13.5 C
Zagreb
Petak, 12 travnja, 2024
Home Bezdlake Bambino

Bambino

Država porijekla: SAD Visina: do 15 cm
Dlaka: bezdlaka Težina: mužjaci 2-4kg, ženke 2-3,5kg
Priznate boje su: sve boje Način života: u prostoru
Životni vjek: 12-14 godina Cijena: € 1500-3000

Kategorije: ,

Opis

POVIJEST

Bambino je nova takozvana “dizajnerska” pasmina koja je nastala je 2005. godine. Njezino službeno priznanje predmet je stalnih rasprava između međunarodnih organizacija i ljubitelja mačaka. Zapravo, pasmina Bambino je križanac između Kanadskog Sfinksa i Mančkina.

The International Cat Assotiation ( TICA ), unatoč činjenici da je prethodno registrirala ovu pasminu kao eksperimentalnu, službeno joj nije dodijelila neovisan status. Osim toga na primjer, u Njemačkoj i Nizozemskoj uzgoj ove pasmine nije dopušten.

Trenutno pasminu Bambino paralelno razvijaju uzgajivači iz Rusije i SAD-a prema tome mačke na različitim kontinentima imaju različito podrijetlo. Međutim, Američki uzgajivači Stephanie i Pat Osborne su ipak bili prvi iako se izum dogodio slučajno. Odlučili su uzgajati takve mačke i smislili su ime, počevši od općeg dojma koji je stvorio kućni ljubimac.

OPIS

Budući da je glavna odlika Bambina kratke noge, ove pasmina naziva se i “patuljasta mačka” ili “mačji gnom”. Istodobno, imaju relativno velike uši. Izvana Bambino mačke izgledaju vrlo neobično, imaju šarm i svi su njihovi pokreti jednako neobični kao i prvi dojam koji stvaraju. Oni stvarno jako podsjećaju na bebe.

Tijelo je malo, rep je kao u štakora, koža se osjeća poput baršuna. Zapravo ove mačke nisu potpuno ćelave. Oni su divni suputnici, svim srcem odani svojoj obitelji, razigrani i nevini. Može se reći da je u pasmini Bambino otkriveno pravo mačje srce.

KARAKTER

Ime pasmine doslovno znači “dijete”. Mačka Bambino zaista je poput malog djeteta, ne samo zbog sličnosti u kretanju i lagane nespretnosti, već i zbog svojih osobina. To su dirljiva, vrlo zgodna stvorenja s dobrim intelektom i velikom ljubavlju prema svojim vlasnicima.

Možda su malo hirovite, ali to je vjerojatno zbog stvarne potrebe za brigom o njima. Odnosno, neke hirovitosti nisu urođene osobine karaktera nego su stečene životom. S druge strane, oni su jako vezani za vlasnike i to je ljubav za cijeli život. Uz to, Bambino mačke su vrlo tolerantne prema novim mjestima i čak vole putovanja.

Pasmina mačaka Bambino jako voli povećanu pažnju od male djece i može se igrati s njima cijeli dan. Jedino što treba osigurati je da djeca ne naštete životinji. Te se mačke odlično slažu s drugim kućnim ljubimcima, čak i s pticama, i normalno percipiraju i strance.

UOBIČAJENE BOLESTI

Zdravlje ovih mačaka je izvrsno, što je, zapravo, rijetko među umjetno uzgojenim pasminama, štoviše, kada se cijela značajka pasmine nalazi u određenim mutacijama gena. Međutim u ovom slučaju to je samo odsutnost dlake i kratki udovi. Ova mutacija nije zahvatila kralježnicu i uobičajene je duljine. Istodobno kod Bambina nisu otkrivene bolesti kostiju ili hrskavice, kao ni kožne bolesti. Naravno mnogo toga ovisi o vlasniku, jer ovi kućni ljubimci trebaju kvalitetnu i pravilnu njegu i dobru prehranu.

BRIGA

Pasmina mačaka Bambino treba pažljivu njegu, prije svega za svoju kožu. Činjenica je da sekret lojnih žlijezda ne apsorbira dlakom, što znači da se taloži u naborima kože i može izazvati iritaciju. Stoga mačke treba redovito kupati (u prosjeku 2 puta tjedno), ali također brisati kožne nabore. Ne zaboravite na druge “mačje” postupke: preporučljivo je čistiti zube barem svaki drugi dan, rezati kandže jednom tjedno i pratiti čistoću ušiju.

Još jedna važna točka – kratke noge nameću ograničenja, a kuću je potrebno prilagoditi tako da pored visokih površina (postolja, kauči itd.) napravite nešto poput prirodnog stubišta. Treba izbjegavati ormariće, jer zbog kratkih nogica mačka može biti ozlijeđena prilikom pada.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

*****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

*****

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

**

Slaganje s djecom

*****

Zdravlje i otpornost

****