22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024
Home Kratkodlake Abesinska mačka

Abesinska mačka

Država porijekla: Egipat Visina: do 30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 4-6kg, ženke 3-5kg
Priznate boje su: crveno-smeđa, plavo siva, topla bakreno crvena, zagasita bež boja (boja srne) Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 12-15 godina Cijena: € 400-900

Kategorija:

Opis

Povijest

Abesinci se smatraju jednom od najstarijih među svim pasminama domaćih mačaka.

Podrijetlo abesinske pasmine mačaka tema je koja izaziva dosta sporova između različitih organizacija. Postoji mnogo teorija, ali nijedna nije dokazana. Većina je ipak sklona verziji da je pasmina abesinske mačke podrijetlom iz drevnih zemalja Abesinije, koja je danas moderna Etiopija. No prvi su se predstavnici pojavili, najvjerojatnije, u Egiptu. Slike ovih životinja mogu se naći na grobnicama faraona. U Egipatskoj knjizi mrtvih spominju se i abesinske mačke. Tamo su ti graciozni kućni ljubimci nazvani “sunčane mačke”, što vrlo precizno opisuje eksterijer pasmine.

Međutim postoji nekoliko izvještaja i studija koje pokazuju da su prvi pripadnici pasmine možda živjeli uz obalu Indijskog oceana i nekoliko područja jugoistočne Azije.

Prvi predstavnici pasmine došli su u Europu u 19. stoljeću. Moderne abesinske mačke nastale su u Engleskoj. Pasmina je službeno priznata 1882. godine, ali se prvi put na izložbi pojavila 11 godina prije – 1871. godine. Tada su odlika ovih životinja bile rese na ušima i pruge na nogama, što je dodatno pojačavalo njihovu egzotičnost. Međutim s vremenom su uzgajivači potpuno eliminirali sličnosti s risom i boje tabby.

Opis

Većina odraslih abesinskih mačaka ima tijelo srednje veličine, ali imaju tendenciju da su malo više „mišićave“ u odnosu na druge pasmine mačaka sličnog oblika i veličine. Težina odraslih mačaka može doseći 3-6 kg, a visina od 28 do 32 cm.

Krzno abesinke na prvi pogled djeluje ujednačeno šareno, u stručnoj terminologiji to se naziva aguti bojom.
Svaka pojedina dlaka od korijena do vrha obojena je svjetlijim i tamnijim prugama (aguti boja). Takvo aguti krzno uobičajeno je kod divljih životinja, na primjer kod divljeg zeca. Zbog toga su u početku abesinku i nazivali “bunny cat” odnosno mačka zec. Mnoge mačke imaju aguti krzno, ali ga često još prekriva tigrasti uzorak pa nije tako izraženo. Genetski gledano abesinka je tabby mačka (tigrasta), no taj uzorak kod nje nije izražen. Poneki uzorak nalazimo na glavi, vratu, nogama i repu, no to se smatra greškom i nije dozvoljeno prema standardu. Uzgajivači su uložili mnogo truda dok su uzgojili mačku bez uzorka ali s jednoličnom bojom i tickingom.
Današnje abesinske mačke moraju biti što je moguće jednoličnije obojene. Dozvoljena je jedna tamnija pruga koje se proteže od glave preko leđa do vrha repa te malo bijele boje oko nozdrva i na bradi.

Karakter

Abesinka je vrlo zahtjevna mačka. Po naravi je živahna, znatiželjna, neumorna, inteligentna mačka, koja treba veliki prostor pun promjena i dovoljno mjesta za neograničenu slobodu da bi se danonoćno mogla kretati i igrati. No ne treba misliti da je to jedna neovisna i samoživa mačka, dapače suprotno, abesinska mačka ima jaku potrebu za čovjekovim društvom, blizinom i pažnjom. Njen vlasnik mora pronalaziti i izmišljati zajedničke igre te joj poklanjati puno nježnosti i pažnje i ne smije nikada zaboraviti pokazati da joj je vrlo blizu. Ne posveti li joj vlasnik dovoljno vremena gasi se njena volja za igrom i druželjubivošću. Izgraditi jedan skladan odnos sa abesinkom nije uvijek jednostavno. Kako bi se prebrodilo njeno prvotno nepovjerenje potrebno je puno strpljivosti, nježnosti i dobre volje. Kada se jednom izgradi povjerenje i učvrsti veza, tada dolazi do izražaja njen pravi ljupki karakter.
Abesinka je inteligentna i živahna družica puna iznenađenja. Ako je se od malena navikne na povodac može se s njome šetati kao sa psom, međutim abesinke se vrlo vole penjati na drveće, pa šetnja na uzici može vlasnicima stvoriti objektivne poteškoće.

Uobičajene bolesti

  • Gingivitis – upala desni kod mačke;
  • Bubrežna amiloidoza (bubrežni poremećaj uzrokovan mutacijom gena za amiloidni protein AA);
  • Progresivna atrofija mrežnice (PRA) – u ovoj bolesti mačje oči izgledaju sasvim normalno, ali morate obratiti pažnju na neizravne znakove, poput izbjegavanja tamnih prostora i stepenica;
  • Nedostatak piruvat kinaze (PK) je nasljedni poremećaj koji uzrokuje anemiju;
  • Osjetljiva koža (mačja hiperestezija).

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

*****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

**

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

***

Slaganje s djecom

*****

Zdravlje i otpornost

****