13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024
Home Kratkodlake Singapurska mačka

Singapurska mačka

Država porijekla: Singapur, SAD Visina: 15-30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 2,5-3 kg, ženke 2-2,5 kg
Priznate boje su: sepia agouti. Osnovne boje su svi topli tonovi boje slonove kosti. Prsa, trbuh i unutarnje strane nogu svijetlijeg tona bez tikinga. Način života: u prostoru
Životni vjek: 12-15 godina Cijena: € 800-1500

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Singapurska mačka jedna je od najmanjih autohtonih pasmina mačaka na svijetu. Odrasla mačka uobičajeno je teška oko 2-3 kg. Prilično je teško pratiti povijest ovih životinja, jer su nastale od uličnih mačaka koje žive u Singapuru, prema tome, mogu postojati već stotine godina. Potpuno je nepoznato kako su stigle u Aziju, tko su njihovi preci i s kojim pasminama mačaka su se stoljećima parili.

Danas je u svijetu službeno priznata samo jedna boja ovih mačaka, iako je poznato da u svojoj domovini singapurske mačke mogu imati različite nijanse i njihove kombinacije.

Njihova posebna ​​boja naziva se sepia agouti i zaista je šarmantna. Prvi koji su svjesno odlučili uzgajati ovu pasminu su Tommy i Hal Meadow. Doveli su nekoliko primjeraka iz jugoistočne Azije oko početka sedamdesetih godina. Nešto kasnije, 1980. godine, mačke su privukle pažnju Barbare Gilbertson, tada poznate uzgajivačice.

Ona je dovela još dvije ove mačke iz Singapura i tijekom sljedećih godina postupno povećavala njihov broj u svojoj uzgajivačnici. Barbara je eksperimentirala križanjem singapurskih mačaka s burmanskom, sijamskom i abesinskom pasminom. Danas je križanje Singapurske mačke s drugim pasminama strogo zabranjeno.

Prvo službeno priznanje pasmine je stiglo 1979. godine od TICA-e, a 1982. godine američka Felinološka federacija CFA također je priznala pasminu. Nadalje, pasmina Singapura bila je priznata od međunarodne felinološke federacije WCF.

FIFe je dugo odbijala priznati pasminu Singapurske mačke, usprkos činjenici da su joj vlasti u Singapuru 1991. godine dodijelile status nacionalnog blaga. To se dogodilo tek 2015.

OPIS

Singapurska mačka može postati divnim prijateljem i idealnim suputnikom za cijelu obitelj. Unatoč svojoj maloj veličini, izvrsne su lovci, iako se ova pasmina rijetko koristi u takve svrhe.

Njihova njuška ponekad je u stanju precizno prenijeti emocionalno stanje, u kombinaciji s izrazitim očima. Glava Singapurske mačke je klinastog oblika, široka, čelo i lubanja su joj je nježno zaobljeni. Uši su velike, široke u osnovi, nježno zaobljenih vrhova. Oči su ovalne, velike, lagano ukošene, briljantno zelene boje do boje lješnjaka. Očekivano trajanje života je u prosjeku 12 do 15 godina.

KARAKTER

Singapurska mačka je nevjerojatno ljubazno i ​​simpatično stvorenje i vrlo je odana svom vlasniku. Ove mačke su nekonfliktne, imaju mekoću i toleranciju doslovno na sve.

One su lišene agresije ili negativne percepcije situacije. To omogućava Singapurama da se dobro slažu čak i s malom djecom. Ova pasmina aktivna je tijekom cijelog života, voli se igrati s članovima obitelji, ali može pronaći zabavu bez vaše pomoći. Ove su mačke vrlo znatiželjne i inteligentne, čini se da njihove ogromne oči neprestano zure u svaku osobu i u svaku situaciju.

Inteligencija i predanost omogućuje ovim mačkama da brzo shvate što vlasnik želi od njih, pa čak znaju i upamtiti neke naredbe. Također, Singapurska mačka se ne boji vode i ima dobre lovačke instinkte.

UOBIČAJENE BOLESTI

Singapurska mačka ima izvrsno zdravlje, jer se formiranje pasmine odvijalo u prirodnoj okolini, ali naravno pod uvjetom da vlasnik svom ljubimcu osigura dobru prehranu i adekvatnu njegu.

BRIGA

Ove mačke ne zahtijevaju česta kupanja, koje se može obaviti do dva puta godišnje, pod uvjetom da Singapurska mačka živi u stanu, čistom i urednom. Istodobno, s tako rijetkom kupkom morat ćete povremeno koristiti vlažne maramice na određenim mjestima, posebno ako mačka spava s vama u krevetu.

S druge strane, normalan stav prema vodi omogućuje vam da ih mnogo češće okupate, pogotovo ako živite u privatnoj kući i mačka ima stalan pristup ulici. Ovim mačkama nije potrebna posebna njega, dovoljno je češljati je jednom mjesečno, rezati nokte i čistiti uši. Ne zaboravite na pranje zuba, barem nekoliko puta tjedno.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

*****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

****

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

***

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

***