Nedjelja, 3 srpnja, 2022
Home Kratkodlake Bengalska mačka

Bengalska mačka

Država porijekla: SAD Visina: 25-32 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 5-8kg, ženke 4-6kg
Priznate boje su: Marbel crna (smeđa), seal sepia / mink, snježna Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 12-16 godina Cijena: € 800-1300

Kategorije: ,

Opis

POVIJEST

Bengalske mačke su dobile svoj izgled zahvaljujući amerikanki Jean Sugden koja je 1961. godine bila na poslovnom putovanju u Bangkoku, u jugoistočnoj Aziji. Tamo je na lokalnoj tržnici nabavila mačića domaće divlje mačke. Mačka je dobila ime Malezija i izvezena je u SAD. Unatoč životu kod kuće, Malezija je zadržala sve navike divlje zvijeri, iako nije pokazivala agresiju, nije uspostavljala kontakt, preferirajući samoću na teško dostupnim mjestima. No, domaći crni mačak Jin dobio je naklonost Malezije, što je rezultiralo dolaskom na svijet hibridne mačke, koja je dobila ime Kin-Kin.

Jean, koja se još kao studentica bavila uzgojem mačaka, odlučila je pokušati uzgajati pasminu koja ima sve vanjske kvalitete divljih azijskih mačaka, ali sa karakterom kućnog ljubimca. Nažalost, njezino je proučavanje prekinuto smrću prvog supruga. Malezija je završila u zoološkom vrtu, a Kin-Kin je umrla od upale pluća.

Samo 15 godina kasnije, Gene, koja već tada promijenila prezime u Mill, vratila se uzgoju svoje pasmine. Tako je započeo ozbiljan rad na stvaranju domaće bengalske mačke. U uzgojnom programu osim domaće mačke upotrjebljene su još sijamska, abesinska, egipatski mau i burmanska mačka.

Tijekom stvaranja pasmine je bilo puno poteškoća i napokon 1991. prva bengalska mačka dobila je dozvolu sudjelovanju na izložbi TICA, a nešto kasnije je bila priznata u svim felinološkim organizacijama svijeta.

OPIS i KARAKTER

Bengalska mačka izgleda vrlo slično svom divljem pretku, međutim, u njezinom karakteru odsutna je agresija što je bio jedan od glavnih uvjeta prilikom uzgoja pasmine. Mačići koji pokazuju agresivnost nisu dopušteni u uzgojnom programu.

S jedne strane, bengalci su vrlo neovisni i svojim izgledom pokazuju da su grabežljivci, snažni i spretni. Izvrsni su lovci, a na njihovo ponašanje uvelike utječu instinkti. Stoga, ako u kući ima manjih životinja koje bengalska mačka može uzeti za plijen, prije ili kasnije to će se dogoditi.

Za bengalsku mačku je vrlo važan stalan kontakt s vlasnikom. Ako se bengalska mačka od djetinjstva često drži u naručju i tako se nastavlja i s odraslom mačkom, onda će ona postati vjeran i privržen prijatelj.  Bengalska mačka je dovoljno pametna da se drži podalje od mališana koji možda neće moći poštovati njezin privatni prostor, međutim djeca školskog uzrasta koja znaju nešto bolje od povlačenja repa smatrat će da je bengalska mačka smiješna i energična.

Bengalci se jako vole igrati i provoditi vrijeme sa svojom obitelji, ali imajte na umu da, ako im se ne pokaže dovoljno pozornosti, mogu podivljati i postati jako destruktivni. Stoga je bengalskoj mački potreban stalan priliv aktivnosti i privlačenja pažnje, uključujući nove igračke, zagonetke, drveće ili posebnu opremu za penjanje kako bi bili zauzeti nečim.

Uobičajene bolesti

Bengalska mačka je energična pasmina s prosječnim životnim vijekom od 15 godina i više. Ova pasmina mačaka nema posebne zdravstvene probleme, međutim postoji nekoliko bolesti koje se pojavljuju kod bengalaca.

Nažalost, nije bilo moguće potpuno zaštititi pasminu od leukemije. I u današnje dane neke mačke ove pasmine umiru od raka krvi, ovo je jedna od najčešćih bolesti među njima. Bengalci također pate od bolesti srca i crijevnih poremećaja, sindroma ravnih prsa, displazije kukova, progresivne atrofije mrežnice.

Obzirom na to stručnjaci preporučuju kupnju bengalske mačke samo u registriranim uzgajivačnicama s dobrom reputacijom, za koje je zajamčeno da samo čistokrvne životinje koriste za uzgoj.

BRIGA

Za razliku od mnogih drugih pasmina mačaka, bengalci vole vodu i vole se kupati. Stoga, ako ste ostavili kadu, umivaonik ili bilo koji drugi spremnik vode bez nadzora, imajte na umu da mačka može s užitkom to iskoristiti.

Bengalci imaju svilenkast, na dodir ugodan kaput. Njoj ne treba posebna njega niti često češljanje.

Općenito, čistoća je karakteristična za ovu pasminu. Te se mačke lako i brzo naviknu na pješčanik i ne podnose prljavštinu, pa bi vlasnik trebao redovito čistiti mačji toalet. Čak i zbog najmanjeg nagovještaja neugodnog mirisa mačka može odbiti ići na svoj WC.

Registrirane uzgajivačnice:

Naziv: House Of Cheetah
Lokacija: Zagreb, Hrvatska
web: www.houseofcheetah.hr
email: [email protected]

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

*****

Inteligencija

****

Potreba za njegom

**

Potreba za pažnjom

*****

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

***

Slaganje s djecom

***

Zdravlje i otpornost

****