušavaju sprijateljiti s drugim kućnim ljubimcima ako se ne susreću s agresivnošću.

NEDOSTACI i UOBIČAJENE BOLESTI

Kao i kod drugih pasmina mačaka, Sveta Birma je podložna određenim bolestima i zdravstvenim problemima. Neki od najčešćih zdravstvenih problema koji utječu na ovu pasminu mačaka su:

  1. Kronična bubrežna bolest: Ova bolest može biti česta kod ove pasmine, a simptomi uključuju gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, dehidraciju i probleme s mokrenjem.
  2. Polikistična bolest bubrega: Ovo je nasljedna bolest koja se često pojavljuje kod Svetih Birmi. Karakterizirana je prisutnošću cista na bubrezima, što može dovesti do oštećenja bubrega i zatajenja bubrega.
  3. Kardiomiopatija: Ovo je bolest srca koja može biti učestala u Svetih Birmi. Simptomi uključuju kašalj, kratkoću daha, umor i gubitak apetita.
  4. Problemi s probavom: Sveti Birmi mogu patiti od problema s probavom, uključujući zatvor, proljev i nadutost.
  5. Rak: Sveti Birmi su skloni određenim vrstama raka, uključujući rak mliječne žlijezde, rak crijeva i rak gušterače. Važno je redovito pregledavati mačku kako bi se rano otkrilo bilo kakvo maligno oboljenje.

Važno je da vlasnici Svetih Birmi redovito vode svoje mačke veterinaru radi preventivne njege i rane dijagnostike mogućih bolesti

Osim zdravstvenih problema, postoji nekoliko drugih nedostataka koje treba uzeti u obzir kada razmišljate o udomljavanju Svete Birme kao kućnog ljubimca.

Jedan od najvećih nedostataka je njihova sklonost prekomjernoj težini. Svetu Birmu karakterizira sklonost prejedanju i sjedilački način života, što znači da se lako udebljaju ako se ne paze njihova prehrana i tjelesna aktivnost. To može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, artritis i dijabetes.

Drugi nedostatak Svete Birme je njihova sklonost stresu. Ove mačke su izrazito društvene i vole biti okružene ljudima. Stoga, ako su ostavljene same ili nemaju dovoljno pažnje, mogu postati vrlo anksiozne i pod stresom. To može dovesti do problema s ponašanjem, uključujući agresiju, uništavanje imovine i nenormalno mokrenje izvan mačjeg WC-a.

Također, važno je napomenuti da Svete Birme nisu vrlo aktivne mačke i neće se igrati toliko kao neke druge pasmine. Stoga, ako tražite mačku koja će vam biti partner u igri, možda biste se trebali odlučiti za drugu pasminu.

BRIGA

Ove mačke imaju srednje dužine mekanu dlaku koja se lako zapetlja, što može dovesti do stvaranja čvorova. Stoga potrebno joj je najmanje jednom tjedno temeljito češljanje i uklanjanje grudica što se mora obavljati pažljivo tako da se njihova dlaka održi zdravom i sjajnom. Osim toga, ovoj mački morate prati zube najmanje 3 puta tjedno, kupati je barem jednom svaka dva mjeseca, rezati nokte svakih 10 dana i voditi računa da joj uvijek budu čiste uši i oči.

Dodatne informacije

Aktivnost

***

Zaigranost

***

Inteligencija

****

Potreba za njegom

*****

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

*****

Zdravlje i otpornost

****